مقدمه
کمپانی بیرداینامیک در سال ۱۹۲۴ توسط Eugen Beyer در کشور آلمان تأسیس شد و امروز یکی از معتبرترین سازندگان حرفهای میکروفون، هدفون، سیستمهای کنفرانس و ترجمه همزمان در دنیا محسوب میگردد. بخش اعظم محصولات این کمپانی در آلمان توسط متخصصین و کارشناسان زبده آلمانی طراحی، تولید و تست میشوند.
هدفونی که در این مطلب به بررسی آن میپردازیم، مدل DT 990 Pro است که طراحی آن ریشه در دهه ۸۰ میلادی دارد و کماکان از آن در بسیاری از استودیوها بهره گرفته میشود. این هدفون به راحتی در دسته هدفونهای داینامیک رده بالا با طراحی باز قرار میگیرد که میتواند برای کاربردهای استودیویی مورد استفاده قرار گیرد.
بخش اول: موارد ظاهری هدفون
۱-۱. طراحی و راحتی
از آنجایی که این هدفون نسخه حرفهای (Professional) هدفون محبوب DT 990 میباشد، از طرح پیشرفته و شیک مشابهی بهره میبرد که ترکیبی از رنگهای سیاه و خاکستری است. در این نسخهی هدفون نسبت به DT 990 Edition، رنگ خاکستری تیرهتر است و اجزای بیشتری دارای رنگ سیاه هستند. طراحی آن هدفمند و کاربردی است و سازنده با استفاده از پدهای راحت نرم که دور گوش را فرا میگیرند و همچنین وزن سبک هدفون، راحتی در استفاده را برای کاربران به ارمغان آورده است؛ هر چند که متاسفانه، پدها کمی بزرگ هستند و هدفون روی سر مقداری تنگ میباشد که این موارد میتواند هنگام پیوسته گوش دادن برای مدت طولانی ناراحت کننده باشد.
۱-۲. ظاهر و کیفیت ساخت
ظاهر این هدفون به عنوان یک هدفون رفرنس، مناسب به نظر میرسد. به لطف مواد استفاده شده در ساخت آن، هدفون مرغوب و محکم به نظر میرسد و میتواند چندین سقوط را بدون آسیب دیدن تحمل کند.
هدبند به طور کامل از فلز ساخته شده است و دارای یک پوشش پلاستیکی شیک و قابل جدا شدن است. این پوشش پلاستیکی جنس محکم و با دوامی دارد که به سختی پاره میشود.
از بیرون که به ایرکاپها نگاه کنیم، شکافهایی را میبینیم که مسیر جریان هوای باز به داخل هدفون را فراهم میکنند. همچنین از پارچه سفیدی نیز استفاده شده است تا از ورود اشیا خارجی به داخل هدفون جلوگیری کند.
سیم این هدفون در حالت مارپیچ حدود یک متر طول دارد ( ۳ متر در حالت کاملاً باز) که باعث میشود سیم فضای کمتری را اشغال کند، ولی هنگامی که سیم کشیده شده باشد، نیروی فنری آن اذیت میکند. فیش این سیم ۳٫۵ میلیمتری با روکش طلا است و در جعبه یک آداپتور ۶٫۳ میلیمتری نیز وجود دارد.
یک کیسهی پارچهای نیز در جعبه عرضه میشود که هدفون را از خراشهای سطحی و نفوذ مقدار بسیار کمی آب محافظت میکند.
۱-۳. ایستایی و جابهجایی
با اینکه هدبند محکم این هدفون وظیفه خود را به خوبی انجام میدهد و هدفون را روی سر ثابت نگه میدارد، از آنجایی که طراحی آن برای مصارف استودیویی است، طبیعتاً ضد آب نمیباشد و نمیتوان از آن هنگام انجام فعالیتهای ورزشی سنگین مانند دویدن استفاده نمود. همچنین برخلاف وزن سبک ۲۵۰ گرمی آن، به علت بزرگی هدفون و سیم بلند ضخیم مارپیچ، استفاده از آن در حال حرکت دشوار است. این هدفون ساختاری پشت باز دارد که موجب نشر صدا و ایزوله نکردن کامل صدای محیط شده و نمیتوانید در حضور دیگران یا در محیط شلوغ به راحتی از آن استفاده کنید. همچنین این هدفون هیچگونه کنترلر صوتی ندارد و باید از پلیر خود برای اینکار اقدام کنید.
بخش دوم: موارد صوتی
۲-۱. دامنه فرکانسی
به لطف دیافراگم بسیار سبک، DT 990 Pro دارای صدایی نسبتاً فلت و دقیق برای یک هدفون پشت باز میباشد. تفکیکپذیری صدا بسیار عالی است و از صدایی بسیار شفاف بهره میبرد. دامنهی فرکانسی آن بین ۵ تا ۳۵۰۰۰ هرتز و دارای ساونداستیجی بزرگ و عمق صدای عالی است. سیگنچر این هدفون متمایل به V-shape است. این یعنی بیس قویتر و تربل پرانرژیتر است که این مشخصات، هدفون را مناسب سبکهایی مانند هیپ هاپ، پاپ، مدرن راک و EDM میکند.
