مقدمه
حدود شش دهه است که شرکت آمریکایی بوز (Bose) در بازار تجهیزات صوتی فعالیت دارد و همواره یکی از برندهای تأثیرگذار این عرصه به شمار میرفته است. در اواخر سال ۲۰۱۷، این کمپانی از نخستین ایرفون کاملاً بیسیم (truly wireless) خود به نام SoundSport Free رونمایی کرد. این ایرفون که در چهار رنگ مشکی، آبی-زرد، نارنجی و بنفش به بازار عرضه شد، نظر مثبت بسیاری از شنوندگان و منتقدان را برانگیخت.
در این مطلب، به نقد و بررسی تخصصی Bose SoundSport Free میپردازم و حداکثر تلاش خود را خواهم کرد که تصویری دقیق از وجوه مختلف آن ارائه دهم.
(قبل از بررسی، از ایران هدفون کمال تشکر را دارم که این ایرفون را به مدت یک هفته در اختیار من گذاشت تا برای شما عزیزان بررسی دقیق و صادقانهای انجام دهم).
مزایا و معایب
مزایا
– طبیعی و نرم بودن صدا
– بیس عمیق و جذاب
– دقت بالا و سانداستیج وسیع (با توجه به بلوتوث بودن)
– راحتی فوقالعاده در گوش (خصوصاً در زمان تحرک بالا و ورزش)
معایب
– نامناسب بودن محل قرارگیری دکمههای کنترل روی ایرفون و سختی استفاده از آنها
موارد درون جعبه
– ایرفون به همراه کیس شارژ
– چند ایرتیپ در سایزهای مختلف
– کابل Micro USB جهت شارژ کردن دستگاه
طراحی و ساخت
خوشبختانه کمپانی بوز در طراحی SoundSport Free بسیار خوب عمل کرده و ایرفون بهراحتی سر جای خود در گوش قرار میگیرد.
از لحاظ فیت و ایستایی، به لطف ایرتیپهای هلالیشکل و طراحی مناسب، SoundSport Free بسیار سبک درون لاله گوش قرار میگیرد و حس فشار و ناراحتی درون لاله گوش حس نمیشود. در نتیجه، مشکل خستگی ناشی از فشار زیاد درون گوش پدید نخواهد آمد و کاربر میتواند مدت زمان بیشتری از ایرفون استفاده کند (پیشنهاد میشود بر اساس سایز گوش خود، مناسبترین ایرتیپ را انتخاب کنید).
این ایستایی و راحتی رضایتبخش، در کنار مقاومت خوب در برابر رطوبت، عرق و گرد و غبار (درجه حفاظت IPX4)، ایرفون SoundSport Free را به گزینهای مناسب برای ورزشکاران بدل کرده است.
در سمت راست ایرفون، دکمههای کم و زیاد کردن صدا و دکمه پخش و توقف موسیقی قرار دارد که با دو و سه بار فشردن آن، موسیقی به ترَک بعد و قبل خواهد رفت. البته به دلیل نحوه قرارگیری دکمهها، هنگامی که ایرفون درون گوش کاربر باشد، کمی سخت فشرده میشوند و ممکن است استفاده از آنها برای برخی از کاربران کمی دشوار باشد.
در سمت چپ ایرفون، دکمه بزرگتری قرار دارد که وظیفه روشن کردن بلوتوث را بر عهده دارد. اولین باری که به موبایل یا سورس خود متصل میشوید، این دکمه به کمک شما میآید و در دفعات بعدی، بهمحض اینکه ایرفون از کیس خود خارج شود، بهصورت خودکار و بسیار سریع به موبایل یا سورسهای دارای بلوتوث متصل میشود. نحوه اتصال این مدل truly wireless نیز به گونهای است که ایرپیس راست به موبایل متصل میشود و ایرپیس سمت چپ به ایرپیس سمت راست متصل میشود. در نتیجه، کاربر برای استفاده تکگوش، فقط میتواند از ایرپیس سمت راست استفاده کند.
