مقدمه
شرکت (Blue (Baltic Latvian Universal Electronics یکی از تولیدکنندگان موفق و شناخته شده در زمینه تولید میکروفون و تجهیزات ضبط صدا است، اما این شرکت توانایی ساخت هدفونی جذاب برای دوستداران موسیقی را دارد؟
در ادامه با بررسی هدفون LOLA محصول شرکت Blue همراه باشید.
Blue در حال حاضر علاوه بر خوانندگان حرفهای، طرفداران زیادی در بین پادکسترها و یوتوبرهای جوان نیز برای خود دست و پا کرده است. دلیل این موضوع ارائهی بازه گسترهای از میکروفونهای حرفهای و با تواناییهای بسیار زیاد است که در کنار آن با تمرکز بر روی طراحی جذاب، سعی در ادغام المانهای کلاسیک دههی ۶۰ و۵۰ میلادی، و ایدههای جذاب و تا حدودی ساختارشکن با کمک تیم طراحی خود دارد. این شرکت آمریکایی برای در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار و با توجه به استقبال زیادی که از محصولات آن در سالهای اخیر شده بود، در سال ۲۰۱۴ اقدام به تولید اولین هدفون خود با نام Mo-Fi کرد که هدفونی با ظاهر عجیب، و مملو از نوآوریهایی همچون بهرهمندی از آمپلیفایر داخلی، توانایی تنظیم بیس بصورت دلخواه و استفاده از درایورهای بزرگ و با کیفیت ۵۰ میلیمتری بود، ولی علیرغم جذابیتهای باطنی و ظاهری و تحسین منتقدین مختلف در رابطه با کیفت صدا، بدلیل وزن ۴۶۶ گرمی و حجم زیاد، و عدم قابلیت جابجایی بالا، نمیتوانست آنرا به تمام دوستداران موسیقی پیشنهاد دهد. اما با پایش نقدهایی که بر اولین تلاش شرکت Blue جهت عرضهی محصولی رقابتی در فضایی که بزرگانی همچون Audio-Technica, Shure, Sennheiser, Bose و غیره در آن فعالیت میکنند، این شرکت با اعمال اصلاحاتی بر روی طراحی Mo-Fi، هدفون دوم خود را با نام LOLA و در زمستان سال ۲۰۱۵ معرفی کرد.
LOLA را میتوان خواهر سبک وزنتر Mo-Fi دانست که با همان طراحی و درایورهای خوش صدا، تلاشی موفق از سوی Blue برای آن دسته از اشخاصی بود که از وزن مدل پیشین شکایت داشته و بعضاً به همین دلیل آنرا حتی محصولی غیر قابل استفاده مینامیدند!
حذف آمپلیفایر داخلی و بازنگری بر روی طراحی هدبند، سبب کاهش ۷۰ گرمی در وزن این محصول شده است. همچنین استفاده از هدبندی نازکتر، LOLA را تا حدی قابل حمل جلوه میدهد.
بلو برچسب قیمتی ۲۵۰ دلاری را برای LOLA در نظر گرفته که ۱۰۰ دلار از برادر بزرگتر خود یعنی Mo-Fi ارزانتر است. باید بگویم این کاهش قیمت چشمگیر، یک نکته مثبت در رابطه با LOLA است که ارزش خرید آنرا بسیار بالا میبرد. زیرا با توجه به اینکه با یک هدفون ۴۲ اهمی روبرو هستیم، خرید یک پلیر با کیفیت ۱۰۰ دلاری و یک LOLAی رژیم گرفته بسیار پر منفعتتر از Mo-Fi است و حتی اگر از اسمارتفون های پرچمدار استفاده میکنید، میتوانید ۱۰۰ دلار پلیر را در جیبتان بگذارید!
جعبهگشایی، طراحی و کیفیت ساخت
بلو لولا با بستهبندی شکیل و بسیار زیبایی به شما تحویل داده میشود. یک جعبهی مربعی شکل که به طرز عجیبی بزرگ است! رنگ بنفش جلوهی خاصی به آن داده و کیفیت چاپ و سایر موارد عالی به نظر میرسد. به محض باز کردن جعبه، LOLA را بدون هیچ پوششی به صورت استند خواهید یافت که در نوع خود جالب است. استفاده از روکشی باکیفیت بر روی نگهدارنده نیز به افزایش لذا برخورد اول شما با LOLA میافزاید. قابلیت جالب این بسته بندی زیرکانه این است که اگر از داشتن استند محروم هستید، میتوانید از قسمت پایینی جعبهی LOLA بعنوان نگهدارندهی آن استفاده کنید.
