شاید اگر بخواهیم خاصترین هدفونساز جهان را انتخاب کنیم، آن شرکت گریدو باشد. کمپانی دوستداشتنی که حدود ۶۵ سال پیش آغاز به کار نمود و کماکان، به شیوهی سختگیرانه و بدیع خود، هدفونهایی را خلق میکند که روحی پر شور، ظریف و ناب دارند.
داستان کمپانی آمریکایی Grado Labs، از سال ۱۹۵۰ آغاز شد. زمانی که جوزف گریدو، ساعتساز ۲۶ سالهای که در Tiffany & Co مشغول به کار بود، دل به سیستمهای صوتی خانگی بست و در صدد برآمد یک سیستم با کیفیت برای خود تهیه کند. در این مسیر، به طور اتفاقی با سل مرنتز (Saul Marantz)، موسس کمپانی نامدار مرنتز آشنا شد. مرنتز که استعداد و علاقهی گریدو را دید، برای کار او را به شعبهی های-فای Sherman Fairchild فرستاد.
جوزف، در عرض مدتی کوتاه به رئیس این شعبه بدل شد و پس از آنکه حدود ۲۰۰۰ دلار پسانداز کرد، از آنجا استعفا داد و در آشپزخانهی خانهاش در بروکلین نیویورک شروع به ساخت فونو کارتریج نمود. به تدریج، با افزایش فروش ساختههایش و نیاز به کارگاهی بزرگتر از میز آشپزخانه، گریدو مغازهی میوهفروشی که از پدر سیسیلیاش ارث برده بود را تعطیل نمود و آنجا را به Grado Laboratories تبدیل کرد و رسماً، در سال ۱۹۵۳، تولد یکی از دوستداشتنیترین کمپانیهای جهان را رقم زد.
دو سال پس از تاسیس رسمی شرکت، یعنی در سال ۱۹۵۵، گریدو موفق شد کارتریج خود را به Leonard Radio بفروشد و وسعت کارش را کمی از حالتی محلی پیشتر ببرد. امری که در سال ۱۹۵۹، با ساخت و تولید نخستین کارتریج کویل متحرک استریوی جهان سرعت بیشتری به خود گرفت و در عرض کمتر از دو-سه سال، این برند را به نامی شناختهشده بدل نمود. تولیدات این دوران Grado، به جز فونو کارتریج، موارد دیگری نظیر اسپیکر، ترنتیبل و … را نیز در بر میگرفت. اما پس از چند سال، گریدو مجدداً تصمیم گرفت که فقط و فقط بر فونو کارتریج تمرکز نماید و این تصمیم، تا ۲۱ سال بعد پابرجا بود.
در همین دوران، گریدو تصمیم جالب توجه دیگری نیز گرفت: توقف هزینههای مربوط به تبلیغات و تمرکز بر بهبود کیفیت محصولات. او معتقد بود تبلیغات دهان به دهان و رضایت مشتریان بیش از تبلیغ در مجلات و روزنامهها اثربخش است. از همان زمان، یعنی سال ۱۹۶۴ تا به امروز، این کمپانی همچنان از انجام تبلیغات پولی خودداری نموده است. امری که بهخصوص در جهان امروز، بسیار عجیب و منحصربفرد است.
از سال بعد، جان گریدوی ۱۲ ساله، برادرزادهی جوزف نیز به عنوان شاگرد و نظافتچی مشغول به کار شد و جوزف به تدریج، ظرایف کار را به او آموخت.
در دههی ۷۰، با محبوبیت روزافزون ترنتیبل و صفحه در میان موسیقیدوستان، Grado Labs نیز بزرگ و بزرگتر شد و سری کارتریجهای فلزی ردهبالای Signature را به بازار روانه ساخت. کارتریجهایی که با قیمت ۱۰۰۰ دلاریشان، حتی برای بسیاری از کهنهکاران نیز بسیار گرانقیمت به نظر میرسیدند.
در نیمهی اول دههی ۸۰، ترنتیبل همچنان گزینهی اصلی بسیاری از موسیقیدوستان محسوب میشد و کمپانی، به بالاترین سطح فروش خود، یعنی ۱۰۰۰۰ کارتریج در هفته دست یافت. اما چیزی نگذشت که دستگاههای پخش کمدردسرتر و پرتابل وارد میدان رقابت شدند و در عرض مدت زمانی کوتاه، فروش کارتریجهای دستساز کمپانی را به شدت پایین آوردند و به حدود سالی ۱۲۰۰۰ عدد رساندند. این وضع، جوزف را بر آن داشت که به دنبال راهی جدید برای بهبود شرایط بگردد و در نهایت، با توجه به تحولات بازار، کار بر روی ساخت هدفون را آغاز نمود. اتفاقی که شاید برای ما هدفوندوستان، مهمترین اتفاق تاریخ گریدو باشد.
