بیرداینامیک (Beyerdynamic) یا آنطور که خود آلمانها تلفظ میکنند، بایردینامیک، یکی از کهنهکارترین و پرافتخارترین سازندگان هدفون و قدیمیترین شرکت بزرگ فعال در عرصهی صداست. شرکتی که از عصر طلایی فیلمهای صامت تا امروز، همواره مرزهای تجهیزات صوتی را پیش برده است و بی هیچ شکی، بدون نوآوریهایش، جهان هدفون تصویری بسیار متفاوت از امروز داشت.
اما داستان این کمپانی از کجا شروع شد؟
سال ۱۹۲۴ بود که مهندس برق جوان و پرشور ۲۱ ساله استکهلمی، اویگین بایر (Eugen Beyer)، با درک افزایش روز افزون اهمیت صدا در سینما و بازار رو به گسترش تجهیزات سینمایی، کمپانی کوچک خود با نام Elektrotechnische Fabrik Eugen Beyer را در شهر برلین آلمان تاسیس نمود و شروع به تولید بلندگوی داینامیک برای سالنهای سینمایی کرد. در آن زمان، بیشتر سالنهای سینما، برای بازتولید صدا، از گرامافونهایی استفاده می کردند که از کیفیت مطلوبی برخوردار نبودند. در نتیجه طبیعی بود اگر بلندگوهایی از آن نوع که بایر میساخت، با استقبال خوبی روبرو شود و کمپانی، از همان اوایل کار، به سوددهی خوبی برسد.
در دههی ۳۰، بیرداینامیک کار روی ساخت هدفون را آغاز نمود و سرانجام، در سال ۱۹۳۷، نخستین هدفون داینامیک جهان با نام DT 48 را به بازار عرضه کرد. DT در نام این محصول، مخفف Dynamic Telephone است و این دو حرف، تا همین امروز نیز در آغاز نام بسیاری از مدلهای این شرکت دیده میشود. جالبترین نکته درباره DT 48 این بود که این مدل، تا پایان سال ۲۰۱۲، با تغییراتی اندک، همچنان تولید میشد و در نتیجه برای بیش از ۷۵ سال در چرخهی تولید وجود داشت و چندین نسل از آن استفاده کردند.
دو سال بعد، در سال ۱۹۳۹، این شرکت، نخستین میکروفون داینامیک برای کاربریهای استودیویی با نام M 19 را تولید کرد. محصولی که سالها در ایستگاههای رادیویی آلمان استفاده میشد و تحولی اساسی در زمینهی میکروفونسازی محسوب میشد.
در همین اوقات بود که جنگ جهانی دوم آغاز شد و نه تنها موجب رکود عمیق و فلجکنندهی تولید کمپانی شد، بلکه بخش اساسی تجهیزات و ساختمان آن را نیز نابود کرد. در نتیجه، کار اویگین تا مدتی متوقف شد.
سه سال پس از جنگ، او مجدداً دست به کار شد و این بار، شرکت را در شهر هایلبرن به راه انداخت. نخستین محصول مهم این شروع دوباره، هدفون DT 49 بود که در سال ۱۹۵۳ تولید شد و تنها برای استفاده در صفحهفروشیها و دیسک بارها طراحی شده بود.شش سال بعد، در سال ۱۹۵۹، اویگین بایر درگذشت و پسر او، مهندس فرد بایر (Fred Beyer) جانشین او شد و در دهه ۶۰ میلادی، نام کمپانی، به بیرداینامیک تغییر کرد.
