شاید هنگامی که هیدئو ماتسوشیتا (Hideo Matsushita) در ۳۲ سالگی برای کار به توکیو آمد، تصور بنیانگذاری یکی از مهمترین شرکتهای تولیدکنندهی تجهیزات صوتی جهان را هم نمیکرد.
شرکتی که محصولاتش در مهمترین مراسم ورزشی و هنری جهان مانند المپیک و گرمی استفاده شده است و مهمترین شرکت هدفونسازی آسیا قلمداد میشود.ماتسوشیتا زمانی که وارد توکیو شد، با معرفی یکی از اقوامش در موزهی هنر بریجستون مشغول به کار شد. در آنجا، به تشویق مدیر موزه، اقدام به برگزاری کنسرتهای کوچک کرد و بدین ترتیب، علاوه بر کسب سودی غیر قابل انتظار، رفتهرفته با موسیقی و دستگاههای پخش موسیقی نیز آشنا شد.
سرانجام، ماتسوشیتا پس از ده سال کار در موزه، از آنجا بیرون آمد و در سال ۱۹۶۲ شرکت آدیو-تکنیکا (Audio-Technica) را تاسیس کرد و کار را با ۳ کارمند، در یک دفتر اجارهای شروع نمود. در آغاز، او بر تولید فونو کارتریج (Phono Cartridge) تمرکز کرد و نخستین محصولاتش نیز عبارت بودند از دو مدل AT-1 و AT-3.
این دو محصول، در بازار داخلی ژاپن با استقبال خوبی مواجه شد و به ماتسوشیتا امکان گسترش کار و تولید، نقل مکان به جایی بزرگتر و افزایش کارمندان را داد و او با قدرتی بیش از پیش به تولید قطعات مختلف ترنتیبل (Turntable) ادامه داد.
در سال ۱۹۶۵، دفتر شرکت به محل کنونیش در توکیو منتقل شد و در سالهای بعد، این کمپانی روی ابزارآلات اندازهگیری و سنجش، فونو کارتریج، دستگاههای ضبط کاست و … کار کرد و با شرکتهایی در داخل ژاپن، آمریکا و انگلیس همکاری نمود و سرانجام در سال ۱۹۷۲، یک شعبه در ایالت اوهایو آمریکا تاسیس کرد تا یک قدم به بدل شدن به شرکتی بینالمللی نزدیکتر شود.
دو سال بعد، یعنی در سال ۱۹۷۴، مهندسان آدیو-تکنیکا با تشخیص تب فزایندهی استفاده از هدفون، اقدام به ساخت و تولید نخستین مجموعه هدفونهای استریوی خود با عنوان AT-700 (شامل مدلهایی نظیر AT-701، AT-702 و …) کردند.
بهعلاوه در همین سال، فونو کارتریج AT-15E، جوایز بینالمللی بسیاری را به خود اختصاص داد.
چهار سال بعد، یعنی در سال ۱۹۷۸، این شرکت دو هدفون الکتریت ATH-7 و ATH-8 و نخستین مجموعه میکروفونهایش با نام AT-800 را تولید کرد و علاوه بر آن، یک شعبه در شهر لیدز انگلیس نیز تاسیس نمود تا پس از حدود ۱۵ سال، به یک برند شناختهشده در عرصهی جهانی بدل شود.
دهههای ۸۰ و ۹۰
در دههی ۸۰، با آنکه همچنان بخش اصلی درآمد آدیو-تکنیکا از فروش فونو کارتریج بود، اما شروع به استفاده از مواد و تکنولوژیهای جدید در ساخت محصولات مختلف کرد و نخستین حاصل آن هدفونهای ATH-0.1، ATH-0.2 و … بودند که در سال ۱۹۸۱ به بازار عرضه شدند. این مدلهای پرتابل که در ساخت آنها از آهنرباهای ساماریوم کبالت استفاده شده بود، جزو کوچکترین هدفونهای موجود در بازار محسوب میشدند و با استقبال خوبی نیز روبرو شدند.
در طول سالهای بعدی این دهه، آدیو-تکنیکا، با تولید محصولاتی مانند میکسر، بلندگو، دستگاه پخش، کابل، هدفون و … و تاسیس شعبه در آلمان و تایوان، به گسترش هر چه بیشتر فعالیتهایش پرداخت.
