ایرفونهای تماماً بیسیم (True Wireless)، امروزه به محبوبترین و رایجترین راه برای گوش دادن به موسیقی و در کل، محتوای صوتی در میان کاربران لوازم دیجیتال تبدیل شدهاند و کاربری بسیار آسانتری نسبت به هدفونها و ایرفونهای سیمی دارند.
این وسیله صوتی با طراحی کاملاً عاری از سیم خود، با یک هدف ثابت و بسیار ساده ساخته شده است و آن هم، رساندن موسیقی به گوش کاربر به آسانترین و بیدردسرترین روش ممکن است.
اما استفاده از ایرفونهای تماماً بیسیم و نگهداری از آنها، نیازمند رعایت چند نکته مهم، علاوه بر شارژ ایرفون، اتصال آن به تلفن همراه و قرار دادن ایرپیسهای آن در گوش است که باعث میشود تجربه بهتری از استفاده از این محصول داشته باشید و همچنین، طول عمر آن را نیز افزایش دهید.
بسیاری از ایرفونهای بیسیمی که اکنون در بازار وجود دارند، از امکاناتی ویژه و جالب برخوردارند که میتوانند تجربه شنیداری و استفاده شما را ارتقاء دهند. اما علاوه بر این، نکاتی کلی نیز در مورد این وسیله وجود دارد که رعایت آنها، میتواند بدون صرف هیچ هزینهای، باعث افزایش طول عمر و بعضا ارتقای عملکرد صوتی این وسیله شود.
در این مطلب، قصد داریم تا هشت نکته مهم در مورد ایرفونهای تماماً بیسیم را به شما توضیح دهیم تا طول عمر ایرفون خود را افزایش دهید و برخی از امکانات آن را نیز کشف کنید.
۱. نقاط اتصال ایرپیسها با کیس شارژ را بهصورت مرتب تمیز کنید
اگر به سطح داخلی ایرپیسهای ایرفون خود دقت کنید، چند نقطه فلزی کوچک که معمولاً رنگی طلایی دارد مشاهده خواهید کرد. این نقاط، با برقراری تماس با پینهای فلزی موجود در کیس شارژ، جریان خروجی کیس شارژ را به باتریهای داخلی ایرپیسها انتقال میدهند و آنها را شارژ میکنند. برخی از صاحبان ایرفونهای تماماً بیسیم، کمی پس از خرید ایرفون، از شارژ نشدن یکی از ایرپیسهای آن شکایت دارند و در اکثر اوقات، دلیل این امر، کثیف شدن این نقاط اتصال و عدم برقراری تماس کامل بین آنها و پینهای داخل کیس شارژ است. خاک، رسوبات عرق داخل گوش و جرم گوش، میتوانند سطح این نقاط اتصال را آلوده کنند و رسانایی آنها را تحتالشعاع قرار دهند. پس همواره اطمینان حاصل کنید که این نقاط، رنگی کاملاً طلایی و درخشان داشته باشند و هیچ عاملی سطح آنها را نپوشانده باشد.
توجه کنید که این کنتاکتها، ضخامتی بسیار کم دارند و به همین دلیل، اجزایی حساس از ایرفون شما محسوب میشوند. به دنبال این امر، تمیز کردن چندین و چند باره این بخشها، میتواند سطح آنها را به مرور از بین ببرد و باعث کاهش رسانایی و در نتیجه، عدم شارژ ایرفون شما شود. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم در زمانی که از ایرفون خود استفاده نمیکنید، ایرپیسهای آن را در کیس شارژ قرار دهید تا کنتاکتهای آنها با قرار گرفتن در برابر عوامل محیطی، آلوده نشوند.
