چندی پیش، شرکت انگلیسی آیفای (iFi) از یک امپلیفایر هدفون پرچمدار جدید رونمایی کرد که از ویژگیهایی بسیار جذاب و جالب برخوردار است.
این محصول جدید که iCan Phantom نام دارد، طبق گفته iFi، پر امکاناتترین و منعطفترین امپ هدفون این شرکت تا به امروز است و میتواند تمامی هدفونهای موجود در بازار را به بهترین نحو درایو کند.
نام این امپ نیز بسیار متناسب با محدوده قیمتی بسیار بالا و انعطاف کاربری فوقالعاده آن انتخاب شده است و ما را به یاد مشهورترین و گرانترین خودروی شرکت انگلیسی رولز-رویس، یعنی Phantom میاندازد!
طبق گفته شرکت سازنده، iCan Phantom میتواند تجربه شنیداری بیرقیبی با استفاده از هدفون برای کاربر خود به ارمغان بیاورد و خود را با شرایط و سلیقه شنونده وفق دهد. این امپ جدید همچنین امکان ایفای نقش بهعنوان یک پریامپ اسپیکر را نیز دارد و میتوان با اتصال هدفون و اسپیکر به آن بهصورت همزمان، آن را به مرکز سیستم صوتی خانگی تبدیل کرد.
iCan Phantom نیز همانند امپ هدفون پرچمدار قبلی آیفای، یعنی Pro iCAN، از دو استیج ورودی مجزا برخوردار است که یکی از آنها از نوع سالید استیت و دیگری از نوع لامپی است و کاربر میتواند بسته به نوع هدفون، سبک موسیقی و ماهیت صوتی مورد علاقه خود، یکی از آنها را انتخاب کند. تغییر استیج ورودی در این امپ، بسیار آسان و تنها با فشردن یک دکمه انجام میشود و میتوان حین شنیدن موسیقی نیز این کار را انجام داد تا عملکرد دو استیج مختلف امپ را آزمایش کرد. طبق گفته iFi، استیج سالید استیت Phantom صدایی بسیار دقیق و سریع دارد و ماهیت صوتی روشن و شفاف به هدفون میبخشد؛ در حالی که استیج ورودی لامپی این امپ همانند تمامی امپهای لامپی، صدایی پویاتر و گرمتر نسبت به امپهای سالید استیت تولید میکند و میتواند بسته به هدفون متصل، تجربه شنیداری لذتبخشتری را برای کاربر فراهم کند. یک حالت سوم موسوم به +Tube نیز در این امپ تعبیه شده است که با انتخاب آن، تنها مدار لامپی امپ به کار گرفته میشود و باعث میشود که ماهیت صوتی آن، بسیار شبیه به امپهای لامپی OTL شود. گفته میشود که این حالت، برای شنیدن موسیقیهایی در سبکهای آکوستیک و وکال محور بسیار مناسب است.
iCan Phantom به یک مدار اصلی امپلیفایر موسوم به PureWavePRO مجهز است که گفته میشود میتواند سیگنال را بهشکلی بسیار خالص و بهینه به هدفون برساند. طبق گفته iFi، این مدار ویژه، از طراحی کاملا بالانس موسوم به True Differential Balanced برخوردار است که در آن، کانالهای صوتی چپ و راست، مسیر سیگنالی کاملا مجزا از یکدیگر دارند و هر یک نیز دو سیگنال جداگانه از هر کانال، با قطبیت متضاد بر یکدیگر را دریافت میکنند. این به این معناست که این امپ در مجموع، از چهار مدار امپلیفایر کاملا مجزا برای دو کانال صوتی برخوردار است؛ امری که طبق گفته آیفای، میتواند تاثیراتی بسیار مهم و ملموس در عملکرد نهایی این محصول داشته باشد.
