دویدن و پیادهروی را میتوان کمهزینهترین و سادهترین نوع ورزش دانست. در واقع، میتوان گفت تنها چیزی که برای این ورزش انرژیبخش نیاز دارید، یک جفت کفش مناسب، مسیری مشخص و ارادهای راسخ است.
اما ممکن است که شما نیز مانند بسیاری دیگر از افراد، علاقه داشته باشید که هنگام پیادهروی به موسیقی گوش دهید تا مسیر را برای خود جذابتر کرده یا انرژی خود را افزایش دهید. در این صورت، هنگام پیادهروی علاوه بر موارد بالا، به یک هدفون یا ایرفون باکیفیت نیز نیاز خواهید داشت که بتواند عملکرد خوبی در شرایط پیادهروی و دویدن از خود به نمایش بگذارد. امروزه، هدفونها و ایرفونهای بیشماری در بازار وجود دارند که طراحی مناسبی برای استفاده هنگام ورزش دارند و به عنوان یک هدفون ورزشی به فروش میرسند. تعداد زیاد این هدفونها در بازار، میتواند انتخاب یک گزینه بینقص و مناسب را برای شما دشوار سازد و شما را سردرگم کند. این سردرگمی، خصوصاً زمانی شدت پیدا میکند که ندانید یک هدفون ورزشی باید چه مشخصات و ویژگیهایی داشته باشد.
به دنبال همین امر، تصمیم گرفتیم تا طی مقالهای، نکات و مشخصاتی که هنگام خرید یک هدفون یا ایرفون برای دویدن و پیادهروی میبایست به آنها توجه کنید را به شما بگوییم تا بتوانید از میان هزاران مدل موجود در بازار، گزینه مناسب برای خود و شرایط خود را انتخاب کنید. در این مطلب، مواردی حیاتی همچون طراحی مناسب یک محصول و نکاتی جزئیتر همانند گواهیهای مقاومت در برابر عوامل محیطی را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا به شما در انتخاب یک محصول مناسب کمک کنیم.
چه نوعی از هدفون یا ایرفون برای دویدن مناسبتر است؟
اولین و مهمترین نکتهای که میبایست پیش از خرید یک هدفون یا ایرفون برای ورزشهایی چون پیادهروی و دو به آن توجه کنید، نوع و طراحی محصول مورد نظر است. همانطور که گفته شد، اکنون هدفونهای ورزشی در اشکال و طراحیهای بیشماری در بازار موجود هستند که هر یک مزایا و معایب خود را دارد و برای نوعی خاص از ورزش مناسب است. اگر میخواهید از ایرفون یا هدفون خود صرفاً در پیادهروی و دویدن استفاده کنید، محصولات سیمی نیز میتوانند گزینهای مناسب برای شما باشند و حتی در شرایط دویدن نیز احتمالاً سیم آنها برای شما دستوپاگیر نخواهد بود. اما اگر میخواهید راحتی بیشتری را تجربه کنید و یا در کنار پیادهروی، از ایرفون یا هدفون خود هنگام انجام فعالیتهای ورزشی دیگر نیز استفاده کنید، بهتر است که یک هدفون یا ایرفون بیسیم خریداری کنید. برای مثال، ممکن است که علاوه بر دویدن، بخواهید با هدفون خود به انجام حرکات یوگا نیز بپردازید؛ در این صورت، هنگام انجام حرکات پیچیدهتر، کابل هدفون میتواند مانعی بسیار دستوپاگیر برای شما باشد.
همانگونه که میدانید، هدفونهای سیمی از طریق یک کابل به دستگاه پخشکننده متصل میشوند. در سالهای اخیر و به دنبال پیشرفت فناوریهای اتصال بیسیم همچون بلوتوث، هدفونهای سیمی شاهد کاهشی چشمگیر در فروش و محبوبیت در بازار بودهاند. این به این دلیل است که هدفونهای بیسیم و بلوتوثی جدید، میتوانند کیفیت صدایی بسیار نزدیک به هدفونهای سیمی را بدون معایب و موانع فیزیکی آنها به کاربر ارائه کنند.
