اگر در اینترنت به دنبال بهترین، با ارزشترین و البته پرطرفدارترین هدفون مانیتورینگ بگردید، نام آدیو-تکنیکا و هدفون فوقالعادهی M50 در صدر پیشنهادها ظاهر خواهد شد. در این مقاله ما به بررسی دلایل شهرت جایگزین این مدل یعنی M50x، تغییرات آن نسبت به مدل M50 و معایب و مزایای آن خواهیم پرداخت (گفتنیست که این هدفون در رنگهای متنوعی عرضه شده و مدل مورد بررسی از سری لیمیتد ادیشن آن است.).
این هدفون که برای اولینبار در سال ۲۰۰۷ معرفی شد، دستپخت سالها تلاش و زحمت متخصصین شرکت ژاپنی Audio-Technica است که قریب به ۵۵ سال است در زمینهی طراحی و ساخت تجهیزات صوتی فعالیت دارد.
طراحی
M50x در فرم فکتور دور گوش ساخته و عرضه شده و به دلیل پشت بسته بودن، از نظر نشتی صدا قابل قبول ظاهر میشود. البته به دلیل نوع ایرپدهای هدفون، صدا کمی به بیرون نشتی دارد که برای اطرافیان آزاردهنده نخواهد بود.
به دلیل قابلیت تا و جمع شدن بسیار مناسب و همچنین چرخش ایرکاپها به اندازه ۱۸۰ درجه (۹۰ درجه به هر طرف)، براحتی در کیف و کوله جای خواهد گرفت و از این نظر یکی از هدفونهای مناسب برای استفاده در سفر نیز بشمار میرود.
کیفیت بالای ساخت ATH-M50x این تضمین را در همان نگاه اول میدهد که این هدفون سالیان طولانی با شما همراه خواهد بود و در مدت ۲٫۵ سالهای که هدفون را خریداری کردهام شخصاً تجربهای در مورد افت کیفیت و خرابی نداشتهام. شاید بعد مدتی (۱-۲ سال)، بسته به نحوهی استفاده، نیاز به تعویض ایرپدها داشته باشید که براحتی قابل خرید و تعویض هستند.
هدفون در استفادههای چند ساعته به هیچ عنوان گوش را ناراحت نمیکند. ولی ممکن است در فصل تابستان و روزهای گرم گوش کمی عرق کند. در کل از نظر راحتی اودیو-تکنیکا M50x امتیاز بسیار خوبی میگیرد.
صدا
اگر نگوییم بهترین، مطمئناً M50x یکی از بهترین انتخابها برای کسانی که به ژانرهای مختلف موسیقی گوش میدهند خواهد بود؛ کسانی که تازه به دنیای آدیوفیل و صدای به اصلاح High Fidelity پا میگذارند اگر در وهلهی اول با صدای هدفونهای رفرنس روبرو شوند، به دلیل اینکه گوش آنها به خوبی تربیت نشده، قادر به درک جزییات و ارزش هدفونهای رفرنس نخواهند شد. بنابراین، این افراد تا زمانی که گوش آنها به این صدا عادت کند، بهتر است از هدفونی که صدای موزیکال و رنگشده را در کنار رزولوشن خوب ارائه میدهد استفاده کنند.
وجود شفافیت عالی در فرکانسهای بالا و پایین، توان ورودی بسیار فوقالعاده ، رزولوشن خوب در کنار صدای طبیعی و راحتی درایو کردن هدفون از جمله مواردی هستند که این هدفون را به این محبوبیت و جایگاه رساندهاند.
در مقابل، این هدفون برای کسانی که دنبال ساند استیج عالی هستند ممکن است مناسب نباشد. البته باید این را در نظر گرفت که M50x هدفونی پشت بسته است و نباید از آن انتظار بالا در این زمینه داشت.