در زیر هدفون یک کیف حمل با لبههای مغناطیسی برای اطمینان از بسته ماندن را پیدا خواهید کرد که جنس مرغوبی دارد. هرچند این کیف پارچهای (البته بسیار ضخیم) است و شاید برای محافظت بیشتر از هدفون به کیسهای سخت نیاز داشته باشید که بدلیل ظاهر عجیب و بزرگ LOLA، یافتن آن در بازار کمی مشکل بنظر میرسد. کابلهای این هدفون از قابلیت جدا شدن برخوردار هستند. پس سایر متعلقات جعبه شامل یک کابل ۱.۲ متری که به دکمههای کنترل و میکروفون جهت پاسخ به تماس مجهز بوده و به گفته سازنده با محصولات اپل هماهنگ است، یک کابل ۳ متری صاف جهت استفاده خانگی و یک مبدل ۱.۴ اینچی است که به همراه این هدفون عرضه میشود. کابل از جنس لاستیک، نسبتاً ضخیم و به شکل نواری است که در برابر گره خوردن، مقاومت خوبی دارد. محل اتصال نیز از کیفیت مطلوبی برخوردار است. هرچند بهشخصه بر این باور هستم که کابل صاف و یا فنری با مقطع گرد هماهنگی بیشتری با زبان طراحی و ظاهر این هدفون دارد.
شکل ظاهری LOLA کاملاً مشابه مدل Mo-Fi است. مهندسی عجیبی که شرکت Blue در این طراحی بکار برده و استفاده از بازوهای دارای چهار مفصل متحرک که برای باز و بسته شدن نیاز به نیروی مشخصی دارند و نوعی بالش که کل مجموعه هدفون را روی سر نگه میدارد، سبب میشود هنگام استفاده از آن، علاوه بر ثبات و جایگیری محکم بر روی سر و گوش، راحتی خاصی را حس کنید و از یاد ببرید که این هدفون ۳۹۷ گرم وزن دارد!.
این نوآوری و طراحی خارج از چهارچوب از سوی Blue، و پس از سالها تولید هدفونهای متنوع اما مشابه از لحاظ اصول کلی طراحی توسط شرکتهای معتبر صنعت صدا، یک تلاش موفق در خلق محصولی متفاوت محسوب میشود.
دومین موردی که بعد از مکانیزم جالب قرارگیری LOLA روی سر جلب توجه میکند، ایرکاپهای بسیار بزرگ این هدفون هستند که لبهی آن توسط نواری کروم رنگ احاطه شده است. قسمت توریشکل روی ایرکاپها نیز پذیرای لوگوی بزرگ و برجسته Blue با همین رنگ است. جنس کاپها از پلاستیک بوده اما مابقی قسمتهای تشکیل دهندهی هدفون از آلومینیوم ساخته شده است که سبب افزایش استحکام در برابر ضربه و فشارهای احتمالی میشود و طول عمر مفید هدفون را تضمین میکند. ایرکاپهای بزرگ، عمیق و به شکل “گوش” و پد بسیار قطور و کلفت آن باعث میشود گوش شما تقریباً هیچ تماسی با داخل نداشته باشد. جنس پدها از چرم مصنوعی با کیفیت و مقاوم در برابر تعرق است. ولی لازم به ذکر است که شاید در روزهای ابتدایی استفاده از این هدفون، کمی داغی و گرما را احساس کنید که خوشبختانه طاقتفرسا نیست و در مدت کوتاهی به آن عادت خواهید کرد.
نکتهی منفی این پدها عدم قابلیت تعویض آنهاست که مراقبت ویژهای را برای داشتن طول عمر مناسب، طلب میکند. استفاده از چنین پدهای ضخیمی در کنار ایستایی بسیار بالای هدفون و فشار زیادی که بازوها بر روی ایرکاپها و بالطبع اطراف گوشِ شنونده میآورند، سبب کاهش شدید نشتی صدا در این هدفون میشود. به طوری که میتوان LOLA را یکی از ساکتترین هدفونهای فول سایز نامید. همچنین با توجه به پسیو بودن این این هدفون، محیط ایزوله بسیار مطلوبی را جهت عدم مزاحمت اصوات خارجی فراهم میکند و میتوانید در محیطهای پر سر و صدای عمومی به راحتی از موسیقی مورد علاقه خود لذت ببرید. هرچند که اگر این موضوع از اهمیت زیادی برای شما برخوردار است، بهتر است سراغ هدفونهای با قابلیت Noise-Cancellation، نظیر خانواده هدفونهای QuietComfort از کمپانی Bose بروید.