دو نوع مختلف ایرفون بیسیم در بازار وجود دارد که هر یک از آنها میتوانند برای شرایطی ویژه مناسب باشند. یک نوع مرسوم از ایرفونهای بیسیم، نوع قدیمیتر و عادیتر آنهاست که به ایرفونهای بیسیم نِکبَند یا پشت گردنی نیز شناخته میشوند. این نوع از ایرفون بیسیم، از طریق بلوتوث به دستگاه پخشکننده متصل میشود؛ اما دو ایرپیس آن به وسیله یک کابل به یکدیگر متصل شدهاند که میبایست هنگام استفاده، آن را در پشت گردن خود قرار دهید. این نوع از ایرفون، طرفدارانی کمتر نسبت به نوع بعدی ایرفونهای بیسیم دارد؛ زیرا کابل پشت گردنی آن، میتواند هنگام ورزش و تعریق کاربر، به گردن او چسبیده و حسی ناخوشایند را برای او ایجاد کند. همچنین انعطاف کاربری ایرفونهای بیسیم پشت گردنی نیز به دلیل اندازه بزرگتر و متصل بودن ایرپیسهای آن به هم، بسیار پایینتر از نوع تماماً بیسیم این محصولات است.
نوع دوم از ایرفونهای بیسیم که امروزه محبوبیتی بسیار در بازار دارند، ایرفونهای تماماً بیسیم یا True Wireless هستند. در این نوع ایرفون بیسیم، دو ایرپیس بهصورت کاملاً مستقل از یکدیگر طراحی شدهاند و هر یک نیز با استفاده از فناوری بیسیم به یکدیگر متصل هستند. ایرفونهای تماماً بیسیم را میتوان کاربردیترین نوع از هدفون بیسیم موجود در بازار، چه برای استفاده عادی و چه ورزش دانست؛ زیرا طراحی این محصولات، کاملاً عاری از کابل است و جدا بودن ایرپیسهای آنها از یکدیگر، انعطاف کاربری فوقالعادهای به آنها میبخشد. یکی از مهمترین و مشهورترین مدلهای True Wireless موجود در بازار را میتوان سری AirPods شرکت Apple دانست که امروزه میتوانید آنها را در گوش بسیاری از دوستان خود و رهگذران خیابان نیز مشاهده کنید! این سری از ایرفونهای اپل، بهصورت اختصاصی برای انجام فعالیتهای ورزشی طراحی نشدهاند؛ اما طراحی بسیار خوب آنها، میتواند آنها را به گزینهای مناسب برای این کاربری نیز تبدیل کند. اما اگر به دنبال یک ایرفون تماماً بیسیم هستید که بهطور تخصصی برای ورزش طراحی شده باشد، مدلهایی همچون JBL Reflect Flow Pro ،Sony WF-C500 و Jaybird Vista 2 به لطف برخورداری از طراحی ورزشی و ایستایی بالا، مقاومت مناسب در برابر عواملی همچون عرق و کیفیت صدای مناسب، از بهترین محصولات این دسته در بازار هستند و میتوانند همراهی بسیار مناسب برای فعالیتهای ورزشی شما باشند.
اگر محدودیتی در بودجه ندارید و میخواهید یک ایرفون تماماً بیسیم بالارده و بینقص خریداری کنید، Bose QuietComfort Earbuds II و Sony WF-1000XM4 با وجود اینکه بهطور اختصاصی برای ورزش ساخته نشدهاند، اما از مشخصات فنی و عملکرد صوتی فوقالعادهای برخوردارند و میتوان در تمامی شرایط از آنها استفاده کرد.
هدفونهای بزرگ روی گوشی و دور گوشی، معمولاً توانایی بالایی در حذف صدای محیط دارند و از عملکرد صوتی بسیار خوبی نیز برخوردار هستند؛ اما این نوع از هدفونها معمولاً وزن بالایی دارند و ایستایی آنها بر روی سر، با ایرفونهای ورزشی قابل مقایسه نیست. همین عوامل باعث میشود که هدفونهای روی گوش و دور گوش، چندان برای فعالیتهایی پرتحرک همچون دویدن مناسب نباشند.
