نمایشگاه تجهیزات صوتی-تصویری های-اند هنگ کنگ، از دو روز پیش آغاز شده است و در طول دو روزی که از شروع این رویداد گذشته، شاهد محصولات رده بالای گوناگونی بودهایم. اما شاید چشمگیرترین آنها، پنج محصول جدید کمپانی سونی باشند. محصولاتی که از ایرفون تا هدفون و پخشکنندهی موسیقی را در بر میگیرند و توجهات بسیاری را به سمت خود جلب کردهاند.
نخستین آنها، یک ایرفون از سری محصولات رده بالای Z سونی است. ایرفونی هیبریدی با نام IER-Z1R که طبق ادعای سونی، حاصل یک دهه تلاش مهندسانش بوده است.
در درون بدنهی IER-Z1R، دو درایور داینامیک ۵ میلیمتری و ۱۲ میلیمتری و یک درایور بالانس آرمیچر جای گرفته است. دیافراگم درایور ۱۲ میلیمتری از جنس آلیاژ منیزیم ساخته شده است تا حد نهایی سبکی و استحکام به ارمغان آید. از سوی دیگر، در لبهها، از پلیمر کریستال مایع روکششده با آلومینیوم بهره گرفته شده تا بیس بهترین عملکرد ممکن را داشته باشد و جزئیات ظریف موسیقی، به بهترین وجه بازتولید شوند.
دیافراگم درایور بالانس آرمیچر که وظیفهی تولید صداهای بالای بازهی فرکانسی را بر عهده دارد نیز از آلیاژ منیزیم ساخته شده است. این دیافراگم در کنار ویسکویلهای جدید روکششده با نقره، عملکرد این درایور را به بالاترین سطح ممکن میرساند.
بدنهی IER-Z1R به صورت دو لایه طراحی شده است. بخش بیرونی از آلیاژ زیرکونیوم و بخش داخلی از آلیاژ منیزیم ساخته شده که هر سه درایور، در بخش داخلی قرار گرفتهاند. در حقیقت، این محفظهی داخلی که به دلیل ساخته شدن از آلیاژ منیزیم، لرزشهای ناخواسته را به حداقل میرساند، وظیفهی تضمین بهینه بودن پاسخ فازی را نیز بر عهده دارد.
قسمت انتهایی بدنه که در پشت درایورها قرار میگیرد نیز به نحوی مهندسی شده است که گردش هوا به خوبی صورت پذیرد و ساونداستیج وسیع، میدرنج غنی و دقیق و صدایی یکپارچه به ارمغان آید.
کابل، از مس بدون اکسیژن روکش شده با نقره ساخته شده و کانکتورهای MMCX نیز با الیاف ابریشم طبیعی روکش شدهاند تا همه چیز در بهترین حالت خود باشد.
وسواس Sony در ساخت این ایرفون به حدی بوده است که حتی برای لحیمکاری، از لحیمی استفاده شده است که توسط خود سونی ساخته شده و حداکثر خلوص را داراست.
البته تمام مواردی که در بالا ذکر شده است، با وجود ارزشی که از لحاظ مهندسی دارند، تا زمانی که به صدای با کیفیت ختم نشوند بیاهمیت هستند. امری که برای اطمینان از آن، به زمان و انتشار بازخورد کارشناسان معتبر نیاز است.
میزان امپدانس و حساسیت ایرفون هنوز اعلام نشده است. اما همانند برخی دیگر از محصولات رده متوسط و رده بالای سونی، محدودهی فرکانسی اعلام شده ارقام عجیبی را در بر میگیرد. اینبار، سونی مدعیست که این ایرفون، از ۳ هرتز تا ۱۰۰ کیلوهرتز را پوشش میدهد.
IER-Z1R که در ژاپن تولید میشود، به همراه یک کابل بالانس ۴.۴ میلیمتری و یک کابل غیر بالانس ۳.۵ میلیمتری، ۱۳ جفت ایرتیپ و یک هارد کیس، در ماه نوامبر سال جاری میلادی، با قیمتی در حدود ۱۸۰۰ دلار آمریکا به بازار عرضه خواهد شد.
دومین محصول، یک پخشکنندهی موسیقی فوق رده بالا با نام DMP-Z1 است. موزیک پلیری با تواناییهای قابل توجه و قیمتی دور از انتظار.
نخستین نکتهی قابل توجه در مورد DMP-Z1، طراحی ظاهری خیرهکنندهی آن است. بدنهی آلومینیومی مشکی رنگ با شاسی یکپارچه در کنار نمایشگر شیشهای ۳.۱ اینچی لمسی و ولوم کنترل ساخته شده از برنج روکش شده با طلا و مس، ترکیبی چشمگیر را ارائه میکنند که شایستهی یک محصول های-اند است.
از لحاظ مهندسی داخلی، DMP-Z1 ترکیبی از یک آمپلیفایر هدفون کلاس A، یک دک و یک پخشکنندهی درجه یک است.