این هدفون در بیس کمی اغراق شده عمل میکند (بوست این هدفون در بیس برای یک هدفون پشت باز کمی زیاد است) و نسبت به همخانوادهاش یعنی DT 880 دارای صدای فانتری میباشد. با اینحال همچنان دقت و جزئیات خود را حفظ میکند. همانطور که از سیگنچر آن مشخص است، میدرنج نسبت به دو بخش دیگر کمی افت دارد و شفافیت آن به پای هدفون DT 880 نمیرسد، ولی همچنان عملکرد هدفون در این بخش نیز خوب است. در تربل عملکرد هدفون کمی تیز است، اما بالانس بودن صدا را رعایت میکند.
همانطور که در نمودار میبینید، در فرکانس ۱۰ هزار هرتز اوج داریم، ولی زیاد خشن نمیشود و در رنج قابل قبول باقی میماند.
اگر بخواهیم عملکرد این هدفون را به طور دقیقتر بسنجیم، باید این نمودار را در سه بخش به طور جزئیتر بررسی نماییم.
اولین بخش این نمودار که از ۲۰ هرتز شروع شده و تا ۲۵۰ هرتز ادامه دارد، مربوط به بیس است که شامل صداهای عمیق و سنگین مانند ضربه درام میباشد. برخی از ژانرهای موسیقی مانند EDM، هیپ هاپ، Dubstep و غیره دارای بیس سنگین هستند. در این هدفون با اینکه کمی کمبود ساب بیس حس میشود و بیس دارای کمی اغراق است، ولی این بازه فرکانسی بر میدرنج و تربل غلبه نمیکند و عملکرد خوبی از خود ارائه میدهد.
دومین بخش نمودار در بازه ۲۵۰ هرتز تا ۲٫۵ کیلوهرتز میدرنج بوده و شامل بخش عمدهای از صداهایی میشود که میشنوید. مثل صدای اکثر آلات موسیقی و وکالها. پس این بخش از آنجایی که عمده فرکانسهای شنیداری را پوشش میدهد، برای بسیاری از سبکهای موسیقی مانند راک، فولک و کلاسیکال مهم است. میدرنج هدفون DT 990 Pro با اینکه کمی محصور شده حس میشود، اما عملکرد خوبی داشته و جزئیات را حفظ میکند.
بخش آخر نمودار که تربل نامیده میشود، از ۲٫۵ کیلوهرتز تا ۲۰ کیلوهرتز را شامل میشود که شامل صداهای تیز مانند سنج و هایهت میباشد. همانطور که در نمودار میبینید، عملکرد تربل این هدفون تیز بوده و میتواند برای گوشهای حساس ناراحتکننده باشد. با این حال جزئیات صدا مطلوب است و شنونده را راضی نگه میدارد.
۲-۲. تحریف صدا، ساونداستیج و ایمجینگ
دیستورشن در این هدفون عملاً ناچیز است و صدا دقیق است و از کیفیت صدای بینظیری برخوردار است. قدرت شبیهسازی و تصویرسازی و به طور کل ایمجینگ صدا نیز بسیار خوب است و به لطف ساونداستیج باز و وسیع، احساس میکنید که صدا به جای اینکه در گوش شما باشد، در اتاق جلوی شماست. عملکرد هدفون در این بخش عالیست.
۲-۳. نشت و ایزوله کردن صدا
به طور کلی هدفونهای پشت باز در زمینهی نشت صدا ضعیف عمل میکنند تا کیفیت صدای بیشتر و ساونداستیج بازتری داشته باشند. این هدفون نیز از این قاعده مستثنا نیست و کنترل نشت خوبی ندارد، ولی سطح عمومی نشت صدای آن نسبت به بسیاری از هدفونهای پشت بازِ دیگر کمتر است. یادآور میشوم که هدفونهای پشت باز جهت شنیدن در یک محیط خصوصی طراحی میشوند که در آن نگرانیای بابت آشفتن دیگران وجود نداشته باشد و بهتر است در محیطهای باز استفاده نشوند. همچنین دوباره به دلیل پشت باز بودن این هدفون، ایزولهی صدا ضعیف عمل کرده و مناسب محیطهای پر سر و صدا نمیباشد.
۲-۴. موارد جانبی
این هدفون تنها از طریق سیم عمل کرده و بیسیم نمیباشد. همچنین از امکانات دیگری مانند اپلیکیشن کنترل از راه دور یا آمپ داخلی که بتوان جداگانه از طریق هدفون به آنها دسترسی داشت، برخوردار نیست و به همین علت از باتری نیز استفاده نمیکند. با توجه به آمپدانس ۲۵۰ اهمی برای رسیدن به کیفیت واقعی این هدفون نیاز به تهیهی یک آمپ و یا کارت صدای قوی دارید. جهت مصارف استودیویی، کارت صدای Focusrite سری Scarlett و جهت استفادهی عادی، دک/آمپ FiiO E17K برای استفاده با این هدفون پیشنهاد میشود.