با آغاز دههی نود، این شرکت، بیش از پیش بر تولید هدفون و میکروفون تمرکز کرد. نخستین نتیجهی این رویکرد، هدفون بیسیم ATH-CL5 و میکروفون AT4033 بود که هر دو در سال ۱۹۹۰ عرضه شدند و AT4033 جوایز بسیار مهمی را نصیب کمپانی نمود.
اما مهمترین اتفاق هدفونی دههی نود برای آدیو-تکنیکا، عرضهی اولین هدفونهای مجموعه Art Monitor و Wooden (هدفونهای بدنه چوبی) مانند مدل ATH-A10، ATH-W10VTG و ATH-W11JPN در اواسط دهه بود. این دو مجموعه هدفون موفق که تا همین امروز نیز تولید میشوند، در ذهن علاقهمندان، بدل به نماد هدفونهای سطح متوسط و سطح بالای آدیو تکنیکا شدند و این شرکت را به سطح اول هدفونسازی جهان آوردند. برخی از دستاوردهای کمپانی نظیر درایورهای ۵۳ میلیمتری که بزرگترین درایور داینامیک ساختهشده در آن زمان بود و یا استفاده از تیتانیوم در ساخت بدنه برای نخستین بار در سری Art Monitor به کار گرفته شد.
به علاوه در این سالها، کمپانی شعباتی در هنگ کنگ و سنگاپور تاسیس نمود، در سال ۱۹۹۶مشارکت پر دامنهی خود در بازیهای المپیک (بازیهای تابستانی آتلانتا) را آغاز کرد، وبسایتش را در سال ۱۹۹۷ راهاندازی کرد و محصولات مهم دیگری همچون کارتریج AT33PTG، اسپیکر ATC-SP33 و … را تولید نمود. همچنین، در سال ۱۹۹۳، کازوئو ماتسوشیتا جای پدرش را گرفت و هیدئو ماتسوشیتا به جایگاه ریاست هیئت مدیره منتقل شد.
دههی ۲۰۰۰
دههی ۲۰۰۰، با عرضه دو هدفون موفق داینامیک ATH-AD7 و ATH-AD5 آغاز شد.
یک سال بعد، در سال ۲۰۰۱، به مناسبت چهل سالگی شرکت، هدفون ATH-W2002 عرضه شد. این هدفون که یکی از زیباترین هدفونهای تاریخ محسوب میشود، از چوب درختان گیلاس جزیرهی هوکایدو ساخته شد و حدود صد هزار ین قیمت داشت. رقمی که در آن زمان، مبلغ قابل توجهی برای یک هدفون محسوب میشد و هدفونهایی با این قیمت بسیار معدود بودند. ATH-W2002 برندهی جایزهی برترین هدفون از جانب Stereo Sound شد و به محصولی بهیادماندنی در تاریخ هدفون بدل شد.
دو سال بعد، یعنی در سال ۲۰۰۳، آدیو-تکنیکا یکی از مهمترین هدفونهای تاریخ، یعنی ATH-L3000 را عرضه کرد. این هدفون چرمی در دو رنگ سبز و قهوهای به بازار آمد که از رنگ سبز، تنها حدود ۵۰ عدد تولید شد. امری که به بالا رفتن قیمت آن نزد کلکسیونرها انجامید. این مدل از آغاز هم بسیار گرانقیمت بود و در همان آغاز عرضه، رنگ سبز، حدود ۳۰۰۰ دلار قیمت داشت که نه تنها گرانقیمتترین هدفون تاریخ آدیو-تکنیکا (تا پیش از عرضهی ATH-L5000 در سال ۲۰۱۸) محسوب میشود، بلکه در زمان خود یکی از بالاترین ارقام ممکن برای یک هدفون به حساب میآمد.
آمپ/دک رده بالای DHA-3000 و میکروفون بدیع AT3060 نیز در همین سال تولید شدند.
یک سال بعد، این شرکت نخستین هدفون از مجموعه هدفونهای مانیتورینگ بسیار موفق و پرفروش M، یعنی مدل ATH-M20 را به بازار عرضه کرد. این مجموعه که بسیاری از علاقمندان امروزی هدفون، آدیو-تکنیکا را با آنها میشناسند، در سالهای بعد و با عرضهی مدلهای دیگر، از جمله محبوبترین آنها یعنی ATH-M50 کاملتر شد و بخش قابل توجهی از بازار هدفونهای استودیویی را تسخیر کرد. نسل دوم این هدفونها، در سال ۲۰۱۴ و با بهبودهایی قابل توجه به بازار عرضه شد و کماکان جزو موفقترین هدفونهای دو دههی اخیر محسوب میشوند.