iCan Phantom از چندین و چند خروجی هدفون از انواع مختلف برخوردار است و میتوان با اطمینان گفت که تمامی هدفونهای موجود در بازار، قابلیت اتصال به آن را دارند. خروجیهای عادی هدفون در این دستگاه عبارتند از سه خروجی بالانس در قالب یک جک XLR چهار پین، یک جفت جک XLR سه پین و یک جک ۴٫۴ میلیمتری (Pentaconn) و سه خروجی سینگل اند در قالب یک جک ۶٫۳ میلیمتری با فاز وارونه، یک جک ۶٫۳ میلیمتری با فاز مثبت و البته، یک جک ۳٫۵ میلیمتری عادی. اتصال سورس به این امپ از طریق یک ورودی بالانس در قالب جکهای XLR و سه ورودی سینگل اند در قالب جکهای RCA امکانپذیر است. همچنین، همانطور که گفته شد، Phantom از خروجی پریامپ نیز برخوردار است که در دو شکل بالانس و سینگل اند، در قالب جکهای XLR و RCA در پنل پشتی آن تعبیه شده اند.
و اما دو جک ۵ پین نیز در کنار جکهای خروجی این هدفون دیده میشود که نقشی جالب را ایفا میکنند؛ وظیفه این دو پورت، ارسال سیگنال به هدفونهای الکترواستاتیک به دو شکل بایاس عادی و بایاس ویژه است. در واقع، یکی از جذابترین ویژگیهایی که iCan Phantom از آن برخوردار است، پشتیبانی از هدفونهای الکترواستاتیک است که بهشکلی بسیار ویژه نیز در آن انجام میشود. خروجیهای مخصوص هدفونهای الکترواستاتیک در این امپ، از کارتهایی شبیه به اس دی کارت برخوردارند که با قرار دادن هر یک از آنها درون شیار ویژهای در امپ، میتوان ولتاژ این خروجیها را تعیین کرد. این کارتها، ولتاژهایی در بازه ۵۰۰ تا ۶۴۰ ولت را در اختیار کاربر قرار میدهند که میتوان گفت برای درایو هر هدفون الکترواستاتیکی کافیست.
اگر در حال مطالعه این مطلب هستید، احتمالا میدانید که هدفونهای الکترواستاتیک، برای کار نیازمند ولتاژی بسیار بالاتر نسبت به هدفونهای عادی هستند و اتصال آنها به امپلیفایرهای عادی هدفون ممکن نیست. به همین دلیل، برای استفاده از این نوع از هدفون، میبایست آن را به دستگاهی خاص موسوم به انرجایزر با ولتاژی متناسب با هدفون مورد استفاده متصل کنید. در واقع، هر هدفون الکترواستاتیک، به ولتاژی خاص برای کار نیاز دارد و کارتهای ولتاژ عرضه شده همراه با Phantom، اکثر ولتاژهای متداول برای هدفونهای الکترواستاتیک را به کاربر ارائه میکنند. اتصال یک هدفون الکترواستاتیک به یک انرجایزر با ولتاژی مغایر با مشخصات فنی آن، میتواند در لحظه آسیبی جبران ناپذیر به درایورهای آن بزند و آنها را بهطور کامل از کار بیاندازد؛ نکته مثبت در مورد کارتهای انتخاب ولتاژ در Phantom نیز این است که ولتاژ هر یک از آنها، با رنگی ویژه و نوشتهای بزرگ مشخص شده است و امکان ندارد که کاربر هنگام تعویض آنها، کارتی با ولتاژ اشتباه را درون دستگاه قرار دهد. همچنین، این مکانیزم نیازمند صرف دقت و زمانی بیشتر از فشردن تنها یک دکمه برای تغییر ولتاژ خروجی است و میتواند به خوبی از بروز خطا و آسیب دیدن هدفون الکترواستاتیک شما جلوگیری کند.
iCan Phantom نیز همانند تمامی امپلیفایرهای هدفون دیگر شرکت iFi، از تنظیماتی گوناگون برای تغییر شدت سیگنال و ماهیت صوتی خروجیهای هدفون خود برخوردار است. از مهمترین این تنظیمات، میتوان به امکان تنظیم گین خروجی دستگاه در سه حالت ۰، ۹ و ۱۸ دسیبل، قابلیت کاهش گین IEMatch برای اتصال بهینه ایرفونهای با حساسیت بالا، قابلیت XBass برای تقویت محدوده فرکانسی بیس بهصورت آنالوگ و در نهایت، سیستم XSpace با قابلیت افزایش وسعت سانداستیج اشاره کرد.
