بیتس! برندی که برای بسیاری از کاربران غیر حرفهای برابر است با هدفون به طور عام! از خردسالان گرفته تا افراد سالخوردهای که دانش چندانی در زمینهی هدفون ندارند، این نام را میشناسند و اگر از آنها بخواهید تنها از یک برند هدفون نام ببرند، به احتمال زیاد آن یک برند بیتس خواهد بود. اما این برند از کجا آمد، چگونه پا گرفت و چگونه رشد کرد؟
آغاز راه
بیتس الکترونیکس (Beats Electronics یا Beats by Dr. Dre)، شرکت آمریکایی تولید کنندهی تجهیزات صوتی، در سال ۲۰۰۶ میلادی، توسط دکتر دری (Dr. Dre)، رپر و تهیهکنندهی مشهور آمریکایی و جیمی آیوین (Jimmy Iovine)، تهیهکنندهی فیلم و موسیقی پایهگذاری شد.
طبق گفتهی آیوین، ایدهی اصلی بنیانگذاری این شرکت زمانی به ذهن او رسید که شاهد فروش و فراگیری خارقالعادهی آیپاد و نحوهی نفوذ ابزارها و تولیدات کمپانی اپل در بازار بود. پس با فکر سهمین شدن در سود حاصل از این موج، شروع به جستجو برای جذب شریک تجاری مناسب کرد و سرانجام با جلب نظر دکتر دری، مشورت با او و انتخاب هدفون و بلندگو به عنوان محصول مشارکتشان، شروع به کار کردند.
سپس آنها با شرکت کهنهکار مانستر (Monster) که سالها بود در زمینهی طراحی و ساخت تجهیزات صوتی فعالیت داشت، به توافق رسیدند تا این شرکت، در زمینهی تولید به آنها کمک کند.
نخستین محصول این همکاری دو جانبه، هدفون Beats by Dr. Dre Studio بود که در سال ۲۰۰۸ و با قیمت ۳۵۰ دلار در فروشگاههای اپل و بست بای (Best Buy) عرضه شد. قیمت ۳۵۰ دلاری آن، نسبت به سایر هدفونهای همردهی موجود در بازار، بسیار بالا بود. اما صاحبان کمپانی، با اتخاذ تصمیمات تجاری درست و انتخاب شیوههای تبلیغ هوشمندانه، کاری کردند که خریداران به راحتی حاضر به پرداخت این مبلغ میشدند. بازاریابی محصول و آموزش خریداران بیش از حد طول میکشید. پس آنها روش دیگری را انتخاب کردند؛ مسحور کردن خریداران. برای این کار، آنها هدفونهای بیتس را در موزیک ویدئوی هر خوانندهای که ممکن بود، جای میدادند و نظر هنرمندان مشهور را جلب میکردند تا در ازای دریافت پول، از هدفونهای بیتس استفاده و آنها را تبلیغ کنند.
این روش، کاملاً اثربخش بود. به قول کوین لی، از مدیران مانستر، جوانان “وارد فروشگاههای بست بای میشدند و بیتس میخریدند؛ نه به این خاطر که صدای خوبی داشت، بلکه به این دلیل که باعث میشد باحال به نظر برسند”.
یک سال بعد و در ادامه همین روند، این شرکت تصمیم به همکاری با خوانندهی مشهور، لیدی گاگا (Lady Gaga) گرفت. حاصل کار، مدل Lady Gaga Heartbeats بود. ایرفونی با طراحی جالب توجه و قیمت ۱۲۰ دلار. به علاوه، نسل اول مدل Solo، از شناختهشدهترین محصولات برند بیتس نیز در همین روزها معرفی شد.
در همان اوقات، بیتس شروع به همکاری با برندهای تولیدکنندهی قطعات کامپیوتر و لپ تاپ کرد. نخستین محصول این رویه، لپ تاپ مدل Envy 14 ساخته شرکت HP بود.
در سال ۲۰۱۰، بیتس شش محصول جدید به بازار عرضه کرد که شامل سیستم صوتی دیجیتال و داک Beatbox، ایرفونهای iBeats و Powerbeats، هدفون Beats Pro و دو مدل JustBeats میشد. در میان این مدلها، Beats Pro با استقبال خیرهکنندهای روبرو شد و جزو محبوب ترین هدفون های تاریخ این برند محسوب می شود. البته مدلهای دیگر تولید شده، نظیر ایرفون ورزشی Powerbeats نام بسکتبالیست مشهور آمریکایی، لبران جیمز (LeBron James) را بر خود داشت و یا و دو مدل JustBeats که نام پدیده نوظهور موسیقی پاپ، جاستین بیبر (Justin Bieber) را بر خود داشت نیز عملکرد بسیار خوبی در بازار داشتند. مسالهی مهم در مورد این مدلها، انتخاب درست افرادی بود که بیتس کالاهایش را با نام آنها به فروش میرساند. به طور مثال، این کمپانی، دربارهی هدفون و ایرفون JustBeats ادعا کرده بود که قصد دارد گوش شنوندگان جوان موسیقی را با صدای خوب آشنا کند و برای این کار با محبوبترین شخصیت آن روزهای موسیقی پاپ نزد طرفداران کم سن و سال موسیقی، یعنی جاستین بیبر همکاری کرد.