با تمامی این تفاسیر، LOLA یک هدفون بزرگ است و این نکته را در نظر بگیرید که به واسطهی نوع طراحی، قرارگیری آن روی سر بشکلی عجیب بنظر میرسد و باعث میشود که شاید نخواهید از آن در اماکن عمومی استفاده کنید. چون ناخواسته در کانون دید دیگران قرار خواهید گرفت!.
باید گفت که میتوان این هدفون را با کمی دردسر در یک کوله پشتی بهمراه لپتاپ جای داد. اما به یاد داشته باشید که LOLA چندان مناسب حمل روزانه نیست و اگر در فکر خرید آن هستید بیشتر بر روی استفادهی خانگی از آن حساب باز کنید.
در نهایت LOLA با ظاهری اسکلتی و متفاوت که شاید شبیه به هدفونهای بسیار قدیمی و کلاسیک بنظر برسد، از کیفیت ساخت بسیار عالی بهره میبرد. بطوری که میتواند حتی از رقبای گرانقیمتتر نیز در این زمینه پیشی بگیرد.
اما بهنظر شما جذابیتهای این هدفون فقط محدود به ظاهر آن است یا صدای این هدفون نیز ارزش برچسب قیمتی آن را دارد؟
در ادامهی این نقد، با بررسی کیفیت صدای این هدفون همراه باشید.
کیفیت صدا
LOLA یک هدفون از نوع پشت بسته با بازهی فرکانسی ۱۵Hz-20kHz است که شرکت سازندهی آن برای توصیف محصول خود از عبارت “هدفون با صداقت” استفاده کرده است. این بدین معنی است که Blue محصول خود را علاوه بر دارا بودن قابلیت سازگاری با انواع پخشکنندههای موسیقی قابل حمل، مناسب فعالیتهای استودیویی میداند. اینکه هدفونی دارای صدای دقیق در بازههای فرکانسی مختلف باشد و یا بالعکس از جنس صدای رنگشده برخوردار باشد، یک موضوع سلیقهای و وابسته به سبک موسیقی و جنس صدایی که گوش شما به آن عادت کرده میباشد. پس بنظر میرسد که اگر طرفدار بیس زیاد و یک هدفون با صدایی هیجانی هستید، LOLA اولین انتخاب شما نخواهد بود.
اما باید بگویم که این هدفون آنچنان هم با صداقت به نظر نمیرسد!
درایورهای ۵۰ میلیمتری و سفارشی این هدفون که توسط فیبر تقویت شدهاند، قابلیت تولید بیس دقیق، عمیق و در عین حال پر انرژی را دارند که شاید فراتر و سنگینتر از یک هدفون استودیویی حرفهای باشد، اما بهخوبی کنترلشده است و وارد محدودهی فرکانسهای میانی نمیشود. در واقع هر زمان که موسیقی از این هدفون درخواست “بیس” کند، LOLA استادانه، سریع و با طراوت پاسخگوی آن خواهد بود. بعنوان مثال آهنگ Stranded از بند Gojira کاملاً موضوع را برای شما روشن میکند. بیس آهنگ به طرز دیوانهواری کامل، چالاک و سوار بر موسیقی است. ساب- بیس نیز بهخوبی پوشش داده میشود، اما میتوان گفت که در کابینی کاملاً مجزا قرار دارد و به هیچ وجه صدایی بم را از این هدفون نخواهید شنید. در آهنگ Electric Bass از Marina Łuczenko، بیس فشرده و کوبشی بدون هیچگونه افسار گسیختگی به طور کامل در خدمت آهنگ است که حس متفاوت و جدیدی را به شنونده منتقل میکند. LOLA با توجه به امپدانس ۴۲ اهمی بخوبی با گوشیهای هوشمند درایو شده و بیس مناسبی را ارائه میدهد. اما اگر نمایش فوقالعادهای را از آن انتظار دارید و بدنبال کوبشهای قدرتمند و تمیز هستید، باید از یک آمپلیفایر با کیفیت استفاده کنید. باید گفت که لرزش هدفون در حجمهای بالای صدا، جزئی بوده که بدلیل استفاده از ایرکاپهای عمیق و تقویتشدهی آن است.