۲. سیستم نویز کنسلیشن ایرفون را در مکانهای ساکت غیرفعال کنید
بسیاری از ایرفونهای تماماً بیسیم امروزی، به سیستم نویز کنسلیشن فعال (ANC) مجهز هستند و به احتمال زیاد، ایرفون شما نیز از این فناوری برخوردار است. در این صورت، احتمالاً شما نیز این سیستم را در همه شرایط و حتی در محیطهای ساکت، فعال نگه میدارید و هیچگاه آن را خاموش نمیکنید. اما به چند دلیل، بهتر است در زمانی که به سیستم نویز کنسلیشن نیازی ندارید، آن را غیرفعال کنید. یکی از این دلایل، این است که سیستم نویز کنسلیشن هنگام کار، به دلیل پردازشهای پیاپی، انرژی قابل توجهی از باتری دریافت میکند و به دنبال آن، باعث کاهش دوام شارژدهی ایرفون شما میشود. به همین دلیل، خاموش کردن آن در شرایطی که به آن نیازی ندارید، میتواند عمر باتری ایرفون را به شکلی مشهود افزایش دهد. دلیل دوم این است که این سیستم، از درایورهای ایرفون برای دفع نویز محیط استفاده میکند و به همین دلیل، فعال بودن این سیستم باعث کاهش نسبی در کیفیت صدای ایرفون شما نیز میشود. پس غیرفعال کردن سیستم نویز کنسلیشن میتواند عملکرد صوتی کلی ایرفون شما را نیز به شکلی محسوس ارتقاء دهد. این ارتقای کیفی، خصوصاً در محیطهای ساکت بسیار مشهودتر خواهد بود. البته که ایرفونهای امروزی، معمولاً عملکرد صوتی بسیار خوبی حتی با وجود فعال بودن سیستم نویز کنسلینگ ارائه میکنند و کیفیت صدای آنها با غیرفعالسازی این سیستم نیز تفاوت چندانی نمی کند.
سیستم نویز کنسلینگ، با به کارگیری میکروفونهای ایرفون یا هدفون، صدای محیط را پایش کرده و با پردازش آن، نویزی معکوس تولید و به درایورها ارسال میکند که باعث دفع صدا از گوش کاربر میشود. این پروسه، عملکرد درایور در فرکانسهای میانی و بیس را تحتالشعاع قرار میدهد و باعث میشود که صدای ایرفون یا هدفون هنگام فعال بودن سیستم نویز کنسلینگ، پویایی کمتری داشته باشد و از کیفیت کلی آن کاسته شود.
۳. از اپلیکیشن کنترلی ایرفون خود غافل نشوید
امروزه تقریباً تمامی شرکتهای سازنده ایرفون و هدفون، اپلیکیشنی اختصاصی مبتنی بر سیستمعاملهای رایج موبایل برای محصولات خود در نظر گرفتهاند که با استفاده از آن، میتوان از طریق تلفن همراه به بسیاری از ویژگیهای ایرفون دسترسی داشت و تقریباً تمامی مؤلفههای صوتی و سختافزاری آن را نیز تنظیم کرد. شرکتهایی همانند Sennheiser ،JBL ،Jabra ،Audio-Technica ،Yamaha و …، نوعی بسیار کاربردی از این اپها را برای محصولات خود در نظر گرفتهاند که در آن میتوان به تمامی کنترلهای دستگاه دسترسی داشت؛ اما در مقابل، برخی از شرکتها اپلیکیشنی جامع برای محصولات خود در نظر نگرفتهاند و تنها به یک نرمافزار ساده بسنده کردهاند که در آن میتوان نام ایرفون را تغییر داد و میزان شارژ آن را مشاهده کرد.
برای مثال، اکثر ایرفونهای تماماً بیسیم جدید شرکت سنهایزر، از اپلیکیشنی بسیار پیشرفته پشتیبانی میکنند که در آن میتوان به امکاناتی پیشرفته همچون تنظیم شدت عملکرد سیستم نویز کنسلیشن و یک ایکولایزر جامع دسترسی داشت. اما نکته جالب در مورد این اپلیکیشن این است که میتوان در آن پروفایلی جداگانه برای هر مکان فیزیکی تعیین کرد که عملکرد کلی ایرفون با رسیدن به آن مکان یا خروج از آن تغییر کند. برای مثال، در این اپ میتوان تعیین کرد که با خروج از خانه، سیستم نویز کنسلینگ و حالت پیشفرضی خاص از ایکولایزر فعال شود و با بازگشت به خانه نیز این تنظیمات مجدداً غیرفعال گردد.
برخی از این اپهای کنترلی نیز میتوانند به شما در قرار دادن صحیح ایرپیسهای ایرفون در گوش کمک کنند و صحت قرارگیری آنها در گوش شما را نیز بهطور دائمی پایش کنند.
دیگر ویژگی کاربردی که برخی از اپلیکیشنهای کنترلی از آن برخوردارند، امکان تعیین کاربردهای مختلف برای دکمهها و صفحههای لمسی تعبیهشده بر روی ایرپیسها است. برای مثال، با کمک این ویژگی میتوان تعیین کرد که با زدن دو ضربه بر روی صفحه لمسی ایرپیس چپ، حالت پیشفرض ایکولایزر تغییر کند، موسیقی در حال پخش به ترک بعدی یا قبلی برود یا شدت فعالیت سیستم نویز کنسلیشن تقویت یا تضعیف شود.