پس از یکی-دو سال آزمون و خطا، سرانجام در سال ۱۹۸۹، مهمترین هدفون تاریخ شرکت، یعنی HP 1000 (یا HP-1) از سری Joseph Grado Signature خلق شد. هدفونی که تنها از آن ۱۰۰۰ عدد تولید شد و در کنار خود دو مدل ارزانقیمتتر HP 2000 (یا HP-2) و HP 3000 (یا HP-3) را نیز داشت. هدفون روی گوش پشت باز HP 1000 که با قیمت ۵۹۵ دلاری، به هیچوجه هدفون ارزانقیمتی به حساب نمیآمد، با بدنهی فلزی ظریف و چشمگیر و صدایی درخشان، در زمان خود به عنوان یکی از برترین هدفونهای موجود قلمداد شد و طبق نظر منتقدان، جزو نخستین هدفونهایی بود که میتوانست با کیفیت صدای اسپیکرهای رده بالا رقابت نماید.
افزون بر آن، این سه مدل، به الگویی همیشگی برای هدفونهای گریدو تبدیل شدند. یعنی هدفونهایی با ظاهری منحصربفرد و یکه و همواره پشت باز (و در بیشتر موارد، روی گوش). حتی زمانی که این شرکت یک هدفون بلوتوث تولید کرد، باز هم بر این اصول وفادار ماند و آن را به صورت پشت باز و با همان ظاهر آشنا تولید نمود.
در همین سالها، جوزف پس از حدود ۴۰ سال کار مداوم، تصمیم گرفت کمی بیشتر استراحت کند و از کار دور شود. در نتیجه در سال ۱۹۹۰ کمپانی را به جان فروخت. البته این امر به معنی قطع همکاری او با گریدو نبود.
با آغاز دههی ۹۰ و شروع مدیریت جان بر کمپانی، او تصمیم گرفت در عین حفظ اصول بنیادین گریدو، کار را کمی گسترش دهد. پس با کمک سایر اعضای شرکت سه نفرهاش، یعنی همسرش لورتا و یک کارمند دیگر، بیش از پیش بر تولید هدفون متمرکز شد و نخستین حاصل آن سه مدل نه چندان موفق SR100، SR200 و SR300 بود که در سال ۱۹۹۱ به بازار عرضه شدند.
دو سال بعد، جان موفق به خلق سه مدل رده متوسط SR125، SR225 و SR325 شد. هدفونهایی که اینبار، همچون HP 1000 بسیار موفق عمل کردند.
در حقیقت، این سه هدفون، آغازی درخشان بودند بر مجموعهای از هدفونهای بینظیر که به دست جان گریدو ساخته شدند. مجموعهای که تنها تا سال ۲۰۱۴، شامل ۶۰ مدل مختلف میشد.
چند ماه بعد، در سال ۱۹۹۴، مدلهای SR80 و SR60، کوچکترین اعضای سری Prestige خلق شدند که به دلیل قیمت مناسبشان، شاید مشهورترین هدفونهای گریدو باشند. انتشار یک نقد و بررسی در مورد SR60، نام این کمپانی را بیش از پیش سر زبانها انداخت و به افزایش فروش کمک کرد. برای افزایش سرعت تولید، دو نیروی جدید به کمپانی اضافه شد.
در همین اوقات بود که یک شب فکر ساختن هدفونی با بدنهی چوبی به سر جان زد. او همان شب کار را آغاز نمود و پس از مدتی، موفق به خلق مدل RS1 شد.
در این دوره، موفقیت SR60 با حدی بود که جان گریدو تصمیم گرفت اسپیکرهایش با نام Grado Towers که از ۶۴ درایور (۳۲ درایور در هر یک از اسپیکرها) هدفون RS1 تشکیل شده بودند و کار طراحیشان به طور کامل تمام شده بود را نیز به بازار عرضه نکند و تنها و تنها بر خط تولید هدفون تمرکز نماید. گریدو مدعیست که هدفونهای سری Prestige، از هر سری هدفون دیگری در تاریخ، جوایز بیشتری کسب نموده است.
از دیگر محصولات مهم شرکت در این دوران، میتوان به نخستین فونو کارتریج چوبی و نخستین آمپلیفایر هدفون کمپانی که آن هم از بدنهای چوبی برخوردار بود اشاره کرد.
دههی ۲۰۰۰، با محبوبیت روزافزون موزیک پلیرهای قابل حمل و در نتیجه، گرایش شدید کاربران به سمت هدفون همراه بود و گرید و نیز در نیمهی دوم این دهه، بسیار فعال بود.
