شرکت MQA Ltd، صاحب امتیاز و سازنده فرمت صوتی MQA، چندی پیش در حرکتی غیرمنتظره، از یک کدک صوتی Hi-Res بلوتوث رونمایی کرد. این کدک که MQAir نام دارد، طبق ادعای شرکت سازنده آن، میتواند فایلهای صوتی با فرمت PCM و MQA را با کیفیتی بالاتر از سایر کدکهای متداول انتقال دهد.
این کدک، موفق شده است که گواهی Hi-Res Audio Wireless را از موسسه Japan Audio Society دریافت کند؛گواهی مشهوری که امروزه، نشان طلایی آن را بر روی بسیاری از محصولات صوتی میتوان دید.
نام فنی این کدک جدید، SCL6 است؛ اما شرکت MQA در عموم آن را MQAir مینامد.
SCL6 یا MQAir میتواند فایلهای صوتی با فرمتهای PCM یا MQA را با نرخ نمونهبرداری حداکثر ۳۸۴ کیلوهرتز از طریق بلوتوث، اتصال UWB و یا اتصال استریمینگ Wi-Fi انتقال دهد.
همچنین گفته میشود که این کدک، تأخیر پایینتر و بازدهی بالاتری از رقبای خود دارد که موجب عملکرد بهتر آن در مصارف چندرسانهای و استفاده بهینهتر آن از باتری دستگاه میشود.
در خبر رسمی رونمایی از این کدک، گفته شده است که MQAir با تمرکز بر روی دامنه زمانی (time domain) فایلها، میتواند شفافیت و جزئیات صوتی بیرقیبی را به ارمغان بیاورد. شرکت MQA معتقد است که این امر به MQAir امکان میدهد تا صدا را با کیفیتی بهتر از کدکهایی مانند LDAC و aptX به محصولات صوتی بلوتوثی انتقال دهد.
مهمترین مشخصه MQAir، بیتریت قابل تغییر فایل رمزنگاریشده آن است. این امر به این معناست که MQAir میتواند فایل را با بیتریتی از ۲۰۰ کیلوبایت در ثانیه تا ۲۰ مگابایت در ثانیه انتقال دهد و هنگام انتقال و پخش فایل نیز بهنحوی نامحسوس آن را تغییر دهد. نتیجه این امر، طبق گفته شرکت سازنده، این است که تغییرات و ضعیف شدن اتصال بلوتوث، تأثیری بر روی کیفیت صدای در حال پخش نخواهد داشت.
طی مصاحبهای با مجله صوتی ?What Hi-Fi، باب استوارت، موسس و مدیر فناوری شرکت MQA، درباره MQAir میگوید: «امروزه میتوان موسیقی را با کیفیتی بسیار بالا، با فرمتهای PCM یا حتی MQA استریم کرد. در این حالت، سرویس استریمینگ، فایل باکیفیت را به پخشکننده میفرستد و سپس، پخشکننده نیز آن را مستقیماً به هدفون یا اسپیکر ارسال میکند. اما بسیاری از افراد، به اتصال سیمی علاقهای ندارند و از ایرفونها و هدفونهای بلوتوثی برای شنیدن موسیقی استفاده میکنند. مشکل اینجاست که اتصال بیسیم در این محصولات، نرخ دادهای غیرقابل پیشبینی دارد و برای ثبات بخشیدن به آن، به یک کدک نیاز خواهد بود. این کدک، نقش یک پل میان پخشکننده و هدفون را ایفا میکند؛ اما ممکن است که فایل صوتی را با افت کیفیتی مشهود به هدفون انتقال دهد. MQAir یک کدک بلوتوثی با عملکرد متغیر و زنده است که میتواند خود را با ظرفیت اتصال بیسیم و کیفیت فایل در حال انتقال، انطباق دهد تا شفافیت صوتی بیرقیبی حاصل شود.»
هنوز مشخص نیست که چه برندهایی در بهکارگیری MQAir در دستگاههای خود پیشقدم خواهند شد؛ اما انتظار داریم که بهزودی، لوگوی این کدک را بر روی محصولات صوتی بیسیم جدید ببینیم.
همچنین باید دید که آیا سرویس استریمینگ Tidal که اکنون فایلهای صوتی خود را با فرمت MQA ارائه میدهد نیز از این کدک استفاده خواهد کرد یا خیر. این تصمیم از سوی تایدال، میتواند تأثیری زیاد بر محبوبیت این کدک داشته باشد.
بسیار کنجکاویم که بدانیم با توجه به عملکرد سوالبرانگیز شرکت MQA و فرمت صوتی آن، کدک MQAir توانایی شکست رقبای خود مانند LDAC را در بحث کیفیت و پایداری دارد یا خیر.