این امکانات، این اپلیکیشنها را به همراهی بسیار کاربردی برای ایرفون شما تبدیل میکنند و به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم که از استفاده از آنها غافل نشوید.
۴. کدکهای مورد پشتیبانی توسط دستگاه پخشکننده و ایرفونتان را بدانید
بسیاری از ایرفونهای تماماً بیسیم مدرن، خصوصاً نمونههای گرانقیمتتر آنها، از کدکهای بلوتوثی باکیفیت همچون LDAC و aptX HD پشتیبانی میکنند. این کدکها توانایی انتقال داده بیشتری را در لحظه نسبت به کدکهای قدیمیتر همانند SBC و AAC دارند و استفاده از آنها میتواند کیفیت صدای بالاتری را برای ایرفون رقم بزند. اگر ایرفون بیسیم شما از کدکهای باکیفیتتر همچون LDAC و aptX HD و aptX Adaptive پشتیبانی میکند، به این معناست که میتوانید با کیفیتی بالاتر در آن به موسیقی گوش کنید؛ اما باید توجه کنید که برای استفاده از این کدکهای باکیفیت، دستگاه پخشکننده شما نیز باید از آنها پشتیبانی کند. معمولاً هنگام اتصال ایرفون به تلفن همراه، پشتیبانی متقابل آنها از این کدکها بهصورت خودکار تشخیص داده نمی شود و شما باید برای انتخاب این کدکها و همچنین مشاهده کدک مورد استفاده توسط دستگاه برای انتقال داده صوتی، به بخش تنظیمات بلوتوث تلفن همراه خود یا اپلیکیشن کنترلی ایرفون خود رجوع کنید. برای مثال و طی آزمایشهای ما، WH-1000XM4 از سونی و Galaxy Buds از سامسونگ، هیچگاه هنگام اتصال به پخشکننده، باکیفیتترین کدک مورد پشتیبانی توسط دستگاه که LDAC بود را تشخیص نمیدادند و ما باید با هر بار اتصال آنها به تلفن همراه، این کدک را بهصورت دستی انتخاب میکردیم.
در برخی از اپلیکیشنهای کنترلی ایرفونها و تنظیمات بلوتوث برخی از تلفنهای همراه، منویی وجود دارد که در آن میتوان اولویت انتقال داده صوتی در ایرفون و تلفن همراه را در سه حالت پایداری حداکثر اتصال، صرفهجویی در مصرف انرژی و یا کیفیت صدای حداکثری تنظیم کرد. با انتخاب هر یک از این گزینهها، کدک مورد استفاده برای انتقال داده صوتی بهطور خودکار و بسته به شرایط انتخاب میشود تا بسته به حالت انتخابی، عملکرد ایرفون در بهترین حالت ممکن باقی بماند. پیشنهاد میکنیم پیش از انتخاب دستی کدک بلوتوث، تنظیمات تلفن همراه و اپلیکیشن کنترلی ایرفون خود را جستجو کنید و در صورت وجود این قابلیت در آنها، از آن استفاده کنید.
۵. تمامی ایرتیپها و قلابهای موجود در بستهبندی ایرفون خود را امتحان کنید
اگر ایرفون شما صدایی نحیف و ضعیف یا خفه تولید میکند، به آسانی از گوشتان میافتد و یا به حفره گوشتان فشاری بیشازحد وارد میکند، احتمالاً اندازه ایرتیپ نصبشده بر روی آن، متناسب با شکل گوش شما نیست. معمولاً همراه با اکثر ایرفونهای تماماً بیسیم موجود در بازار، حداقل سه جفت ایرتیپ سیلیکونی در سه سایز کوچک، متوسط و بزرگ عرضه میشود که باید هر سه اندازه آنها را در هر گوش خود بهصورت جداگانه امتحان کنید تا در نهایت، بهینهترین آنها را برای استفاده بر روی ایرفون خود انتخاب نمایید. در صورتی که ایرتیپ نصبشده بر روی ایرفون برای گوشهای شما کوچک و یا بزرگ باشد، نه تنها راحتی آن در گوش شما کاهش مییابد، بلکه عملکرد صوتی آن نیز بهشکلی مشهود تضعیف خواهد شد. برای امتحان کردن اندازههای مختلف ایرتیپ در گوش خود، هر یک از اندازههای موجود در بستهبندی محصول را بر روی ایرپیس نصب کرده و پس از آن، ایرپیس را آرام وارد گوش خود کنید؛ سپس، ایرپیس را ۴۵ درجه بچرخانید تا ایرتیپ به بهترین نحو درون گوش شما را در برگیرد. اگر اندازه ایرپیس با حفره گوش شما متناسب باشد، باید با قرار دادن آن در گوش خود، بهخوبی بسته شدن حفره گوش خود و کم شدن صدای محیط را حس کنید و در عین حال، درد و فشاری را نیز در گوش خود احساس نکنید.