در سال ۲۰۱۱، بیتس برای نفوذ در بخشهای دیگر بازار با کمپانی خودروسازی کرایسلر قرارداد بست. اولین نتیجهی این قرارداد، تجهیز سیستم صوتی کرایسلر ۳۰۰ بود.
در ماه آگوست همان سال، شرکت تایوانی HTC، از بزرگترین تولیدکنندگان تلفن همراه، ۵۰٫۰۱% از سهام بیتس را به قیمت ۳۰۹ میلیون دلار خریداری کرد و یک ماه بعد، نخستین گوشی تلفن همراه HTC که نشان بیتس را هم بر خود داشت، با نام HTC Sensation XE به بازار روانه شد.
۲۰۱۲
سال ۲۰۱۲، از سالهای بسیار تاثیرگذار برای برند بیتس محسوب میشود.
در آغاز این سال، در نتیجهی همکاری با HTC، دکتر دری و جیمی آیوین به این نتیجه رسیدند که دیگر نیازی به مشارکت با مانستر ندارند. پس هنگامی که قرارداد بیتس و مانستر به پایان رسید، همکاریشان با مانستر را قطع کردند و شروع به توسعهی محصولات خود، بدون کمک و نام مانستر نمودند.
سپس، در ماه جولای، با پرداخت ۱۵۰ میلیون دلار، نیمی از سهمی را که به HTC فروخته بودند، مجدداً خریدند و بدین ترتیب، حدود ۷۵ درصد از کل سهام شرکت را در اختیار گرفتند. در همان اوقات، سرویس پخش موسیقی آنلاین MOG که یک استارت آپ موفق بود را خریدند و آن را به عنوان سنگ بنای اصلی سرویس Beats Music انتخاب کردند. سرویسی که در سال ۲۰۱۴ آغاز به کار کرد و در زمان حیات، حدود ۲۰۰ هزار عضو داشت.
المپیک ۲۰۱۲ لندن نیز واقعهای به یادماندنی در تاریخچهی این برند به حساب میآید. در این رویداد مهم ورزشی، بیتس با اتخاذ یک رویکرد تبلیغاتی جسورانه، اقدام به ارسال هدفونهایش، با طرح پرچم بریتانیا، برای ورزشکاران تیم المپیک این کشور کرد. بسیاری از ورزشکاران هم از این هدفونها استفاده کردند و در نتیجه به گسترش نام این شرکت کمک شایانی کردند. اما از سوی دیگر، کمیتهی المپیک هم وادار به واکنش شد و استفاده از هر هدفونی، به جز محصولات شرکتهایی که برای این کار قرارداد بسته بودند را ممنوع کرد.
در اواخر همین سال پر کش و قوس، بالاخره نخستین محصولات بیتس که نام شریک قدیمی، یعنی مانستر بر خود نداشت، عرضه شد. آنها عبارت بودند از هدفون Beats Executive، بلندگوی قابل حمل Beats Pill و ایرفون urBeats که در ماه اکتبر و با قیمتهای ۲۹۹، ۱۹۹ و ۹۹ دلار به بازار عرضه شدند. در تبلیغ این محصولات، بیتس از حضور چهرههای بسیار مشهوری همچون فرل ویلیامز (Pharrell Williams)، ویل.آی.ام (Will.i.am) و نیکی میناژ (Nicki Minaj) بهره برد که تاثیر به سزایی در فروش این کالاها داشت.
۲۰۱۳-۲۰۱۴
در سال ۲۰۱۳، بیتس بیشتر بر تقویت زیرساختهای اقتصادیاش تمرکز کرد و در ماه سپتامبر، ۲۵% باقیمانده از سهم HTC را نیز به مبلغ ۲۶۵ میلیون دلار خریداری کرد. امری که نشاندهندهی رشد چشمگیر ارزش این کمپانی، تنها طی یک سال است.