در سالهای بعد، بیرداینامیک، عمده تمرکزش را به ساخت و تولید میکروفون منعطف کرد و محصولاتی مانند ترانزیستوفون (که تلاشی بود برای ساخت نخستین میکروفون بیسیم جهان)، میکروفون ریبون E 1000 (که در تور بیتلز در آلمان از آن استفاده شد و در آن سالها، بسیاری از گروههای موسیقی از آن استفاده میکردند)، هدفون DT 100 (که در دهههای بعد با مدل DT 150 و DT 250 که هنوز هم در استودیوهای سراسر جهان دیده میشوند جایگزین شد)، سیستم راهنمای تور (تورگاید) با نام Informaphone FSE 20 و محصولات گوناگون دیگر را به بازار عرضه کرد.
در سال ۱۹۷۶، این شرکت، نخستین هدفون الکترواستاتیک خود با نام ET 1000 را ارائه کرد و سرانجام چهار سال بعد، در سال ۱۹۸۰، با الهام و بهرهگیری از تکنولوژی هدفونهای الکترواستاتیک، هدفون تاریخ ساز DT 880 را تولید و به بازار عرضه کرد. هدفونی نیمه باز با درایورهای داینامیک بسیار قدرتمند که به نسبت هدفونهای همدورهی خود، از توانایی فنی بسیار بالاتری برخوردار بود. پنج سال بعد، هدفون پشت باز DT 990 و هدفون پشت بسته DT 770 نیز به DT 880 اضافه شدند و در مجموع خانوادهای را شکل دادند که سالها توسط آهنگسازان، موسیقیدانها، دوستداران موسیقی و آدیوفیلها استفاده شدند و حتی همین امروز نیز از بهترین هدفونهای سطح متوسط جهان محسوب میشوند.
در دههی ۹۰، بیرداینامیک میکروفونهای محبوب و پرفروشی همانند سری TG-X، مدل MC 742، مدل MCD 100 که نخستین میکروفون استودیویی دیجیتال جهان بود، سری MCE 90 و MC 930 را تولید کرد و کمتر در عرصهی هدفون، فعالیت داشت. تنها موارد قابل ذکر، هدفون پشت باز DT 531، هدفونهای سری ۲۰۰ و مدل بیسیم RSS 433 بودند که در زمان خود، بازخوردهای مثبتی را برانگیختند.
اما این روند، در دههی ۲۰۰۰ تغییر کرد. نخستین اتفاق مهم در این دهه، در سال ۲۰۰۲ رخ داد که طی آن فرد بایر، پس از ۴۲ سال مدیریت بر کارخانه، جای خود را به مهندس مکانیک برجسته، ولفگانگ لاکهارت (Wolfgang Luckhardt) داد.
در سال ۲۰۰۵، بیرداینامیک قابلیت MANUFAKTUR را عرضه نمود که به کمک آن میشد ظاهر برخی مدلها مانند DT 880 و DT 990 را بهطور آنلاین سفارشیسازی نمود. یک سال بعد، با تولید هدفون خلبانی HS 300، بخش تولید تجهیزات هواپیمایی کمپانی گسترش یافت و دو سال پس از آن، یعنی در سال ۲۰۰۸، با عرضهی هدست گیمینگ MMX 300، بهطور جدی به عرصهی هدستهای گیمینگ رده بالا پا گذاشت.
سال ۲۰۰۹، از سالهای مهم در تاریخ هدفونسازی شرکت بیرداینامیک و جهان محسوب می شود. در این سال، این کمپانی، نخستین هدفونی که از تکنولوژی انحصاری تسلا استفاده میکرد، یعنی مدل رده بالای T 1 را به بازار عرضه کرد. در همین سال، سنهایزر نیز هدفون HD 800 را تولید کرد. این دو هدفون که اوج تکنولوژی داینامیک در زمان خود محسوب میشدند، بازار را به شکلی عمیق زیر و رو کردند و کیفیت چشمگیرشان، نظر بسیاری از خریداران را جلب نمود. امری که در نتیجه، منجر به عادت نسبی دوستداران جدی هدفون، به محصولات گرانقیمتتر و افزایش تدریجی قیمت هدفونهای رده بالا شد.