در نهایت نمیتوان از دقت بیس، میزان آن و کیفیت پخش فرکانسهای پایینی در این هدفون ایراد خاصی گرفت و همه چیز در سطح بسیار مطلوبی ارزیابی میشود. هرچند که نباید از LOLA توقع یک هدفون استودیویی کاملاً بالانس را داشته باشید، همانطور که یک هدفون با پروفایل صوتی گرم نیز نمیباشد. ولی باید گفت که تمرکز این هدفون بر روی فرکانسهای پایینی بیشتر از حد نرمال است، ولی غیر طبیعی جلوه نمینماید و تنها سعی بر افزایش حس انرژیک و هیجانی آن است که این کار کاملاً با دقت و اصولی صورت پذیرفته و شاید در مقایسه با هدفون محبوب Audio-Technica ATH-M50x از بیس دقیقتر، سریعتر و دلنشینتری برخوردار باشد.
قدرت و دقت پخش فرکانسهای میانی، برگ برندهی LOLA است. با توجه به پشت بسته بودن، این هدفون استیج نسبتاً بازی را ارائه میدهد. اما نباید آن را با هدفونهای پشت باز همچون Beyerdynamic DT 990 و یا AKG Q701 مقایسه کرد. لایهبندی و تفکیک ادوات بسیار خوب انجام میشود و صدایی بافتدار را با لبههای مجزا خواهید شنید. داینامیک صدا در سطح بالایی است، کانون صدایی به خوبی تنظیم شده و صدای خواننده بدون تاکید بیش از حد، بر فراز موسیقی خودنمایی میکند. هنگام گوش دادن به آهنگ Death Whispered a Lullaby از Opeth، درخشندگی و سرزندگی صدای گیتار آکوستیک که بخوبی مهار و پرداخت شده است، تفکیک پر قدرت نتهای گیتار الکتریک و مِش خاصی که ضربات آرام درام را کاملاً به معرض نمایش میگذارد، لذتبخش است. آهنگ Constant Sleep از Car Bomb با نتهای افسار گسیخته گیتار الکتریک و شلاقهای مرگبار درام و شلوغی بیش از حد فرکانسهای میانی، نمایش تمام عیاری از قدرت لایهبندی، عدم اختلاط و عرضهی صدایی باز توسط LOLA است که تمامی جزئیات را در عین حال که آزار دهنده نمیشود بخوبی پوشش میدهد. جالب است که بدانید بعد از گوش دادن به این آهنگ با LOLA، به نتهایی پی بردم که تا کنون آنها را نشنیده بودم!
در مجموع میتوان از LOLA میدرنج درخشان، پرجزئیات و با استیج باز که بخوبی تفکیک شده است را انتظار داشت که با توجه به نوع هدفون و در رنج قیمتی خود، یک عملکرد تقریباً بی نقص محسوب میشود.
شیوهای که LOLA برای نمایش فرکانسهای بالا اتخاذ کرده، لذتبخش و ستودنی است. تربل در این هدفون، نفسدار، پر رنگ و Sparky است. ولی در عین حال از تیز شدن بیش از حد آن، بهخوبی جلوگیری شده است. استیج صدا همچنان در سطح خوبی بوده و تفکیک مکانی اصوات رضایتبخش است. شاید بتوان اینگونه برداشت کرد که در فرکانسهای بالا، تمرکز و پردازش LOLA بیشتر بر روی فرکانسهای ماقبل انتهایی بوده و با این روش بدون قربانی کردن جزئیات فراوان، صدایی پر شور را به ارمغان میآورد. هر چند که مقایسهی این هدفون با Audio Technica ATH-MSR7، قدرت بالای MSR7 را در خلق تربلی شفاف و پر جزئیات نشان میدهد (این تفاوت در فضایی همچون موسیقی کلاسیک نمایانتر میشود)، اما نباید فراموش کرد که ساختهی این شرکت ژاپنی مناسب تمامی سبکها نبوده و بهراحتی میتواند در صورت استفاده از پلیر و موسیقی نامناسب، تبدیل به هدفونی تیز و گوشخراش شود. گوش دادن به آهنگ Lost Control از Anathema قدرت LOLA را در خلق تربلی نرم و بدون کاستی نمایان میکند. صدای سنجها تمیز است و اعوجاج زیادی در نقاط اوج آهنگ شنیده نمیشود، صدای Distortion گیتار بهخوبی بازسازی شده و تعادل مطلوبی بین میدرنج و تربل وجود دارد.