در ژانویهی سال ۲۰۱۴، بالاخره سرویس پخش موسیقی این شرکت با نام Beats Music آغاز به کار کرد. پروژهای که در آن، بیتس، ترنت رزنر (Trent Reznor)، آهنگساز و تهیهکنندهی نامدار موسیقی و موسس گروه ناین اینچ نیلز (Nine Inch Nails) را در کنار خود داشت. اما، رقابت با سرویسهای دیگری مانند اسپاتیفای و پاندورا، که برخی از آنها رایگان هم بودند، کار سادهای نبود. یک ماه بعد، شایعاتی حاکی از تلاش بیتس برای فراهم کردن ۶۰ میلیون دلار شنیده میشد که برخی آن را نشان از به دردسر افتادن این شرکت در جا انداختن Beats Music میدانستند.
در اوایل ماه مه، خبرهایی مبنی بر مذاکرات شرکت اپل برای خرید بیتس منتشر شد. در کمتر از یک ماه، این خبرها به واقعیت بدل شدند و سرانجام پس از شش سال فعالیت، در تاریخ ۲۸ مه، Apple اعلام کرد که شرکت بیتس الکترونیکس و سرویس پخش موسیقی آنلاین Beats Music را به قیمتی حدود ۳ میلیارد دلار خریداری خواهد کرد. رقمی که بالاترین رقم پرداخت شده از جانب اپل برای خرید یک کمپانی محسوب میشد.
این اتفاق در تاریخ یکم آگوست به صورت قطعی و نهایی انجام گرفت و مدتی پس از این انتقال، اپل، سرویس Beats Music را به طور کامل متوقف کرد و در اواسط سال ۲۰۱۵، سرویس مشابه Apple Music را جایگزین آن کرد.
بیتس x اپل
ظرف کمتر از دو هفته از اعلام خبر فروش بیتس، دو مدل جدید معرفی شد. محصولاتی که مشخصاً، اپل در ساخت آنها نقشی نداشت. آنها عبارت بودند از هدفون Solo2 و ایرفون ورزشی Powerbeats2 Wireless، که نخستین ایرفون بیسیم این کمپانی محسوب میشد. این دو مدل، خصوصاً Solo2، نظر مساعد برخی از کارشناسان را جلب کردند. این روند رو به جلو از لحاظ کیفیت صدا، در سالهای بعد نیز تا حدودی ادامه یافت.
از زمان خرید این شرکت توسط اپل، همچنان نام بیتس بر تجهیزات تولیدی کمپانی به چشم میخورد. در سال ۲۰۱۵، نخستین محصولی که نام بیتس را بر خود داشت و میشد آن را تولید اپل پنداشت، روانهی بازارها شد. این محصول، بلندگوی پرتابل +Pill بود.
یک سال بعد از آن نیز، چهار مدل جدید با نام تجاری بیتس به بازار عرضه شد. این محصولات شامل سه مدل بیسیم Solo3، Powerbeats 3 و BeatsX و مدل سیمی EP، میشدند و هر سه مدل بیسیم، از تراشهی W1 اپل برخوردار بودند.
در نهایت، در سال ۲۰۱۷، جدیدترین هدفون کمپانی، یعنی مدل نویز کنسلینگ Studio3 Wireless به بازار آمد و همچون سایر محصولات این برند، با استقبال بسیار خوبی روبرو شد.
اکنون بیش از ده سال از عمر نام بیتس میگذرد و مدلهای بسیار متنوعی با این نام به بازار عرضه شده است. مدلهایی که در بیشتر موارد، با نظر نامساعد حرفهایها و اقبال عمومی بینظیر روبرو شدهاند. با وجود بهبود کیفی نسبی برخی از این محصولات این برند در سالهای اخیر، هنوز بسیاری از علاقمندان جدی تجهیزات صوتی و موسیقی، به آنها روی خوش نشان ندادهاند. اما به هر روی، بیتس با انتخاب رویکرد تجاری هوشمندانه، توانست به نحوی به بازار نفوذ کند که آرزوی بسیاری از شرکتهای مشابه بود. طبق آماری که در سال ۲۰۱۴ منتشر شده، در بیش از ۶۲ درصد موزیکویدیوهایی که توانستهاند، در این سال، به جدول ۱۰۰ موزیک ویدیوی محبوب بیلبورد راه یابند و در آنها یک هدفون دیده میشود، آن هدفون، بیتس بوده است. نتیجهی چنین رویهی تبلیغاتی، به دست آوردن ۵۷ درصد از کل بازار هدفونهای بالای ۱۰۰ دلار است. بیش از ۴۶ درصد نوجوانان آمریکایی، برند بیتس را به عنوان برند محبوب هدفون خود معرفی کردهاند و اگر سهم ۲۵ درصدی اپل از این مساله را نیز در نظر بگیریم، متوجه نفوذ ۷۱ درصدی هدفونهای این دو برند در اذهان نسل بعدی موسیقیدوستان آمریکایی و شاید جهان خواهیم شد.