در بخش آمپلیفایر هدفون، دستگاه با برخورداری از مدارهای تمام آنالوگ، چیپست TI TPA6120 و پنج باتری برای فراهم آوردن توان کافی، توانایی وارد آوردن ۱۵۰۰ میلیوات توان به هدفونهای ۱۶ اهمی را داراست. طراحی شاسی آلومینیومی به نحوی صورت پذیرفته که این بخش از سایر بخشها جدا باشد و ریسک وجود دیستورشن به حداقل برسد.
در بخش دک، همانند پلیر استل اند کرن SP1000 از دو تراشهی ۳۲ بیتی AK4497EQ استفاده شده است. تراشهای که از توانایی پردازش عالی فایلهای PCM تا سقف ۳۲بیت/۳۸۴ کیلوهرتز و توانایی پخش نیتیو فایلهای DSD تا سقف DSD256 برخوردار است.
سونی DMP-Z1، از حافظهی داخلی ۲۵۶ گیگابایتی بهرهمند است و دو درگاه کارت حافظهی micro SD نیز آن را همراهی میکنند. به علاوه، دستگاه از بلوتوث ۴.۲ و کدکهای بلوتوث LDAC، aptX HD، aptX و SBC نیز پشتیبانی میکند.
یک خروجی بالانس ۴.۴ میلیمتری و یک خروجی غیر بالانس ۳.۵ میلیمتری، یک پورت USB Type-C و یک پورت USB 2.0، امکان استفاده به عنوان USB DAC، موتور ریسمپلکنندهی فایلهای PCM به DSD128، توانایی دریافت سیگنال بلوتوث، ایکولایزر ۱۰ بانده و NFC، از سایر ویژگیهای DMP-Z1 است.
تامین انرژی دستگاه، هم از طریق برق شهری و هم از طریق باتری داخلی ممکن است. در صورت استفاده از باتری داخلیDMP-Z1، هر بار شارژ، بین ۹ تا ۱۰ ساعت استفادهی پیاپی را تضمین میکند.
سونی DMP-Z1، به همراه یک هارد کیس خوشساخت، یک کابل USB Type-C، یک آداپتور و کابل برق و یک دستمال نظافت، در ماه دسامبر امسال به بازار خواهد آمد.
اما هنوز یک نکتهی اساسی در مورد این دستگاه باقی مانده و آن هم قیمت آن است. شاید باور کردنی نباشد، اما قیمت نهایی که سونی برای DMP-Z1 در نظر گرفته، رقمی در حدود ۷۹۰۰ دلار آمریکاست. رقمی که با وجود طراحی عالی و تواناییهای فنی بسیار خوب این موزیک پلیر، غیر منطقیست و این دستگاه را از دسترس اکثر کاربران هدفون خارج میکند.
سومین محصول معرفی شده، نسل دوم هدفون پشت بستهی MDR-Z7 با نام MDR-Z7MKII است. هدفونی که در سال ۲۰۱۴ به بازار آمد و با استقبال متوسط مخاطبان روبرو شد.
اکنون سونی با بهرهگیری از تجارب و دستاوردهایش در طراحی محصولات جدیدتری مانند Z1R، اقدام به بهبود Z7 نموده است.
از لحاظ درایور به کار گرفته شده، به نظر میرسد که تغییری در نسل جدید وجود ندارد. یعنی احتمالاً از همان درایور ۷۰ میلیمتری مجهز به دیافراگم پلیمر کریستال مایع روکش شده با آلومینیوم بهره گرفته شده که در نسل قبل نیز وجود داشت. اما دو عامل بهبود یافته در مهندسی داخلی وجود دارد که طبق ادعای مهندسان سونی، به بهبود رزولوشن، شفافیت و کیفیت فرکانسهای بالا انجامیده است. نخستین عامل، جایگزین نمودن گریل روی درایور با یک گریل رزینی است که از طراحی با الگوی فیبوناچی بهره میبرد. دومین عامل که مهمتر نیز هست، دو برابر نمودن سایز مگنت نئودیمیومی و بهبود مدار مغناطیسی است.
هنگامی که به بدنهی فلزی Z7MKII برسیم، نخستین نکتهی قابل توجه، تغییر نسبی طراحی ظاهری است. بدنه تماماً مشکیرنگ شده است و هدبند و ایرپدها کمی ضخیمتر شدهاند.
اما همانند مهندسی داخلی، در مهندسی بدنه نیز از برخی ویژگیهای Z1R کمک گرفته شده است. نخستین آنها، استفاده از یک سیستم گردش هوای جدید و افزایش تعداد پورتهای زیر ایرکاپ است که در نهایت امر، رزونانس و کنترل صدا را بهبود میبخشند. دومین ویژگی، استفاده از فوم اورتان در ایرپدهای چرمیست که سطح راحتی را ارتقا بخشیده است و سومین تغییر، بهبود مفاصل هدفون و بخش تنظیم ارتفاع هدفون است که توزیع بهتر هدفون روی سر و دوام بالاتر را به دنبال دارد. با این همه، به نظر میرسد وزن هدفون حدوداً همان ۳۴۰ گرم باشد که کاملاً مناسب است.