چه میزان مقاومت در برابر آب برای یک هدفون یا ایرفون ورزشی مناسب است؟
یکی از نشانههای ورزش صحیح و سالم، تعریق بسیار است؛ اما در صورتی که ایرفون یا هدفون شما هنگام ورزش خیس شود و از گواهی مقاومت در برابر آب و عرق برخوردار نباشد، میتواند آسیبی جدی ببیند. به همین دلیل، یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خرید یک ایرفون یا هدفون برای ورزش میبایست به آن توجه کنید، مقاومت آن در برابر عوامل محیطی همچون آب است. مقاومت یک محصول الکترونیکی در برابر آب، با گواهیهایی موسوم به IP توسط شرکت سازنده اعلام میشود. این گواهی هرچه عدد بیشتری داشته باشد، گویای مقاومت بالاتر دستگاه در برابر عواملی همچون آب و خاک است. برای مثال، یک محصول با گواهی IPX6، مقاومتی بالاتر در برابر آب نسبت به یک محصول با گواهی IPX5 دارد.
باید بدانید که حتی ایرفونها و هدفونهای دارای پایینترین حد این گواهی یعنی IPX4 نیز میتوانند مقاومتی مناسب در برابر قطرات عرق شما داشته باشند. اگر بخواهید در زیر باران نیز به پیادهروی و دویدن بپردازید، ایرفونها و هدفونهای دارای همین گواهی میتوانند مقاومت کافی در این شرایط داشته باشند و گزینهای مناسب به شمار میروند. اما اگر میخواهید با خیال راحت ایرفون خود را حتی در شدیدترین بارشهای باران نیز در گوش بگذارید و به ورزش بپردازید یا در صورت کثیف شدن، آن را در زیر آب بگیرید، پیشنهاد میکنیم محصولات دارای گواهیهای بالاتر مقاومت، همچون IPX5 یا IPX6 را خریداری کنید.
اگر بخواهیم توضیحی کلی و اجمالی در مورد گواهیهای مقاومت IP بدهیم، باید بگوییم که عدد اول عبارت این گواهی، گویای میزان مقاومت محصول مورد نظر در برابر عوامل محیطی جامد همچون گرد و غبار است و عدد دوم، گویای میزان مقاومت آن در برابر مایعاتی همچون آب. برای مثال، اگر یک محصول موفق به کسب گواهی IP67 شده باشد، عدد ۶ در آن به این معناست که میتواند در برابر هر نوع و شکلی از گرد و غبار مقاومت کند و عدد ۷، به معنای مقاومت محصول در برابر غوطهور شدن در آب با عمق حداکثر یک متر است. در صورتی که عدد اول این گواهی در یک محصول، X باشد، میتوان گفت که مقاومت محصول مورد نظر در برابر گرد و خاک مورد آزمایش قرار نگرفته است و میبایست فرض را بر عدم مقاومت آن در برابر این عامل گذاشت.
دوام شارژ در یک ایرفون ورزشی چقدر اهمیت دارد؟
دوام شارژدهی بالا در یک ایرفون یا هدفون ورزشی، میتواند آن را به وسیلهای بسیار کاربردیتر تبدیل کند. اگر یک ایرفون دوام شارژدهی بالایی داشته باشد، میتواند با تنها یک بار شارژ، تا ساعتها با شما همراه باشد و موسیقی را به گوش شما برساند. شارژ دوباره ایرفون یا هدفون در میان ورزش، قطعاً ناخوشایند است و به همین دلیل، یکی از مهمترین ویژگیهایی که یک ایرفون ورزشی باید داشته باشد، دوام شارژدهی بالاست.