یکی از مهمترین هدفونهای کمپانی در این سالها، مدل ۱۴۰۰ دلاری PS-1 بود که در سال ۲۰۰۴ به بازار آمد و جزو برترین هدفونهای داینامیک دههی ۲۰۰۰ محسوب میگردد.
سه سال بعد، گریدو تصمیم گرفت که هدفونهایش را کمی بهبود ببخشد و بدین ترتیب، نسل دوم هدفونهای این شرکت تولید شدند. هدفونهایی که در جلوی نام خود یک حرف i داشتند.
به علاوه، در اواخر همین دهه، یعنی در سال ۲۰۰۹، پرچمدار جدید شرکت یعنی PS1000 به بازار عرضه شد.
دو سال بعد، جان، به تشویق فرزندانش یعنی جاناتان و متیو تصمیم گرفت وارد عرصهی هدفونهای داخل گوش شود و نخستین حاصل آن، ایرفونهای سری GR بودند. هر چند که شاید حتی همین امروز هم نتوان گریدو را یک ایرفونساز درجه یک دانست و تعداد ایرفونهای تولید شده توسط این کمپانی نیز انگشتشمار است.
سال ۲۰۱۳، سالی بود که طی آن عضوی از نسل سوم خانواده، یعنی جاناتان، فرزند ۲۲ سالهی جان، پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه و مدتی کار در شرکت مشهور Sonos به گریدو پیوست. جاناتان، در سالهای بعد، پلی شد میان نسل قدیم و جدید و با فعالیت پر رنگ و حسابشده در شبکههای اجتماعی و جلب توجه رسانهها، هنرمندان و موسیقیدوستان، به گسترش شهرت گریدو کمک شایانی نمود.
در سال ۲۰۱۴ ، نسل سوم هدفونهای گریدو به بازار آمد. هدفونهایی که در انتهای مدل آنها یک حرف e درج شده بود و به رغم تشابه ظاهری با نسل i، بسیاری از بخشهای داخلی و خارجی دستخوش تغییر شده بودند.
یک سال بعد، در سال ۲۰۱۵، جهان صدا یکی از بزرگترین پیشروان تاریخ خود یعنی جوزف گریدو را از دست داد. جوزف، که تا زمان مرگ، بیش از ۴۸ پتنت مختلف در زمینهی صدا را به نام خود ثبت کرده بود و برخی از مهمترین هدفونها و فونو کارتریجهای تاریخ را خلق نموده بود، در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
در همین سال، کمپانی هدفون GH1 را به صورت محدود تولید نمود. هدفونی که از تنهی یک درخت بروکلینی ساخته شده بود و شاید بیش از هر هدفون دیگری، بیانگر روح حاکم بر محصولات گریدو بود.
سرانجام به سال ۲۰۱۸ میرسیم. سالی که در آن Grado یک محصول نسبتاً عجیب را به بازار عرضه نمود: هدفون وایرلس GW100. هدفونی که همانند اکثر هدفونهای کمپانی یک هدفون روی گوش پشت باز بود و در عین حال، بیسیم بود. خبر تولید یک هدفون بلوتوث از جانب شرکتی نظیر گریدو، به مذاق برخی از هدفوندوستان خوش نیامد. اما به هر شکل، نشانی بود از تغییر نحوهی شنیدن موسیقی توسط موسیقیدوستان و شاید تن دادن نسبی گریدو به جریان آب.
امروز، هدفونهای این شرکت دوستداشتنی، شامل سری Prestige (که از اقتصادیترین مدل یعنی SR60e تا SR325e را در بر میگیرد)، سری رده متوسط چوبی Reference (شامل دو مدل RS1e و RS2e)، سری فلزی Professional (شامل مدلهای PS500e، PS1000e و PS2000e)، سری رده بالای چوبی Statement (که سه مدل GS1000e، GS2000e و GS3000e را شامل میشود)، سری وایرلس که در حال حاضر تنها یک مدل GW100 در آن جای دارد، سری هدفونهای داخل گوش (که سه مدل GR8e، GR10e و iGe را در بر میگیرد) و تعدادی هدفون خاص با تولید محدود که در طول سالیان گذشته، از مدلهایی که برای شرکتهایی نظیر دولچه اند گابانا و مایکروسافت و یا افرادی مانند بیلی جوئل و جان مایر ساخته شدهاند تا هدفونهایی نظیر مدلهای سری GH را شامل میشود.
هدفونهایی که امروز، کماکان جزو برترین هدفونهای داینامیک جهان به شمار میروند و همچنان در همان کارگاه قدیمی در بروکلین، با دست ساخته میشوند و هیچ جایگزینی برای آنها در جهان وجود ندارد.