اگر امروز از آدیوفیلها و موسیقیدوستان بخواهید برترین تولیدکنندهی موزیکپلیرهای قابل حمل جهان را نام ببرند، احتمالاً بیشتر آنها از استل اند کرن نام خواهند برد. شرکت کرهای که در طول سالهای گذشته، تقریباً از تمامی جوایز معتبر جهان صدا سهم داشته و بهعنوان مرجعی برای طراحی و ساخت پلیرهای موسیقی به شمار میرود.
آغاز راه
Astell&Kern در ماه اکتبر سال ۲۰۱۲، بهعنوان زیرمجموعهی کمپانی کهنهکار iriver و با هدف ساخت و عرضهی موزیک پلیر، هدفون، ایرفون و سایر تجهیزات صوتی های-اند در کشور کره جنوبی آغاز به کار کرد.
از آنجا که iriver از تجربهای عمیق در زمینههای یاد شده برخوردار بود، شروع کار برای استل اند کرن چندان دشوار نبود. نخستین محصول این شرکت، موزیک پلیر قابل حمل هفتصد دلاری AK100 بود که در اواخر سال ۲۰۱۲ در برخی کشورها نظیر ژاپن و کمی بعد، در جریان نمایشگاه CES 2013 بهصورت بینالمللی رونمایی شد. AK100، هم از لحاظ طراحی ظاهری و هم از حیث مهندسی داخلی، از آنچنان سطح بالایی برخوردار بود که بهسرعت تحسین منتقدان و کارشناسان را جلب کرد.
استقبال بسیار خوب رسانهها و کاربران از AK100، موجب شد که Astell&Kern با خیالی آسودهتر گام بردارد و پس از چند ماه، پلیر ۱۳۰۰ دلاری AK120 را به بازار عرضه کند. علاوه بر آن، این کمپانی، ایرفون بالانس آرمیچر AKR01 را معرفی کرد. ایرفونی که با همکاری شرکت ژاپنی Final Audio Design و بر اساس مدل Heaven IV تولید شده بود و تقریباً همچون تمامی محصولات مشترک بعدی این شرکت، کار اصلی بر دوش استل اند کرن نبود و تنها بخش کوچکی از کار توسط A&K انجام شده بود.
در همین سال، آمپ/دک پرتابل AK10، ایرفون AKR02 و موزیکپلیر AK120 Titan نیز به بازار روانه شد تا در عرض مدت زمانی حدوداً یک ساله، استل اند کرن به یک برند شناختهشده و معتبر با طیف گستردهای از محصولات مورد نیاز آدیوفیلها بدل شود.
سالهای اوجگیری
استل اند کرن، سال دوم کارش را با یک شگفتی آغاز کرد: موزیک پلیر AK240.
AK240 نهتنها از لحاظ طراحی و کیفیت صدا خارقالعاده بود، بلکه قیمت حیرتآوری نیز داشت. قیمتی سه هزار دلاری که در سال ۲۰۱۴، رقمی بسیار عجیب برای یک پلیر محسوب میشد.
اما کیفیت بینقص این پلیر موجب شد که رفتهرفته، موسیقیدوستان بیشتر و بیشتری به سراغ آن بروند و AK240 را به یک موفقیت تجاری بدل کنند.
چهار ماه بعد، Astell&Kern یک شریک برجستهی دیگر پیدا کرد: جری هاروی و شرکت معتبر JH Audio. نخستین حاصل این همکاری، ایرفون JH Roxanne AKR 03 بود که نسخهای متفاوت از ایرفون Roxanne محسوب میشد. ایرفونی با ۱۲ درایور بالانس آرمیچر در هر ایرپیس که برای همراهی AK240 در نظر گرفته شده بود. در ماههای بعد و با اضافه شدن مدلهای دیگری از سری ایرفونهای Siren کمپانی JH Audio، تعداد محصولات مشترک کمپانی افزایش یافت و مدلهایی نظیر Layla و Angie را نیز در برگرفت.
علاوه بر این ایرفونها، در سال ۲۰۱۴، نسل دوم پلیرهای AK120 و AK100 با نامهای AK120II و AK100II نیز عرضه شدند.
سال ۲۰۱۵ حتی از سال ۲۰۱۴ نیز پربارتر بود و همچون سال پیش، با یک همکاری مشترک شروع شد. در ماه ژانویه، استل اند کرن با همکاری بیرداینامیک، نخستین هدفون خود یعنی AK T5p را روانه بازار کرد. هدفونی که تنها از برخی وجوه کوچک با پرچمدار بیرداینامیک در عرصهی هدفونهای پشت بسته، یعنی T5p متفاوت بود.
اما افزون بر AK T5p، در نیمهی نخست سال ۲۰۱۵، محصولات مهم دیگری همچون سیستم صوتی مبتنی بر شبکهی AK500N که ۱۲۰۰۰ دلار قیمت داشت و از طراحی کمنظیری بهرهمند بود و ارزانقیمتترین پلیر تاریخ کمپانی یعنی AK Jr نیز تولید شدند.
در نیمهی دوم این سال، ابتدا پرچمدار جدید شرکت در عرصهی موزیکپلیرهای قابل حمل، یعنی AK380 معرفی شد.