هم ایرفونهای بیسیم معمولی یا پشت گردنی و هم ایرفونهای تماماً بیسیم، معمولاً دوام شارژی در حدود ۶ الی ۸ ساعت دارند و باتری داخلی آنها میتواند حداکثر تا این مدت زمان، انرژی مورد نیاز آنها برای کار را تأمین کند. اما یکی از مزایای اصلی ایرفونهای تماماً بیسیم، کیس شارژ آنهاست که میتوان با استفاده از آن، بدون نیاز به برق، ایرفون را تا چند بار بهطور کامل شارژ کرد و مجدداً تا چندین ساعت به استفاده از آن ادامه داد. این قابلیت خصوصاً برای کسانی بسیار کاربردی است که معمولاً شارژ ایرفون خود را فراموش میکنند یا قصد دارند مدتی طولانی را در محیط بیرون از ایرفون خود استفاده کنند.
یکی از بهترین ایرفونهای بیسیم موجود در بازار در بخش دوام شارژدهی را میتوان Bose QuietComfort Earbuds II دانست که باتری داخلی ایرپیسها و کیس شارژ آن، میتوانند در مجموع توان مورد نیاز آن برای کار تا حدود ۲۴ ساعت را تأمین کنند.
کیفیت صدا؛ یکی از مهمترین مؤلفهها در انتخاب هدفون و ایرفون
به خاطر داشته باشید که حتی در انتخاب یک ایرفون یا هدفون مخصوص ورزش نیز کیفیت صدای آن میبایست یکی از اولویتهای اصلی شما باشد. با وجود اینکه مشخصات فیزیکی و امکانات یک ایرفون یا هدفون ورزشی، نقشی مهم را در آن ایفا میکنند، اما این به این معنا نیست که کیفیت صدا در این نوع از هدفون اهمیتی ندارد. وظیفه اول یک ایرفون یا هدفون، بازتولید صدا با کیفیتی مناسب برای کاربر خود است و در هر دستهبندی از این محصول نیز این اولویت پابرجا باقی میماند. در واقع، هرچه کیفیت صدای یک ایرفون یا هدفون ورزشی بالاتر باشد و بتواند موسیقی را به شکلی شفافتر برای شما پخش کند، نقش آن در عملکرد ورزشی شما نیز برجستهتر خواهد بود. موسیقی نقشی اساسی در فعالیتهای ورزشی ایفا میکند و میتواند سختی ورزش را برای شما کاهش دهد یا در افزایش انگیزه به شما کمک کند. یک محصول که کیفیت صدای مناسبی ندارد، نمیتواند این وظیفه را بهدرستی انجام دهد و میتواند حتی تأثیری منفی نیز در عملکرد ورزشی شما داشته باشد.
امروزه، ایرفونهای تماماً بیسیم بسیاری در بازار وجود دارند که علاوه بر برخورداری از ویژگیهای ایدهآل برای یک محصول ورزشی، از کیفیت صدای بسیار خوبی نیز بهرهمند هستند. اما دو عدد از باکیفیتترین ایرفونهای تماماً بیسیمی که در حال حاضر در بازار موجود هستند را میتوان Bose QuietComfort Earbuds II و حتی نسخههای قدیمیتر آن، و البته Sony WF-1000XM4 دانست. البته که این دو ایرفون، قیمتی تقریباً در صدر جدول قیمتی بازار ایرفونهای تماماً بیسیم دارند و طراحی آنها، برای انجام فعالیتهای ورزشی سنگین نیز چندان مناسب نیست؛ اما اگر تنها معیار کیفیت صدا را در کنار امکان استفاده هنگام انجام ورزشهای سبک همانند دویدن در نظر بگیریم، این دو محصول از بهترین گزینههای موجود در بازار هستند. اما در نظر داشته باشید که محصولاتی با قیمت پایینتر نیز در بازار وجود دارند که میتوانند علاوه بر فراهمآوری ایستایی و مقاومت بالا برای کاربر هنگام انجام فعالیتهای ورزشی، صدا را با کیفیتی بسیار خوب نیز بازتولید کنند. از این دسته از محصولات، میتوان به ایرفونهای ورزشی سه شرکت JBL ،MEE Audio و ۱More اشاره کرد.