از لحاظ مشخصات فنی، امپدانس از ۷۰ اهم به ۵۶ اهم و حساسیت نیز از ۱۰۲ دسیبل به ۹۸ دسیبل کاهش یافته است. اما بازهی فرکانسی که درایورها پوشش میدهند، همچنان ۴ هرتز تا ۱۰۰ کیلوهرتز اعلام شده است.
سونی Z7MKII، در ماه آینده میلادی، به همراه یک کابل ۳ متری جدید که از جنس مس بدون اکسیژن روکش شده با نقره ساخته شده و یک کابل بالانس ۱.۲ متری با کانکتور ۴.۴ میلیمتری، به قیمت نسل قبلی، یعنی ۶۹۹ دلار آمریکا در دسترس خریداران قرار خواهد گرفت. اما یکسان بودن قیمت دو نسل، بهایی داشته است و این بها، تغییر کارخانهی سازنده از ژاپن به تایوان است. با آنکه سونی اطمینان داده که کنترل کیفی محصول، هیچ تفاوتی با کارخانهی ژاپن نخواهد داشت، اما این تغییر، شاید در نظر برخی خریداران به عنوان یک امتیاز منفی تلقی شود.
دو محصول دیگر که دیروز در هنگ کنگ معرفی شد، دو ایرفون مانیتورینگ است که برای استفاده روی استیج طراحی شدهاند. ایرفونهایی با نامهای IER-M9 و IER-M7.
این دو ایرفون که از درایورهای بالانس آرمیچر برخوردارند، برای هنرمندانی طراحی شدهاند که میخواهند صدای خود، همسرایان و سازها را به بهترین نحو بشنوند. نکتهی قابل توجه اینکه برخلاف تصور، صدای این دو محصول خطی نیست. برای درک دلیل آن، باید به این گفتهی مهندسان سونی استناد کنیم که باید میان گوش مخاطب و هنرمند تمایز قائل شد. مخاطب، در سالن کنسرت، موسیقی را با فاصلهی زیاد میشنود، اما فاصلهی هنرمند با صدای خود و سازهای اطرافش، بسیار کمتر است. پس خطی بودن برای گوش شنونده با خطی بودن برای گوش هنرمند متفاوت است و از آنجا که این دو ایرفون برای استفادهی هنرمندان روی صحنه طراحی شدهاند، مهندسی صدای آن بنا بر نیازهای آنها انجام گرفته است.
حال باید دید در عمل نیز این نظریهها نتیجهبخش بودهاند یا خیر. با توجه به بازخوردهای ابتدایی و نهچندان قابل اطمینان منتشر شده، به نظر میرسد که این دو هدفون داخل گوش، از صدایی غنی با بیس اغراقشده و ساونداستیج نه چندان وسیع برخوردارند.
بخش اصلی بدنهی هر دو مدل از آلیاژ منیزیم ساخته شده و کابل جدا شوندهی هر دو ایرفون توسط کانکتورهای MMCX به بدنه متصل میشود. این کانکتورها، مانند کانکتورهای IER-Z1R، با الیاف ابریشم طبیعی روکش شدهاند.
از لحاظ مهندسی داخلی نیز، تقریباً همه چیز میان دو مدل مشابه است. وجه افتراق آنها، برخورداری M7 از چهار درایور و M9 از پنج درایور است. در حقیقت، IER-M9 از یک سوپر توییتر اضافه بهرهمند است که به بازنمایی بهتر صداهای تربل و جزئیات موسیقی میانجامد.
درایورها، درون محفظهای از آلیاژ منیزیم قرار گرفتهاند تا لرزش به حداقل برسد و در ساخت کراساورها نیز از خازنهای فیلم انحصاری سونی استفاده شده که به نسبت خازنهای سرامیکی دیستورشن کمتری ایجاد میکنند.
هر دو مدل، به همراه یک کابل بالانس با سرجک ۴.۴ میلیمتری، یک کابل غیر بالانس با سرجک ۳.۵ میلیمتری، ۱۳ جفت ایرتیپ، هارد کیس، گیرهی پیراهنی کابل، نگهدارندهی کابل و دستمال نظافت، در ماه سپتامبر به بازار عرضه خواهند شد. قیمت در نظر گرفته شده برای مدل IER-M9 حدود ۱۱۵۰ دلار و برای مدل IER-M7 حدود ۶۵۰ دلار است.
۴ نظرات
بسیار عالی ، سونی بهترینه
واقعا چرا شما محصولات سونی نمیفروشید؟!! من به شدت به دنبال خرید mdr xb90ap هستم یا hiprid h3 اما اصلا تو هیچ فروشگاهی تو تهران پیدا نمیشه ، لطفا موجود کنید
درود بر دوست گرامی،
با سپاس از شما، حتماً تلاش خواهیم نمود که در صورت امکان، در ماههای آینده محصولات متنوعی از کمپانی سونی را به فروشگاه ایران هدفون اضافه نماییم.
موفق باشید
سلام سونی پادشاه هدفن و ایرفن توی دنیاست مخصوصا های اند های سونی که بادست توی ژاپن ساخته میشن ولی احساس میکنم شما توی توضیحات پنج محصول بالا کم گذاشتید و دقیق توضیح ندادید هرچند زحمت کشیدید