AK380 با قیمت ۳۵۰۰ دلاریاش، از لحاظ عملکرد صوتی، یک گام از AK240 نیز فراتر بود و علاوه بر کسب جوایز پر تعداد از مجلات معتبر نظیر The Absolute Sound و Positive Feedback و تحسین در رویدادهایی همچون CES، به معیاری جدید برای سنجش کیفی موزیکپلیرهای های-اند بدل شد.
کمی بعد، محصولات مشترک بیرداینامیک و استل اند کرن نیز گستردهتر شد و ایرفون ردهبالای AK T8iE و هدفون ردهبالای AK T1p را نیز در بر گرفت. AK T1p بر اساس هدفون T1 ساخته شده بود.
از دیگر تولیدات این شرکت در سال ۲۰۱۵، میتوان به موزیک پلیر AK320 اشاره کرد.
سالهای ثبات
در ادامهی داستان، به سال ۲۰۱۶ میرسیم. سالی که طی آن محصولات مهمی همچون ایرفونهای Roxanne II و Rosie، نسل دوم ایرفون T8iE یعنی AK T8iE MkII و آمپ/دک بلوتوث XB10 به بازار عرضه شد.
اما شاید بتوان مهمترین تولیدات استل اند کرن در این سال را دو پلیر AK300 و AK70 دانست.
AK70 که در خانواده پلیرهای کمپانی بالاتر از JR قرار میگرفت، برای کسانی که به دنبال یک پلیر با کیفیتتر و حرفهایتر از JR میگشتند، انتخاب بسیار خوبی بود و همین امر موجب شد بهخوبی جای خود را در میان موسیقیدوستان پیدا کند. از سوی دیگر، AK300 که جایگزین AK100II بود، بهعنوان یک پلیر هزار دلاری با استقبال بسیار خوبی مواجه شد؛ اما با وجود موفقیت تجاری و رسانهای تولیدات A&K در این سال، خبری از اعجوبههایی همچون AK380 نبود.
اما جای نگرانی وجود نداشت؛ استل اند کرن در سال ۲۰۱۷ این روند را جبران کرد و با عرضهی پرچمدار جدیدش یعنی A&ultima SP1000 و پلیر منحصربهفرد KANN، تمام توجهات را به سوی خود جلب کرد.
SP1000 که در ماه مه عرضه شد و جای AK380 را گرفت، به شکلی محسوس عملکرد استثنایی AK380 را بهبود داد و تمام رقبایش را از میدان به در کرد. از سوی دیگر، KANN نیز با وجود طراحی عجیبوغریب و اندازهی غیر معمولش، به دلیل برخورداری از توان خروجی بسیار بالا و صدای غنی و پر جان، با تحسین بسیاری از کارشناسان و کاربران روبرو شد و در زمرهی پر افتخارترین تولیدات شرکت قرار گرفت.
چند ماه بعد، نسل دوم پلیر AK70 یعنی AK70 MKII نیز به بازار عرضه شد.
علاوه بر آن، آمپ/دک رومیزی ACRO L1000 هم به جمع تولیدات استل اند کرن پیوست تا گسترهی محصولات این کمپانی وسیعتر از قبل باشد.
سرانجام به سال ۲۰۱۸ میرسیم. سالی که همچون سال ۲۰۱۶، سالی پر بار بود، اما در میان تولیدات پر تعداد شرکت خبری از یک ستاره درخشان نبود.
نخستین محصول استل اند کرن در سال ۲۰۱۸، موزیک پلیر A&futura SE100 و ایرفون Billie Jean بود. کمی بعد موزیک پلیر A&norma SR15 نیز از راه رسید. دو پلیر SE100 و SR15، به رغم شایستگی و کسب جوایز گوناگون، آنطور که باید و شاید سر و صدا به پا نکردند. بخشی از آن به دلیل عملکرد بسیار خوب رقبایی چون Cayin، سونی، iBasso و … بود.
در نیمهی دوم این سال نیز محصولات دیگری نظیر موزیک پلیر SP1000M، نسل دوم هدفون AK T5p و ایرفون Diana به بازار آمد.
در طول چند ماهی که از سال ۲۰۱۹ گذشته است، استل اند کرن یک پلیر دیگر از سری KANN را معرفی نموده است. محصولی با نام KANN Cube با طراحی بسیار عجیب و توان خروجی خارقالعاده که یک ماه پیش برای نخستینبار رونمایی شد و انتظار میرود مورد توجه کاربران قرار گیرد.
علاوه بر آن، پس از گذشت حدود دو سال از عرضهی SP1000، پرچمدار جدید کمپانی یعنی SP2000 نیز معرفی شد. محصولی که از بسیاری از جهات، به SP1000 شبیه است و چیزی جز کمال از آن توقع نمیرود.
امروز، پس از شش سال فعالیت درخشان، بدون شک میتوان استل اند کرن را فاتح بیچونوچرای عرصهی موزیک پلیرهای ردهبالا دانست. کمپانی که با تکیه بر تجربهی کمنظیر iriver و بهرهگیری از دانش مهندسان و طراحان پیشرو، موفق به خلق محصولاتی آنچنان با کیفیت شده است که هر شنونده و بینندهای را به تحسین وامیدارد و میتواند الگویی باشد برای سایر شرکتهای نوپا یا کهنهکار.