۲-۵. مقایسه با محصولات مشابه دیگر
اولین محصولی که دارای شباهتی بسیار زیاد با این هدفون است، نسخه ادیشن همین هدفون با نام DT 990 Edition است که در سه مدل ۳۲، ۲۵۰ و ۶۰۰ اهم تولید میشود و دارای تفاوتهایی جزئی با نسخه حرفهای میباشد. اولین موردی که به راحتی متوجه آن میشوید، تفاوت در ظاهر و شکل آنهاست؛ بدین صورت که نسخه حرفهای دارای بخشهاییست که از پلاستیک ساخته شدهاند، ولی برای ساخت این قسمتها در نسخه ادیشن از فلز استفاده شده است. همچنین نیروی فشاری وارد به سر ناشی از استفاده از هدفون در نسخه ادیشن کمتر بوده و خستهکنندگی نسخه حرفهای را ندارد. تفاوت دوم آنها در کابل است که کابل مارپیچ در نسخه حرفهای و کابل صاف در نسخه ادیشن استفاده شده است. جالب است بدانید که با اینکه نسخه ادیشن بیشتر برای دوستداران موسیقی تبلیغ میشود، اما هر دو نسخه از یک درایور استفاده کرده و صدای نزدیکی دارند.
اگر بخواهیم این هدفون را با دیگر هدفون همین برند یعنی DT 880 Pro 250 Ohm مقایسه کنیم، میتوان گفت که DT 880 دارای بیس کمتر، میدرنج بهتر و پرجزئیاتتر و تربلی با همان تیزی میباشد. در مقایسه با DT 770 250 Ohm نیز میتوان متوجه شد که بیس ۷۷۰ کمی متعادلتر بوده، میدرنج شفافتر و تربل تیزی کمتری دارد. ساونداستیج DT 990 از هر دوی این مدلها بازتر بوده و عمق بیشتری دارد.
مقایسه بعدی با هدفون ۳۸ اهمی آدیو-تکنیکا ATH-M50x است که هدفون M50x دارای صدایی تیرهتر و ساونداستیج بستهتری است. آخرین مقایسه با Philips Fidelio X2 است که هدفون X2 دارای بیسی بیش از اندازه است که به مذاق بیس بازان بسیار خوش میآید! با این حال میدرنج آن تهاجمیتر بوده و تربل نیز تیزتر میباشد. مزایای ۹۹۰ نسبت به دو هدفون اخیر، شفافیت و تفکیکپذیری بهتر صدا بوده و راحتی بیشتری در هنگام استفاده دارد.
بخش سوم: نتیجهگیری
هدفون DT 990 Pro در ردهی قیمتی خود جزو هدفونهای برتر پشت باز میباشد و دارای صدایی نسبتاً فلت، شفاف، بدون تحریف و پر جزئیات میباشد. کیفیت ساخت هدفون نیز بالاست و راحتی قابل قبولی دارد که موجب میشود در مصارف استودیویی و مانیتورینگ عملکردی درخشان داشته باشد. بیس این هدفون کمی اغراق دارد و تربل نیز کمی تیز است. با این حال همه صداها بی آنکه مصنوعی به نظر برسند، به خوبی متعادلسازی شده و با صداقت تولید میشوند. ضمناً عملکرد هدفون در بخش نشت و ایزولهی صدا ضعیف بوده و در نتیجه مناسب استفاده هنگام رکوردینگ یا حرکت نیست.
در پایان باری دیگر به طور خلاصه به چند نکته مثبت و منفی این هدفون اشاره میکنم:
+ دیافراگم بسیار سبک وزن آن که دارای عملکرد صوتی عالی میباشد
+ ایرکاپهای نرم و راحت برای استفاده و قرارگیری محکم و خوب آن روی سر
+ ساخته شده از مواد مرغوب و با دوام
+ کابل فنری با طول مناسب
+ صدای فلت و شفاف که برای کاربردهای استودیویی عملکردی عالی دارد
+ ساونداستیج باز و تفکیک پذیری صدای فوقالعاده
+ تعمیر راحت به دلیل قابل تعویض بودن تمام قطعات
– ایزوله سازی ضعیف صدای محیط و نشت صدای زیاد که موجب میشود این هدفون مناسب استفاده پرتابل نباشد
– در مدت طولانی استفاده، فشار هدفون به سر ناراحت کننده است
– نبود امکان جداسازی کابل
– نداشتن باس عمیق و تیز بودن تربل
– نیاز به استفاده از آمپ قوی خارجی برای رسیدن به نهایت کیفیت هدفون
– امکانات جانبی خاصی ندارد
۱ نظر
خیلی ممنون از بررسی کارشناسانه