مقدمه:
طرفدار موسیقی، رادیو، کتابهای صوتی و یا هر صدایی که باشید، داشتن یک هدفون با کیفیت در دنیای پرهیاهوی امروز ضروری است و داشتن یک هدفون باکیفیت نه تنها بر روی صدا، بلکه بر روی زندگی شما تأثیرگذار خواهد بود.
شاید جالب باشد که بدانید اولین هدفون در سال اواخر قرن نوزدهم ساخته شد که مورد استفاده اپراتورهای تلفن بوده است.
هدفون یا صحیحتر بگوییم ایرفون مورد بررسی ما مدل EP-630 از شرکت کریتیو (Creative) است که ساخت ایرفون تنها یکی از زمینههای فعالیت این شرکت محسوب میشود. این کمپانی در سال ١٩٨١در سنگاپور مالزی تأسیس شد و به طور مثال در مقایسه با سونی که متولد ١٩۴۶است، نسبتاً نوپاست.
موارد ظاهری:
جعبهی محصول کوچک است و طراحی سادهای دارد، که نشان میدهد انتظار زیادی نمیتوان از خود محصول و متعلقات آن داشت و پس از باز کردن جعبه، بجز هدفون، فقط سه جفت ایرتیپ سیلیکونی با سه سایز مختلف در آن میبینیم و وقتی ایرفون را برای اولین بار در دست میگیریم و نگاهی به آن میاندازیم، بجز نوار پلاستیکیِ نقرهای رنگِ روی بدنه، چیز خاصی نظر ما را جلب نمیکند. طراحی ساده و قدیمی و همچنین کیفیت ساخت، معمولی و حتی کمی ناامیدکننده است.
ایرفون مورد بررسی ما در هر سه قسمت بدنه، سیم و محل اتصال سیم به جک، کاملاً مشکی رنگ بوده و هیچ چیز هیجانانگیزی در ظاهر آن پیدا نمیکنید. البته رنگهای سبز، آبی، صورتی و سفید آن هم در سایت شرکت کریتیو موجود است. اما در حال حاضر فقط مشکی آن در بازار کشورمان پیدا میشود!
کابل ١.٢ متری (که از دو سیم مجزا تشکیل شده)، برای استفاده با موزیک پلیر یا گوشی مناسب است. ولی در کل کیفیت ساخت ایرفون و سیم آن یادآور قیمت پایین این محصول میباشد. محل اتصال سیم به جک ضعیف است و شما را نگران میکند و باید مراقب آن بود. این موضوع در محل اتصال سیمها به ایرپیسها نیز صادق است، اما کمی محکمتر و زیباتر!
کریتیو با قرار دادن ٣ جفت ایرتیپ سیلیکونی در ٣ سایز مختلف، خیال هر خریداری را از بابت بیحرکت ماندن گوشیها در گوش با هر اندازهای راحت کرده است.
همچنین این ایرتیپها عایق خوبی در مقابل صداهای خارجی هستند. به طور مثال در داخل اتوبوس که انواع و اقسام صداها را میشنوید، این ایرفون کاملاً اصوات خارجی را بیرون گوش و ذهن شما نگه میدارند.
در استفاده طولانی مدت از این ایرفون نیز به کمک طراحی خوب ایرتیپها گوش شما خسته نمیشود و شما کاملاً راحت هستید. تنها مورد قابل اشاره، گرمای کمی است که بعد از استفاده طولانی مدت بدلیل جنس سریها و کیپ شدن کامل گوش تولید میشود که امری طبیعی است و آزاردهنده نیست.
این ایرفون ضد آب و ضدعرق نیست. اما با کمی دقت هم میتوان آن را تمیز کرد و هم میتوان در هنگام ورزش از آن استفاده کرد، چرا که به خوبی در گوش ثابت میماند و هنگام تحرک و ورزش در جای خود بیحرکت میمانند.
بررسی مشخصات و کیفیت صدا:
ابتدا نگاهی به مشخصات فنی این ایرفون میاندازیم:
– درایور نئودیمیومی
– پاسخدهی فرکانسی: ۶ هرتز تا ٢٣٠٠٠ هرتز
– حساسیت: ١٠۶ دسیبل
– امپدانس: ١۶ اهم
– جک ٣/۵ میلیمتری با روکش طلا
– طول سیم ١.٢ متر
حساسیت ١٠۶ دسیبلی و امپدانس ۱۶ اهمی EP-630 نشان از بلندی صدای خوب آن و این امر دارد که میتوانید از این ایرفون با هر دستگاهی استفاده کنید.
