اگر قرار باشد لیستی از ده هدفون مهم تاریخ تهیه کنیم، بدون شک یکی از این هدفونها، برترین هدفون تاریخ شرکت ژاپنی آدیو-تکنیکا، یعنی مدل پشت بستهی ATH-L3000 خواهد بود. هدفونی چرمی که در سال ۲۰۰۳ و در دو رنگ قهوهای و سبز عرضه شد و از رنگ سبز، تنها حدود ۵۰ عدد و از رنگ قهوهای حدود ۳۰۰-۴۵۰ عدد تولید شد. تعداد محدود هدفونهای تولید شده، در کنار طراحی ظاهری بسیار خاص، کیفیت ساخت و صدای استثنایی L3000، به بالا رفتن قیمت آن نزد کلکسیونرها انجامید. البته این مدل از آغاز هم بسیار گرانقیمت بود و در همان آغاز عرضه، رنگ سبز، حدود ۳۰۰۰ دلار قیمت داشت که نه تنها گرانقیمتترین هدفون تاریخ آدیو-تکنیکا محسوب میشود، بلکه در زمان خود یکی از بالاترین ارقام ممکن برای یک هدفون به حساب میآمد.
در طول سالیان اخیر، هدفوندوستان، L3000 را در جایگاه افسانهای قرار دادهاند که تنها هدفونهایی مانند سونی MDR-R10، سنهایزر Orpheus و AKG K1000 به آن راه یافتهاند.
اما سرانجام پس از ۱۵ سال، آدیو-تکنیکا در جریان نمایشگاه هنگ کنگ، تصمیم به رونمایی از نسل جدید این هدفون گرفته است.
هدفونی که ATH-L5000 نام گرفته است و قرار است همچون پدرش، پرچمداری آدیو-تکنیکا را بر عهده داشته باشد.
بگذارید از خاصترین وجه این هدفون یعنی ظاهر آن آغاز کنیم. در ساخت روکش ایرکاپهای پشت بستهی L5000، همچون L3000، از چرم طبیعی استفاده شده است. بخشهای چرمی، همچون سال ۲۰۰۳، با همکاری کمپانی انگلیسی Connolly Leather ساخته شده است. شرکتی که از اواخر قرن نوزدهم مشغول به تولید مصنوعات چرمی است و با طیف گستردهای از برندهای تراز اول جهان، از بنتلی، استون مارتین، فراری، جگوار، مازراتی و کنکورد گرفته تا Luxman، Bowers & Wilkins و البته Audio-Technica همکاری کرده است.
به جز روکش ایرکاپها، هدبند و ایرپدها نیز از چرم ساخته شدهاند و بخش زیرین ایرکاپها، بر خلاف نسل قبل که از جنس چوب گیلاس بود، از چوب چنار تهیه شده است.
از آنجا که آدیو-تکنیکا، ارائهی اطلاعات کامل محصول را به نمایشگاه IFA 2018، یعنی اواخر ماه جاری میلادی موکول کرده، برخی ویژگیها اندکی نامشخص است.
با این حال، به نظر میرسد که مکانیزم قرارگیری هدفون روی سر، همان مکانیزم آشنای ۳D Wing خودکار باشد که در بسیاری از هدفونهای کمپانی دیده میشود. کابل نیز توسط کانکتورهای A2DC به بدنه متصل میشود.
از ویژگیهای ظاهری که بگذریم، به مهندسی داخلی L5000 میرسیم. تا جایی که مشخص است، این هدفون از یک درایور ۵۸ میلیمتری با فلنج فیبر کربن پلیمری تقویت شده (CFRP) سبک برخوردار است. پیش از این، آدیو-تکنیکا تنها در مدل ATH-ADX5000 از درایوری با این اندازه استفاده کرده بود و حتی L3000 نیز از درایوری ۵۳ میلیمتری بهرهمند بود.