اما تکنولوژی تسلا چه بود؟ این تکنولوژی که به پاسداشت دستاوردهای نیکولا تسلا، مخترع بزرگ، تسلا نامگذاری شد، تلاشی بود برای خلق درایوری با اعوجاج هارمونیکی کلی کمتر و بازدهی بالاتر و در نتیجه، بازتولید صدایی دقیقتر، پرجزئیاتتر و واضحتر، بدون نیاز به آمپلیفایرهای پرقدرت. این کار از طریق استفاده از آهنرباهای قویتر و قرار دادن آنها درون یک حلقه دور ویس کویل و در نتیجه پایین آمدن هدررفت شار مغناطیسی انجام گرفته است. امری که در نهایت، منجر به وارد شدن انرژی آکوستیکی بالاتر بر دیافراگم و حرکت آزادانهتر و سریعتر آن میگردد.
در سال ۲۰۱۰، بیرداینامیک سه هدفون شامل مدل پشت بستهی ردهبالای T 5 p، مدل پرتابل T 50 p و هدفون استودیویی DT 1350 را معرفی کرد که در ساخت هر سه مدل، مانند بیشتر مدلهای رده بالای بعدی بیرداینامیک، از تکنولوژی تسلا استفاده شده بود و بازخوردهای بسیار خوبی هم دریافت کردند.
دو سال بعد، یعنی در سال ۲۰۱۲، سری هدفونهای Custom One به بازار عرضه شدند که با قابلیت سفارشیسازی ظاهر و صدا (از طریق اسلایدر کنترل بیس)، مخاطبان متفاوتی را هدف گرفته بودند. همچنین هدفون میانردهی T 90 نیز در همین سال عرضه شد که در زمان خود، یکی از بهترین انتخابهای ممکن قلمداد میشد.
در سال ۲۰۱۵، این شرکت، شروع به همکاری با کمپانی کرهای استل اند کرن (Astell&Kern) کرد و حاصل کار، دو مدل AK T1p و AK T5p که نسخه تغییر یافته دو هدفون T 1 و T 5 p بودند و ایرفون AK T8iE بود. به علاوه، در همین سال، نسل دوم هدفونهای رده بالای بیرداینامیک، یعنی T 1 و T 5 p وارد بازار شد.
در دو-سه سال گذشته، بیرداینامیک به تولید و عرضه محصولات باکیفیت دیگری مانند هدفونهای استودیویی DT 1770 و DT 1990، ایرفون رده بالای Xelento، برترین هدفون و ایرفون بلوتوث جهان یعنی Amiron Wireless و Xelento Wireless، هدست گیمینگ Custom Gaming، میکروفونهای جدید از سری TG و … ادامه داده است و بهخوبی از پس نقش جریانسازش در جهان هدفون برآمده است.
امروزه، بیرداینامیک پس از گذشت بیش از ۹۴ سال، هنوز شرکتی خانوادگی است که صد درصد سهام آن، در اختیار دو دختر و یک نوهی دختری خانواده است و گردش مالی سالانه شرکت، رقمی در حدود ۵۰ میلیون یوروست. محصولات این کمپانی در سه شاخهی اصلی هدفون و هدست، میکروفون و سیستم کنفرانس تولید میشوند و بیش از ۳۰۰ نفر در شعبههای این شرکت در آمریکا، هند و سنگاپور مشغول به کارند. هر چند هنوز هم بسیاری از محصولات بیرداینامیک در شهر هایلبرن ساخته میشود و همین امر، یکی از دلایل گرایش بسیاری از کاربران به محصولات این کمپانی است.
۳ نظرات
عالی بود عالی. لطفا تاریخچه برندهای دیگه هم توی سایتتون بنویسید
HERGESTELLT IN DEUTSCHLAND
خیلی عالی که همچین مطالبی به زبان فارسی موجوده
لطفا تاریخچه شرکتهای بزرگ دیگه مثل فیلیپس رو هم قرار بدین