چه نوعی از ایرتیپ برای گوش شما هنگام ورزش مناسبتر است؟
یکی از مهمترین مؤلفههایی که یک ایرفون یا هدفون ورزشی میبایست از آن برخوردار باشد، ایستایی بالا در گوش کاربر است. یک ایرفون ورزشی باید توانایی مقاومت در برابر حرکات تند و شدید سر شما هنگام انجام فعالیتهای ورزشی را داشته باشد و از گوش شما خارج نشود. مسلم است که افتادن ایرفون از گوش بر روی زمین هنگام تمرین و ورزش، تجربهای ناخوشایند است و میتواند حتی به ایرفونتان نیز آسیب بزند.
اکثر ایرفونهای ورزشی، همراه با مجموعهای کامل از ایرتیپها و قلابهای گوش در اندازههای مختلف عرضه میشوند که میتوانید با امتحان کردن هر یک از آنها در گوشهای خود، اندازه مناسب برای خود را بیابید. شما میتوانید در هر گوش خود، اندازهای متفاوت از ایرتیپ را به کار بگیرید تا بیشترین ایستایی و بهینهترین عملکرد ایرفون خود را تجربه کنید. اکثر ایرفونهای موجود در بازار، معمولاً همراه با سه جفت ایرتیپ در اندازههای کوچک، متوسط و بزرگ عرضه میشوند؛ اما در مدلهای ورزشی، این مجموعه معمولاً وسیعتر است و قلابهایی ویژه نیز برای ایستایی بالاتر در گوش در نظر گرفته شده است. ایرفونهایی که بهطور اختصاصی برای ورزش طراحی شدهاند، همچون Bose SoundSport Free، معمولاً همراه با چند اندازه مختلف از این قلابها، به علاوه مجموعهای از ایرتیپها عرضه میشوند. این قلابها در قسمت بالایی لاله گوش قرار میگیرند تا موقعیت ایرپیس را با استحکامی بالاتر در گوش حفظ کنند. قرار دادن ایرفونهایی که از این نوع قلاب برخوردارند در گوش، کمی دشوارتر است و به حرکاتی جانبی نیاز دارد؛ اما ایستایی بالای حاصل از این قلابها، خصوصاً در ورزشهای سنگینتر، باعث میشود که قراردهی کمی دشوارتر آنها در گوش را فراموش کنید.
کنترلهای لمسی در یک هدفون ورزشی کارآمدتر است یا فیزیکی (دکمهای)؟
امروزه، اکثر ایرفونها و هدفونهای موجود در بازار، به کنترلهایی لمسی بر روی بدنه خود مجهز هستند که میتوان با استفاده از آنها، به تنظیماتی همچون شدت صدا، حالت پخش موسیقی و… دسترسی داشت. اما هنگامی که در حال انجام فعالیتهای ورزشی هستید، استفاده از کنترلهای لمسی میتواند کمی دشوارتر از کنترلهای فیزیکی باشد؛ زیرا این نوع از کنترل، معمولاً بازخوردی به لمس نشان نمیدهد و استفاده بدون خطا از آن نیز به همین دلیل در حرکت دشوار است. اما مزیت کنترلهای لمسی، انعطاف بالای آنهاست. به این صورت که شما میتوانید با تعریف حرکات و لمسهای مختلف برای تنظیمات ایرفون یا هدفون خود، از طریق لمس و بدون نیاز به استفاده از دستگاه پخشکننده خود، به تقریباً تمامی امکانات آن دسترسی داشته باشید؛ امری که در کنترلهای دکمهای ممکن نیست.