نسخه بلوتوث ایرفون، ۴.۱ است و ثبات سیگنال کاملاً رضایتبخش است؛ اما ممکن است که در زمان تماشای فیلم و انجام بازی، با کمی ناهماهنگی میان صدا و تصویر مواجه شوید. البته اگر استفاده اصلی شما شنیدن موسیقی و فایلهای صوتی است، این امر برای شما به هیچ وجه مشکلساز نخواهد شد.
کیس شارژ SoundSport Free از جنس پلاستیک فشرده باکیفیت است و برای ۱۰ ساعت شارژ را در خود ذخیره میکند. خود ایرفون نیز ۵ ساعت نگهداری شارژ دارد و در مجموع، میتوان حدود ۱۵ ساعت نگهداری شارژ را برای این ایرفون متصور شد.
میکروفون
تجربه مکالمه با این ایرفون کمی متفاوت است و فقط ایرپیس سمت راست دارای میکروفون است. البته کیفیت مکالمه بسیار مناسب است و طبق تستهای متعدد در مکانهای مختلف، هیچ مشکلی از بابت کیفیت وجود نداشت و مخاطب، بهخوبی صدا را دریافت میکرد. بهعلاوه میتوان برای مکالمه، بهصورت تکگوش نیز از ایرفون استفاده کرد.
صدا
یکی از بهترین ویژگیهای این ایرفون، صدای نرم و کنترلشده آن است. باید به این نکته توجه داشت که این اولین تجربه ساخت بوز در ساخت ایرفون کاملاً وایرلس است؛ البته این شرکت قبلاً امتحان خود را در ساخت ایرفونهای بلوتوثی معمولی پس داده است و برای خریداران، جای نگرانی چندانی باقی نگذاشته است.
بیس
در این ایرفون ترو وایرلس، همانند دیگر مدلهای بلوتوثی این کمپانی، شاهد بیس کوبشی و سریع با پانچ لحظهای هستیم. در نتیجه میتوان روی آن برای استفاده ورزشی و لذت بردن از سبکهای موسیقی الکترونیک، هیپ هاپ، پاپ و … نیز حساب ویژهای باز کرد. دقت مید بیس بسیار خوب است و میتواند ویبریشن لازم برای سبکهای ذکرشده را به بهترین شکل ارائه کند. برای تست دقت بیس، کوبش و ویبریشن این ایرفون، از ترکهای زیر استفاده کردم:
Hifi TIDAL > Muffins In The Freezer > Tiagz
Hifi TIDAL > Ambitionz Az a Ridah > 2Pac
میدرنج
یکی از مهمترین شاخصههای این ایرفون که در همان لحظه اول، شنونده را مجذوب خود میکند، سانداستیج عریض و عمق صدای خوب آن است. Bose SoundSport Free بهعنوان یک ایرفون ترو وایرلس، بسیار عالی مهندسی صدا شده و بهجرأت میتوان سانداستیج آن را با ایرفون سیمی MEE Audio P1 مقایسه کرد.
وکال در این ایرفون، بسیار نرم و کمی رو به عقب است؛ به شکلی که وکال روی محور x و بقیه فرکانسهای موسیقی کمی بالاتر و برجستهتر و روی محور ۱+ شنیده میشوند. به این ترتیب، صدای این ایرفون برجستگی لازم برای سبکهای تهاجمی مثل الکترونیک و دنس و البته پاپ را دارد. البته این برجستگی به هیچ عنوان وکال و میدرنج را تحت تأثیر قرار نمیدهد و سازهای زهی و وکال مرد، به نرمی و بدون هیچگونه هارش شدن و کاملاً بدون عیب در سر جای خود نشسته و پخش میشود. برای تست میدرنج از ترکهای زیر کمک گرفتم:
Master Quality / MQA TIDAL > Hotel California {live on MTV 1994} > Eagles
HiFi TIDAL > I’ll Take Care of You > Beth Hart (وکال زن)
HiFi TIDAL > Sway (remastered) > Dean Martin (وکال مرد)
تربل
تربل را شاید بتوان مهمترین بازه فرکانسی دانست، اما بسیاری از شنوندهها به این بازه توجه کافی نمیکنند. معمولاً کمپانیها برای بهبود عملکرد هدفون در این بازه، هزینههای زیادی انجام میدهند تا بتوانند به کمترین sibilance و درهمریختگی میدرنج دست پیدا کنند. بهصورت کلی، فرکانسهای بالا در صورتی که مهندسی صدا به درستی صورت گیرد، تأثیر بسیار مثبتی در فرکانسهای میانی دارند و کنترل و نرمی میدرنج، وابستگی زیادی به این بازه دارد.