طبق گفته شرکت iFi، امپ iCan Phantom اولین محصول این شرکت است که به ماژول کنترلی Nexus تجهیز شده است. ماژول Nexus یک یونیت ارتباطی بهصورت بیسیم است که با به کارگیری یک اپلیکیشن ویژه، با دستگاههای هوشمند همچون تلفنهای همراه ارتباط برقرار میکند و میتوان با استفاده از آن، تمامی ویژگیهای این امپ را از طریق تلفن همراه کنترل کرد. این برنامه و ماژول اطلاعاتی همچون وضعیت خروجیهای دستگاه را نیز به کاربر اطلاع میدهند و همچنین امکاناتی همچون عیبیابی و بهروزرسانی آسان دستگاه را نیز در اختیار کاربر قرار میدهند. همچنین گفته میشود که با عرضه محصولات جدید مجهز به ماژول Nexus به بازار، میتوان تمامی آنها را بهصورت یکپارچه با اپلیکیشن اختصاصی این ماژول کنترل کرد.
در بحث طراحی ظاهری، iCan Phantom از بدنهای کمی عجیب برخوردار است که در نگاه اول، به نظر میرسد دو دستگاه مجزای قرار گرفته بر روی یکدیگر باشد. این به این دلیل است که تنها بخش بالایی این دستگاه رنگ نقرهای دارد و بخش پایینی آن، مشکی رنگ است و کیسی کاملا متفاوت از بخش بالایی دارد. بخش بالایی Phantom، از کیسی بسیار نفیس و شیک از جنس آلومینیوم برخوردار است که در پنل جلویی آن، دو ناب کنترل بزرگ در سمت چپ و راست یک صفحه نمایش دایرهای شکل رنگی در مرکز آن دیده میشود. بخش رویی این دستگاه، از جنس شیشهای دودی است که اجزای مدار آن، همچون لامپهای درخشان آن را به نمایش میگذارد. یک صفحه فلزی دایرهای شکل نیز در مرکز همین بخش وجود دارد که لوگوی شرکت iFi بر روی آن حک شده است.
قسمت پایینی Phantom اما ظاهری بسیار سادهتر از قسمت بالایی آن دارد و تنها میزبان ورودیها و خروجیهای این امپلیفایر است.
در نهایت، باید گفت که iCan Phantom ظاهری واقعا ویژه دارد که احتمال میدهیم که بسیاری از افراد آن را نپسندند. اما این طراحی در نظر ما این امپ را به محصولی جذاب تبدیل کرده است که با تمامی امپلیفایرهای هم رده آن و محصولات پرچمدار قبلی شرکت آیفای متفاوت است.
امپلیفایر هدفون iCan Phantom از اواخر ماه ژوئن سال میلادی جاری، با قیمت ۳۷۴۹ دلار در بازار جهانی قابل خریداری است. این قیمت، این محصول را به رقیب مستقیم چندی از بهترین امپلیفایرهای هدفون موجود در بازار تبدیل میکند. هرچند که مشخصات فنی Phantom بسیار وسوسهانگیز است و امکانات آن نیز از تمامی امپهای هدفون موجود در بازار بیشتر است، اما باید تا عرضه رسمی این محصول به بازار و بررسی آن توسط نشریات معتبر منتظر بمانیم تا ببینیم آیا این امپ در بحث عملکرد حقیقی خود نیز توانایی رقابت با محصولات هم قیمت خود را دارد یا خیر.