در سال ۲۰۰۷، کمپانی از یکی دیگر از سری هدفونهای شناختهشدهی خود یعنی QuietPoint پردهبرداری کرد. هدفونهایی که از تکنولوژی نویز کنسلیشن بهرهمند بودند و جزو نخستین مدلهای نویز کنسلینگ موجود در بازار محسوب میشدند.
دههی اخیر
سرانجام به دههی ۲۰۱۰ میرسیم. دههای که شاید پربارترین سالهای فعالیت Audio-Technica در عرصهی هدفون باشد.
نخستین محصولات مهم کمپانی در این دهه، در سال ۲۰۱۱ و به مناسبت بزرگداشت ۵۰ سالگی شرکت تولید شدند. این دو محصول عبارت بودند از هدفون شکوهمند ATH-W3000 ANV و آمپ AT-HA 5000 ANV که هدفون ATH-W3000 ANV، از لحاظ ظاهری، همچون ATH-W2002، در تاریخ هدفونسازی به الگویی از زیبایی یک هدفون بدل شد.
دو سال بعد، در سال ۲۰۱۳، هیدئو ماتسوشیتا در سن ۹۳ سالگی درگذشت.
کمی بعد، نخستین هدستهای گیمینگ شرکت یعنی مدل پشت بستهی ATH-AG1 و مدل پشت باز ATH-ADG1 تولید شدند تا این کمپانی بخت خود در عرصهای جدید را نیز بیازماید.
در سال ۲۰۱۵، یکی از شناختهشدهترین هدفونهای میانردهی سالیان اخیر، یعنی ATH-MSR7 به بازار آمد.
دو سال بعد، آدیو-تکنیکا از سه هدفون جدید رونمایی کرد که هر یک در نوع خود دستاوردی شگرف محسوب میشدند. این سه هدفون شامل دو مدل وایرلس ATH-DSR7BT و ATH-DSR9BT و هدفون های-اند ATH-ADX5000 میشدند. سری DSR نخستین هدفونهای وایرلس جهان بودند که که از تکنولوژی Pure Digital Drive بهرهمند بودند. به لطف این فناوری، سیگنال صوتی از مرحلهی دریافت از منبع صوتی تا مرحلهی تحویل به درایورهای هدفون، کاملاً دیجیتال باقی میماند و دیگر نیازی به مراحل تبدیل سیگنال دیجیتال به سیگنال آنالوگ، که در سایر هدفون ها رخ میدهد و موجب افت کیفیت میشود، نیست. در نتیجه، طبیعی بود که DSR9BT به عنوان برترین هدفون بلوتوث جهان شناخته شود.
ADX5000 نیز شروعی دوباره برای آدیو-تکنیکا در عرصهی هدفونهای رده بالا بود. سالهای زیادی بود که این شرکت، در میان هدفونهای های-اند مهم جهان هیچ نمایندهای نداشت و میدان را به طور کامل به سنهایزر، آدیزی، بیرداینامیک و … واگذار کرده بود. اما ADX5000 دو هزار دلاری، به خوبی تواناییهای این کمپانی را به اثبات رساند. روندی که در سال ۲۰۱۸ و با عرضهی نسخهی بهبود یافته مدل افسانهای L3000 یعنی ATH-L5000 ادامه پیدا کرد.
در سالهای اخیر، این شرکت با تمرکز بیشتر و بیشتر بر بازار تجهیزات صوتی Consumer و محصولاتی نظیر هدفون، ایرفون، ترنتیبل و …، بخش گستردهتری از بازار را در اختیار گرفته است و اکنون به راحتی میتوان ادعا کرد که آدیو-تکنیکا در کنار برندهایی مانند سنهایزر و بیرداینامیک، یکی از بازیگران اصلی جهان هدفون محسوب میشود. مدیریت کمپانی هنوز بر عهدهی کازوئو ماتسوشیتا است و بخش اصلی محصولات آن در کارخانههای ژاپن، تایوان و چین تولید میشود.