در عمل، صدای این ایرفون شما را متعجب میکند. صدایی واضح و نزدیک به واقعیت با بیس قوی. اینجاست که نمیتوان قیمت را دلیل برتری یا ضعف قطعی یک محصول دانست و این ایرفون مصداق این مطلب است. عاشق کتابهای صوتی یا خوره موسیقی و یا اهل هر نوع سبک و موسیقی که باشید، عاشق صدای آن میشوید. البته در صورت ماکزیمم بودن حجم صدا، در برخی مواقع، صدا کمی نویز دارد و بیس کمی اغراق شده و کوبنده است.
بیس خوب این ایرفون، آن را به گزینهای خوب برای گوش دادن به سبکهایی مانند ترنس، تکنو، هاوس و … که بیس در آنها نمایان است تبدیل میکند. میدرنج بیعیب نیست، اما باعث نمیشود شما هنگام گوش دادن به قطعههای موسیقی کلاسیک و سنتی، که دارای انواع و اقسام سازها هستند لذت نبرید. این فاکتورها در کنار پخش خوب و واضح فرکانسهای تربل، EP-630 را برای دوستداران سبکهایی مانند پاپ ،راک ، رپ و … به ایرفونی مناسب تبدیل میکند. در کل در هر ٣ قسمت، بین اصوات، توازن خوبی برقرار است.
از EP-630 در مورد ساخت فضای موسیقایی و اتمسفر استیج مانند که برخی هدفونها قادر به ساخت آن هستند، نمیتوان انتظار زیادی داشت و شاهد سانداستیج عریضی نیستیم که دلیل اصلی آن تا حد زیادی ماهیت ایرفونی آن است. ولی ایمجینگ در این ایرفون رضایتبخش است و میتوان ادوات و سازهای موسیقی را به خوبی تشخیص داد و جای آنها را متصور شد.
میتوانید هنگام استفاده از این ایرفون از اکولایزر گوشی یا موزیک پلیر و … استفاده کنید که تا حدودی مشخصات صدای خروجی آن را تغییر دهد، اما پیشنهاد من فقط زدن جک ایرفون به سوکت و پخش موسیقی است. گرچه کیفیت صدای تولید شده توسط دستگاه پخشکننده نیز حتماً تأثیرگذار است.
بلندی صدای این ایرفون همانطور که از مشخصات آن متوجه شدیم، خوب است و از بلند کردن صدا تا ماکزیمم شما را بینیاز میکند.
سیم انعطافپذیر و وزن ٩ گرمی این ایرفون، آن را به دوستی خوب برای گشتوگذار و استفاده خارج از منزل بدل میکند. در طی حدود ۶سال که از آن استفاده کردم، بجز ظاهر قدیمی و همچنین کیفیت ساختش هیچ چیز مرا وادار به استفاده از ایرفونی جدید نکرد. حتی خرید ایرفون SHO2200BL از شرکت فیلیپس (Philips) با ظاهری مدرن و محکم و کیفیت ساخت خیلی خوب و یکپارچه آبی رنگ. اما باز هم کیفیت صدای کریتیو EP-630 آن را همراه همیشگی من در هر سفر کوتاه و بلندی کرد.
مقایسه:
در این بخش، به مقایسهی دو ایرفون کریتیو EP-630 و فیلیپس SHO2200 میپردازیم. اما پیش از هر چیز بد نیست نگاهی بیاندازیم به مشخصات هدفون داخل گوش فیلیپس:
– آهنربای نئودیمیوم
– پاسخدهی فرکانسی: ۶هرتز تا ٢٣۵٠٠هرتز
– حساسیت: ١٠۵ دسیبل
– امپدانس: ١۶ اهم
– سیم ١/٢متری
– جک ٣/۵میلیمتری با روکش طلا
– وزن: ١٢گرم
بیس ایرفون فیلیپس کیفیت متوسطی دارد و در مقایسه با بیس ایرفون کریتیو، حرفی برای گفتن ندارد. اما این دو، در میدرنج و تربل عملکردی شبیه هم دارند و تفاوت محسوسی هنگام گوش دادن به انواع سبکهای موسیقی نمیتوان بین آنها قائل شد. سانداستیج ایرفون فیلیپس، با اختلاف ناچیز، به وسعت ایرفون کریتیو نیست. اما ایمجینگ آن همانند ایرفون کریتیو دقیق است.
وضوح اصوات در این دو ایرفون یکسان نیست و بطور محسوسی در EP-630 بهتر است و هر سبکی را که با این دو گوش کنید، به برتری EP-630 پی خواهید برد.