همچنین اگر موهای بلندی دارید، ممکن است مرطوب شدن آنها هنگام ورزش و تماس آنها با ایرفون یا هدفون شما، باعث شود که تصادفاً حجم صدای دستگاهتان تغییر کند یا حتی موسیقی شما متوقف شده یا به ترک بعدی و قبلی برود. این مسئله میتواند هنگام انجام ورزش کلافهکننده باشد و حتی شما را از ادامه ورزش همراه با شنیدن موسیقی منصرف کند. به همین دلیل است که بسیاری از ایرفونها و هدفونهای ورزشی، هنوز هم به جای پنلهای لمسی، به دکمههای فیزیکی برای کنترل موسیقی و قابلیتهای خود مجهز هستند. برخی از جدیدترین مدلهای ورزشی موجود در بازار نیز از یک شتابسنج داخلی برخوردارند که امکان کنترل قابلیتهای آنها با استفاده از حرکتهای سر را به کاربر میدهد. از مشهورترین این نوع از ایرفونها، میتوان به Cleer Audio Arc II Sport اشاره کرد.
اکثر ایرفونهای تماماً بیسیم مدرن، قابلیت پشتیبانی از دستیارهای صوتی متداول همچون Google Assistant، Siri ،Alexa و Bixby را نیز دارند و میتوانید تنها با صحبت کردن، به تمامی کنترلها و تنظیمات آنها دسترسی داشته باشید. این قابلیت، شما را از استفاده از کنترلهای فیزیکی دستگاه بهطور کلی بینیاز کند و تنظیم ایرفون و موسیقی را برای شما تسهیل کند. البته این قابلیت زمانی کاربردی است که هنگام ورزش از نفس نیفتاده باشید و توان صحبت کردن را داشته باشید!
آیا در هدفون ورزشی خود به نویز کنسلیشن یا حالت Ambient Awareness نیاز دارید؟
سیستم نویز کنسلیشن میتواند قابلیتی بینظیر برای زمانی باشد که نیاز به تمرکز دارید. این قابلیت میتواند به شما کمک کند تا حتی در محیطهای پر سر و صدا نیز محتوای صوتی مورد نظر خود را با کیفیت و جزئیاتی بالا و بدون نیاز به افزایش شدت صدا بشنوید.
اما اکثر ایرفونها و هدفونهای نویز کنسلینگ مدرن، از قابلیتی موسوم به Ambient Awareness نیز برخوردارند که میتوان گفت یک قابلیت با کارکردی دقیقاً برعکس سیستم نویز کنسلیشن است. Ambient Awareness، با دریافت صدای محیط و انتقال آن از طریق درایورهای هدفون به گوش کاربر، او را از محیط اطراف و اصوات آن آگاه میسازد. این ویژگی خصوصاً زمانی بسیار کاربردی واقع میشود که قصد پیادهروی در محلی پر عبور و مرور را دارید یا میخواهید بدون خارج کردن ایرپیس از گوش خود، با فردی ارتباط برقرار کنید یا برای مثال، از خیابان رد شوید. قابلیت Ambient Awareness در برخی از محصولات، Transparency Mode نامیده میشود. اگر در محیطی امن و بسته به دویدن و پیادهروی میپردازید، این قابلیت چندان به کار شما نمیآید؛ اما اگر قصد انجام فعالیتهای ورزشی در مکانهایی عمومی و شلوغ را دارید، پیشنهاد میکنیم حتماً ایرفون یا هدفونی با این قابلیت را خریداری کنید تا با آگاهی بالاتر از محیط اطراف خود، امنیتی بالاتر هنگام ورزش داشته باشید.
اگر میخواهید یک ایرفون یا هدفون ورزشی خریداری کنید، با در نظر گرفتن نکات ذکرشده در بالا، میتوانید خریدی موفق را تجربه کنید. در صورتی که نیاز به کسب مشاوره دقیقتر برای خرید یک ایرفون یا هدفون ورزشی دارید، میتوانید پرسش خود را در بخش نظرات همین مطلب، با کارشناسان ایران هدفون در میان بگذارید.
منبع: ?What Hi-Fi
مترجم: یاسر موسوی
۱ نظر
با سلام و عرض تشکر بابت سایت خوبتون. می خواستم بپرسم بهترین هدفون واسه انجام ورزش بدنسازی و دویدن با کیفیت صدای عالی چی هست؟ بدون محدودیت قیمت و اینکه تا قیمت ۵ میلیون، واسه هر رنج چه هدفمندی را پیشنهاد میکنید. ممتون