در ایرفون مورد توجه ما، به هیچ عنوان و در هیچ ولومی، sibilance و تیزی شنیده نمیشود و در صورتی که فایل موسیقی از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد، میتوان دیتیل و نرمی بسیار خوبی را از این ایرفون دوستداشتنی انتظار داشت.
بهطور کلی این ایرفون از تنالیتهای نرم و کنترلشده به همراه بیس کمی تقویتشده برای جذابیت بیشتر برخوردار است.
برای درک بهتر این بازه فرکانسی، معمولاً سبک راک و متال که سازهای شلوغ و درهمتنیدهای دارند، انتخابهای مناسبی هستند و گل سرسبد آنها هم گیتار الکتریک است. برای تست فرکانسهای بالا از ترکهای زیر استفاده شد:
Master Quality / MQA TIDAL > Pull Me Under > Dream Theater
Master Quality / MQA TIDAL > Nothing Else Matters > Metallica
Master Quality / MQA TIDAL > Wasted on You > Evanescence
HiFi TIDAL > Still Got the Blues > Gary Moore
مقایسه صدا
SoundSport Free vs Shure SE215 Wireless BT1
سانداستیج و کوبش بیس SoundSport بهتر است و برای شنیدن سبکهایی چون الکترونیک، هیپ هاپ، پاپ و … جذابتر است؛ اما میکرودیتیل و پانچ و عمق بیس SE215 بهتر است و برای راک و متال گزینه مناسبتری است.
SoundSport Free vs 1MORE Stylish True Wireless
عمق بیس، غنا، تفکیک و طبیعی بودن صدای بوز کاملاً برتر است و بهطور کلی، ایرفون سطح بالاتری از Stylish True Wireless به شمار میآید.
SoundSport Free vs Sennheiser MOMENTUM True Wireless
تفکیک و سانداستیج تقریباً مشابه است؛ اما صدای Bose کمی طبیعیتر است و مومنتوم از صدای کوبندهتر با بیس فشردهتر و ساب بیس برجستهتری برخوردار است.
نتیجهگیری
بوز SoundSport Free برای آن دسته از کسانی که به دنبال خلاص شدن از سیم و همینطور شنیدن صدای باکیفیت، نرم و زنده در یک ایرفون بلوتوث هایفای هستند، پیشنهاد میشود. شنوندگان سبکهای مختلف، از کلاسیک، راک و متال گرفته تا پاپ، الکترونیک و هیپ هاپ میتوانند روی تواناییهای این ایرفون حساب کنند.
از آنجایی که کیفیت خود موسیقی هم نقش مهمی در کیفیت صدا دارد، به دوستانی که از موبایل برای شنیدن موسیقی استفاده میکنند پیشنهاد میکنم از سرویسهای آنلاین موسیقی مثل تایدال استفاده کنند تا بتوانند از فایلهای lossless بهرهمند شوند.
همچنین دوستانی که کاربری ورزشی دارند و در جستجوی ایرفونی با مقاومت بالا در برابر رطوبت و عرق هستند، میتوانند بهخوبی روی SoundSport Free حساب باز کنند.
۳ نظرات
ساند استیج قابل مقایسه با P1!!!
مبالغه کردین یا واقعاً اینجوریه؟
وقت بخیر،
در صورتی که P1 و SoundSport Free را به گوشی موبایل وصل کنید، سانداستیج آنها به هم نزدیک است و SoundSport Free عملکرد تحسینبرانگیزی ارائه میکند. اما اگر P1 را به یک سورس تراز اول مانند Chord Mojo وصل کنید، سانداستیج بهتری ارائه خواهد کرد.
موفق باشید.
البته p1 ایرفونی به شدت وابسه به سورس هست اگر با مثلا یک پلیر رده بالا یا دک امپ درایو بشه طبیعتا صدایی پخته تری خواهد داشت.
توی استفاده موبایلی هر دو مشابه هم هستن و نزدیکن….