ایرفون SHO2200 مشخصات فنی خیلی نزدیکی به EP-630 دارد و نه تنها ضد آب و عرق است، بلکه سیم آن دارای روکش نخی با دوام و جک ٣/۵میلیمتری ال شکلِ باکیفیتی است. قیمت آن ٣٩ دلار است که تقریباً ٢ برابر قیمت دلاری بیشتر است. این موضوع نشان میدهد که صدای تولیدی و با کیفیت این ایرفون آن را رقیبی سرسخت برای دیگر ایرفونها، حتی با قیمتی بالاتر میکند.
من همراه این ایرفون از دو پلیر SANSA CLIP و SONY NWZ-B152 استفاده میکنم که CLIP بدلیل داشتن کیفیت صدای بهتر، بهترین گزینه من برای EP-630 است.
نتیجهگیری:
اگر بدنبال ظاهری جذاب و با کیفیت هستید، این ایرفون نظر شما را جلب نخواهد کرد. کارایی هدفی بوده است که کریتیو با تولید این ایرفون به آن دست یافته است. ایرفونی ساده با صدایی واضح و شفاف اما نه شگفتانگیز! شاید بهترین توصیف برای این ایرفون کارایی بالا در مقابل قیمت است.
هیچ محصولی %١٠٠ کامل و هیچ نقدی %١٠٠ واثق نیست.
نکات مثبت:
+ صدای واضح
+ ایرتیپهای راحت و عایق خوب صدا
+ قیمت پایین
نکات منفی:
– کیفیت ساخت پایین
– بیس بیکیفیت در حجم صدای بالا
– ضد آب و عرق نیست
۶ نظرات
مگه این هدفون هنوز هم تولید میشه؟!
تو زمان خودش و بازار ایران خیلی خوب بود. تو سالهای ۸۶-۸۷ استفاده میکردم. کابلش خیلی ضعیف بود. بعدش مدل ۶۳۵ اومد که کابل نکبندی داشت. صدای گرم و بیس خیلی زیادی داشتند. ولی مدل ۸۳۰ نتونست به محبوبیت این مدل برسه.
چرا خودتون این هدفون برای فروش نمیارین؟؟؟
من میخوامش…
به سایتای دیگه ام اعتمادی ندارم…
درود بر دوست گرامی،
با سپاس از اعتماد شما، متاسفانه زمان موجودی هر کالایی با نمایندگی واردکنندهی آن است و ما نیز همانند شما از زمان دقیق موجودی کالا بی اطلاعیم.
با سپاس مجدد
منم این هدفون رو دارم و خیلی سال هست که ازش استفاده میکنم،بیشتر نقداتون در خصوص این هدفون درست بود غیر از بحث کیفیت ساخت این کالا که اتفاقا در کنار طراحی ساده دارای کیفیت خیلی خوبی هست و من بعد از اینهمه سال هنوز هیچ مشکلی باهاش نداشتم. در خصوص ظاهرش هم مگه ماشینه که حالا اینجور بخواد به ظاهرش نقد بشه!!! بحث ما کیفیت صدا هست که واقعا محشره. وضوح عالی، بیس قوی، تفکیک صدای عالی. خلاصه هیچی کم نداره
سلام.من این هدفون اون زمان ۱۸ هزار تومن خریدم والان هم دارم. صدایش خوب است.می خواستم مدلهای خیلی خوش صداتر از این هدفون می توانید معرفی کنید..به من بیردینامیک ۱۰۲ و ۱۲۰ و بایرون را معرفی کردن..از برند ادیو تکنیکا هم موردی هم بفرمایید…و در نتیجه دو مورد خوش صدا با ساند استیج و بیس عمیق و زیبا معرفی بفرمایید…در ضمن دک/امپ nexum auqa 24bit هم دارم..تشکر
وقت بخیر،
سه مدل اشارهشده از بیرداینامیک، از سطح کیفی مناسبی برخوردار هستند و با توجه به اینکه یک دک/امپ در اختیار دارید، Beyerdynamic iDX 120 iE از دو گزینهی دیگر کیفیت بهتری ارائه میکند. در میان گزینههای دیگر، Audio-Technica ATH-LS50iS از نظر کیفیت صدا بر iDX 120 برتری دارد. MEE Audio MX1 PRO نیز انتخاب خوبی است. کیفیت صدای MX1 PRO کمی از LS50 پایینتر است، اما کیفیت ساخت آن بهتر است.
موفق باشید