دیافراگم نیز از نوع روکش شده با کربن شبه-الماس (DLC) است که پیشتر در برخی مدلها مانند ATH-SR9 و ATH-MSR7SE نیز از آن بهره گرفته شده بود و مهندسان طراح آن بر این باور هستند که موجب واکنش سریعتر و آزادانهتر، دیستورشن کمتر و در نهایت، بازتولید صدایی دقیقتر با فرکانسهای بالای عمیقتر میگردد.
امپدانس ۴۸ اهم، حساسیت ۱۰۰ اهم و بازهی فرکانسی تحت پوشش، ۵ هرتز تا ۵۰ کیلوهرتز اعلام شده است.
ATH-L5000 که حدود ۳۲۰ گرم وزن دارد و در خود ژاپن تولید میشود، به همراه یک کابل بالانس مینی XLR چهار پین ۳ متری، یک کابل غیر بالانس ۳ متری با سرجک ۶.۳ میلیمتری و کیس نگهداری عرضه خواهد شد. تاریخ عرضه هنوز مشخص نشده است، اما روشن است که این هدفون در تعداد محدود ساخته خواهد شد. قیمت در نظر گرفته شده برای L5000، حدود ۴۲۰۰ یورو است. قیمتی که باری دیگر، سقف قیمتی هدفونهای آدیو-تکنیکا را یک پله بالا میبرد.
اما به جز این هدفون استثنایی، Audio-Technica از نسل جدید یکی دیگر از هدفونهای پشت بستهی بسیار محبوبش یعنی ATH-MSR7 نیز رونمایی کرد.
نگاهی گذرا به اطلاعات منتشر شده در مورد این هدفون که ATH-MSR7b نام گرفته است، مشخص میکند که این هدفون، بسیار به مدل ویژهی MSR7SE که سال گذشته معرفی شد، شباهت دارد. در حقیقت، به نظر میرسد که تغییر چندانی در داخل و خارج هدفون صورت نگرفته است و تنها برخی ویژگیهای ظاهری دستخوش تغییر شدهاند.
طبق مشخصات ناقص ارائه شده، به نظر میرسد درایور ATH-MSR7b، همان درایور ۴۵ میلیمتری True Motion مجهز به دیافراگم روکش شده با کربن شبه-الماس باشد که در MSR7SE نیز به کار رفته بود. البته مشخصات فنی به شکلی ناچیز متفاوت است. امپدانس از ۳۵ اهم به ۳۶ اهم، حساسیت از ۱۰۰ دسیبل به ۱۰۱ دسیبل و پاسخدهی فرکانسی از ۵ هرتز-۴۰ کیلو هرتز به ۵ هرتز-۵۰ کیلوهرتز افزایش یافته است.
با این وجود، هنوز نمیتوان از بابت تغییرات داخلی، اطمینان کامل داشت و باید منتظر عرضهی رسمی این هدفون در نمایشگاه IFA بمانیم.
از لحاظ ظاهری، به جز موارد جزئی مانند مفاصل و نحوهی پرداخت بخشهای آلومینیومی بدنه، تغییر خاصی به چشم نمیخورد و به نظر میرسد که شاهد استفاده از همان ایرپدها و هدبند مموریفومی نسل قبل هستیم. هر چند که شاید در عمل اینطور نباشد و این بخشها، از درون دستخوش بهبودهایی شده باشند.
تنها تفاوت قابل مشاهده، تعویض کابل یکطرفه با کابل دو طرفه است که طبق ادعای آدیو-تکنیکا، برای اتصال بالانس مناسبتر است.
به هر روی، ATH-MSR7b، در دو رنگ مشکی-آبی و خاکستری-قرمز، به همراه یک کابل بالانس ۴.۴ میلیمتری به طول ۱.۲ متر، یک کابل غیر بالانس با سرجک ۳.۵ میلیمتری به طول ۱.۲ و یک کیف پارچهای، به قیمت ۲۴۹ یورو که ۱۰ یورو از نسل قبلی بیشتر است، احتمالاً در ماه آینده میلادی، در دسترس خریداران قرار خواهد گرفت و شکی نیست که همچون نسل قبلی خود، با استقبال بسیار خوب موسیقیدوستان مواجه خواهد شد.