ایرتیپهای سیلیکونی، بادوامترین نوع ایرتیپ هستند و تمیز کردن آنها نیز بسیار آسانتر از سایر انواع ایرتیپ است. اما ایرتیپهای فومی، انعطافی بیشتر و چسبندگی بالاتری دارند و همین امر نیز باعث میشود که خود را بهتر با شکل گوش کاربر تطبیق دهند و فیت بهتری را برای شما فراهم کنند. اما ایرتیپهای فومی قطعهای مصرفی هستند و میبایست آنها را پس از مدتی استفاده، با نمونهای نو تعویض کرد. این امر خصوصاً با توجه به قیمت بالای این نوع از ایرتیپ، آن را همواره به انتخابی تنها برای شنوندگان جدیتر موسیقی و افراد حرفهای تبدیل کرده است.
در نظر داشته باشید که برنامههای تسهیل انتخاب ایرتیپ و فیت ایرفون که در برخی از اپلیکیشنهای ایرفونها وجود دارد نیز میتوانند با انجام چند آزمایش صوتی درون حفره گوش، به شما در یافتن سایز درست ایرتیپ و رسیدن به فیت بهینه، کمکی شایان کند.
۶. از قابلیت اتصال بلوتوث چند نقطهای استفاده کنید
قابلیت کاربردی دیگری که امروزه در بسیاری از ایرفونهای تماماً بیسیم جدید وجود دارد، امکان اتصال چند نقطهای یا به زبان سادهتر، قابلیت اتصال به دو یا چند دستگاه مختلف بهصورت همزمان است.
ممکن است که شما هم تا به حال در حال گوش دادن به موسیقی یا دیدن فیلم در لپتاپ خود با استفاده از ایرفون بلوتوثی خود بودهاید که در همان حین، تلفنتان زنگ خورده و مجبور شدید با عجله، اتصال ایرفون از لپتاپ خود را قطع و آن را به تلفن همراه خود متصل کنید تا به تماس تلفنی پاسخ دهید. در اکثر اوقات نیز این پروسه با موفقیت طی نمی شود و در آخر، مجبورید ایرفون را از گوش خود در بیاورید و مستقیماً با گرفتن تلفن همراه خود به سمت گوش خود مکالمه بپردازید! فناوری اتصال چند نقطهای یا multi-point میتواند در این شرایط بسیار کاربردی ظاهر شود و به شما امکان دسترسی به محتوای صوتی موجود در دو دستگاه را بهصورت همزمان بدهد. با کمک این قابلیت، شما میتوانید با استفاده از ایرفون خود، در یکی از دستگاههای دیجیتال خود به شنیدن موسیقی مشغول شوید و در صورتی که تلفن همراهتان زنگ بزند نیز بدون نیاز به قطع اتصال ایرفون از دیگر دستگاه خود، تماس تلفنی را جواب داده و با استفاده از ایرفون به مکالمه بپردازید.
شایان ذکر است که برخی از ایرفونهای تماماً بیسیم همچون سری AirPods اپل، از شکلی پیشرفتهتر از قابلیت اتصال چند نقطهای برخوردارند که میتواند بهطور خودکار و با تماس تلفنی، دستگاه متصل را تغییر دهد و پس از اتمام مکالمه نیز ایرفون را به دستگاه قبلی متصل کند.
۷. به سلامت باتریهای داخلی ایرفون خود اهمیت دهید
ایرفونهای تماماً بیسیم نیز همانند سایر دستگاههای دیجیتال مدرن، به باتریهای داخلی از نوع لیتیومی مجهزند. این نوع از باتری، عمر و دوامی بسیار بالا دارد و میتواند سالها نیروی مورد نیاز دستگاه برای کار را بهصورت پایدار تأمین کند. اما برخی از عادتها و رفتارها در استفاده از دستگاههای دیجیتال میتواند باتریهای داخلی آنها را مستهلک کند و از عمر آنها بکاهد. با رعایت برخی از نکات شما میتوانید عمر طولانی و سلامت باتری داخلی ایرفون بیسیم خود را تضمین کنید.