شاید تنها نکتهی منفی در ارتباط با کیفیت صدای LOLA، مربوط به محفظهی بزرگ و عمیق کاپهای این هدفون باشد که سبب ایجاد اندکی پژواک در صدای آن میشود. استفاده از پدهای ضخیم نیز به این مشکل دامن میزند. اما این حالت echoic بسیار جزئی بوده و تنها زمانی خودنمایی میکند که LOLA را با هدفونهای دیگر و بطور دقیق و با وسواس زیاد مقایسه کنید.
نتیجهگیری
بدون شکایت از وزن زیاد، LOLA را میتوانید به مدت طولانی مورد استفاده قرار دهید. این هدفون بهراحتی با پلیرها و گوشیهای هوشمند درایو شود. اما اگر جویای نهایت لذت از آن هستید، استفاده از یک آمپلیفایر تمیز و قدرتمند الزامی است. ایرکاپهای جادار، پدهای نرم و بسیار ضخیم و مهمتر از همه مکانیزم بازوهای مفصل دار، ایستایی، پوشش کامل و راحتیِ فوقالعادهای را سبب میشود. بیشتر قسمتهای هدفون از جنس آلومینیوم بوده که کیفیت ساخت مطلوب و اطمینان از دوام زیاد در شرایط استفادهی روزمره را تضمین میکند. محصول بلو یک هدفون پسیو و پشت بسته با قابلیت ایزولاسیون عالی و نشتی صدای بسیار اندک است و اگر با شکل ظاهری و سایز بزرگ LOLA کنار میآیید، استفاده از آن در اماکن عمومی امکانپذیر خواهد بود. تقریباً تمامی سبکهای موسیقی، با این هدفون قابل پوشش است. همچنین در کاربردهایی نظیر تماشای فیلم و یا انجام بازیهای ویدیویی، از عملکرد آن مأیوس نخواهید شد. بالانس موزون و قابل قبول صدا در فرکانسهای مختلف، بیس پانچی، عمیق و سریع که در خدمت موسیقی است و تاثیری بر سایر المانها نمیگذارد، استیج صدای باز و میدرنج دقیق و با تفکیک بالا و صدایی بافتدار بهمراه تربل درخشان، پر جزئیات و در عین حال کنترل شده، تجربهی موسیقایی لذتبخشی را از LOLA به ارمغان میآورد.
LOLA در دو رنگ مشکی و سفید به بازار عرضه شده است. طراحی انقلابی Blue در بدو ورود به حوزه تولیدکنندگان هدفون، و عرضه هدفونهایی با صدای تحسینبرانگیز و قیمتی رقابتی، میتواند نام این شرکت را بیشتر از پیش در میان دوستداران موسیقی و فعالان این عرصه بر سر زبانها بیاندازد.
نقاط قوت:
⦁ طراحی جسورانه و ساختار شکن
⦁ کیفیت صدای بسیار خوب
⦁ نشتی صدای فوقالعاده کم
⦁ راحتی در استفاده طولانی مدت
نقاط ضعف:
⦁ ابعاد و وزن زیاد
⦁ عدم عرضهی نسخه ویژه اندروید توسط سازنده
امتیاز:
⦁ طراحی…………………………………………………………………………………۹
⦁ کیفیت کلی صدا…………………………………………………………………..۸٫۹
⦁ بیس……………………………………………………………………………………۸٫۹
⦁ میدرنج…………………………………………………………………………………۹٫۲
⦁ تربل…………………………………………………………………………………….۸٫۷
⦁ کیفیت ساخت……………………………………………………………………..۸٫۷
⦁ ارزش خرید…………………………………………………………………………..۹
پلیرها و آمپهای مورد استفاده:
Fiio Q1 / HTC10 / iphone7 / Fiio X5 II
۲ نظرات
اتفاقی اولین ریویویی بود که اینجا خوندم چون این سایت معمولا برای فروش هست و بار علمی و تجربی خاصی نداره(حداقل تا الان) , ولی خوشم اومد چون نسبتا” بالانس و بی طرفانه بود و نه صرفا تبلیغاتی , و اطلاعات خوبی از محصول داد … امیدوارم همین راه رو ادامه بدید و مخصوصا تجهیزات سطح بالا و ادیوفیل گرید رو هم ریویو کنید , چون معمولا اون جور تجهیزات هستن که برای خریدشون مردم به خودشون زحمت تحقیق و ریویو خوندن رو به خودشون میدن.
سلام اقای اسدی.مرسی از بررسی خوبتون.در بین پخش کننده هایی که استفاده کردید HTC 10 کیفیت صداش در چه حدیه؟