یکی از این نکات، شارژ باتری کیس ایرفون تنها بهاندازه لازم و تا زمان پر شدن شارژ آن است. شارژ بیشازحد باتریهای لیتیومی، به سلولهای داخلی آنها فشاری بسیار وارد میکند و میتواند عمر آنها را به شکلی غیر قابل جبران کاهش دهد. در صورتی که کیس شارژ ایرفون خود را ساعتها پس از پر شدن شارژ باتری آن در شارژ نگه دارید، باتری آن را مستهلک میکنید و میتوانید حتی باعث باد کردن آن و صدمه زدن به ساختار کلی دستگاه خود نیز بشوید.
نکته دیگری که باید در جهت حفظ سلامت باتری داخلی ایرفون خود به آن توجه کنید، نگهداری آن در شرایط دمایی عادی است. یکی از مهمترین عوامل مخرب برای باتریهای لیتیومی، دماهای بسیار پایین و بسیار بالاست؛ بنابراین، اگر کیس یا ایرپیسهای ایرفون خود را به شکل طولانیمدت و دائمی در معرض نور مستقیم خورشید یا دماهای زیر صفر قرار دهید، باتری داخلی آنها را مستهلک خواهید کرد و در صورت ادامه این کار، افت عملکرد آن را به وضوح حس میکنید.
اما جدا از بحث سلامت باتری، برخی از اوقات ممکن است که شارژ باتری ایرفون رو به اتمام باشد و نتوانید آن را شارژ کنید. در این صورت، نیاز است تا تدابیری بیاندیشید که تا زمانی که به شارژر دسترسی ندارید، بتوانید از ایرفون خود استفاده کنید. یکی از مفیدترین کارهایی که میتوانید برای افزایش دوام شارژدهی ایرفون تماماً بیسیم خود انجام دهید، غیرفعالسازی امکانات و ویژگیهای اضافی آن، همچون سیستم نویز کنسلینگ است. همچنین غیرفعالسازی ایکولایزر و اتصال ایرفون تنها به یک دستگاه نیز میتواند باعث کاهش مصرف انرژی در آن و افزایش دوام شارژدهی شود. امکان مفید دیگر در راستای افزایش دوام شارژدهی که در بسیاری از اپلیکیشنهای همراه ایرفونهای بلوتوثی وجود دارد، قابلیت تنظیم عملکرد صوتی و کدک مورد استفاده ایرفون با اولویت کیفیت حداکثری صدا یا عمر باتری است. با استفاده از این قابلیت، ایرفون با بهکارگیری کدک بلوتوثی قدیمیتر و انجام چند بهینهسازی، مصرف انرژی خود را بهصورت هوشمند کاهش میدهد. اما اگر اپلیکیشن ایرفون شما از این قابلیت بیبهره است نیز میتوانید با مراجعه به بخش تنظیمات بلوتوث دستگاه پخشکننده خود، کدک آن را بهطور موقت از کدکهای باکیفیتتر به SBC یا AAC تغییر دهید تا دوام شارژدهی ایرفونتان افزایش یابد.
۸. شارژ کردن کیس ایرفون خود را فراموش نکنید
نکته دیگری که درباره شارژ ایرفون تماماً بیسیم خود باید به آن توجه کنید، شارژ کیس آن است. اکثر کیسهای شارژ ایرفونهای بیسیم، چند چراغ نشانگر LED بر روی بدنه خود دارند که میزان شارژ کیس را به کاربر اطلاع میدهد. همچنین، در اپلیکیشن اختصاصی اغلب ایرفونهای تماماً بیسیم امروزی، میزان شارژ کیس نیز در کنار شارژ هر ایرپیس، در صفحه اول برنامه نمایش داده میشود. پیشنهاد میکنیم که همواره شارژ باقیمانده کیس را از طریق چراغهای نشانگر یا اپلیکیشن مشاهده کنید تا هیچگاه شارژ مجدد آن را فراموش نکنید. در صورتی که فراموش کنید کیس ایرفون خود را به شارژ متصل کنید، ممکن است در زمانی که دسترسی به یک شارژر ندارید، باتری ایرپیسهای ایرفون شما تمام شود و باتری داخلی کیس نیز توان کافی برای تغذیه دوباره باتری ایرپیسها را نداشته باشد. به این ترتیب، ایرفون برای شما تا زمانی که مجدداً به یک شارژر دسترسی داشته باشید، غیر قابل استفاده میشود.
ایرفونهای تماماً بیسیم، وسایلی بسیار ساده و کاربردی هستند که میتوانند موسیقی را به آسانترین شکل ممکن، در هر مکانی به گوش شما برسانند. امیدواریم با توجه به نکات ذکرشده در این مطلب، لذتی بیشتر از استفاده از ایرفون بیسیم خود ببرید.
منبع: ?What Hi-Fi