بهعلاوه، وجود امپدانس ۳۸ اهمی این اجازه را به شما خواهد داد که براحتی با گوشی خود نیز به حجم صدای مناسبی دست پیدا کنید. ولی برخورداری از یک پلیر/آمپ مناسب لذت شما را در استفاده از آن چند برابر خواهد کرد.
پاسخ فرکانسی و بررسی مشخصات صدا
در این قسمت از مقاله به بررسی نمودار پاسخ فرکانسی (Frequency Response) هدفون M50x میپردازیم.
اما پاسخ فرکانسی به چه معناست؟ پاسخ فرکانسی معیاری برای سنجش توانایی هدفون در بازتولید تمامی فرکانسهاست.
از نظر تئوری در ۰ دسیبل این نمودار باید یک خط ثابت باشد. قسمت چپ این نمودار فرکانسهای بم (Bass)؛ قسمت راست فرکانسهای زیر (Treble) و قسمت میانی نمودار، فرکانسهای مید رنج را نشان میدهد که اکثر سازها و صدای وکال در این قسمت قرار دارند.
اگر این نمودار در قسمت چپ بالاتر و در قسمت راست پایینتر از خط ۰ دسیبل باشد هدفون مورد نظر دارای بیس قویست (Bass Heavy) و اگر برعکس این دیده شود هدفون دارای شفافیت بیشتری خواهد بود (بیس کمتر و تمرکز روی فرکانسهای بالاتر).
برای اینکه یک هدفون اصطلاحاً Natural Sounding تلقی شود یا در گفتار خودمان صدایی طبیعی داشته باشد، باید نمودار پاسخ فرکانسی آن در بازهی فرکانس ۴۰ الی ۵۰۰ هرتز به اندازه ۳-۴ دسیبل بالاتر از خط ۰ دسیبل قرار داشته باشد.
دلیل این امر آن است که هدفونها از ارائه حس بِیس و لرزشی که ما در سیستمهای خانگی دریافت میکنیم عاجز هستند، و تقویت کردن این قسمت از فرکانس به اندازه ۳-۴ دسیبل باعث ایجاد این حس در هدفونها خواهد شد.
با توجه به نمودارهای دو هدفون M50 و M50x مشاهده میشود که نسل جدید بیسیتر است و در کل هر دو هدفون در ردهی هدفونهای Bass-Heavy دستهبندی میشوند.
فرکانسهای زیر ۶۰ هرتز که تحت عنوان ساب بیس (Sub-Bass) شناخته میشوند، در مدل جدیدتر تقویت شدهاند و شما ساب بیس بیشتری را حس میکنید (قدرت شنوایی انسان در حدی قوی نیست که بتواند این بازه را بشنود و این فرکانسها بیشتر از اینکه قابل شنیدن باشند قابل حس هستند و در سبکهای الکترونیک و اکسپریمنتال خود را به وفور نشان میدهند)
در ادامهی مشخصههای طبیعی بودن صدا، با توجه به نمودار، باید به این نکته اشاره کنیم که چون در هدفونها بر خلاف اسپیکرها درایور صدا بسیار نزدیک به گوش است، نیاز داریم که برای طبیعیتر شنیدن صدا، هدفونها طوری طراحی شوند که نمودار پاسخ فرکانسی آنها در بازهی فرکانسی ۱ کیلوهرتز تا ۲۰ کیلوهرتز، کمی پایینتر از خط ۰ دسیبل قرار گیرد (کاهش در حد ۸-۱۰ دسیبل). این ملاحظه در طراحی هر دو هدفون تا حدودی انجام شده است.
مورد اذیت کنندهای که در هدفون M50 وجود داشت، تربل تیز (به اصطلاح Harsh-Treble) بود که در نمودار مربوط به این هدفون و در محدودهی ۱۰ کیلوهرتز دیده میشود . این ایراد در هدفون M50x تا حدودی تصحیح شده است.
(قلههای خیلی بلند و یا درههای خیلی عمیق در این محدوده نشانگر رنگی بودن و غیر طبیعی بودن صداست).
ساند استیج، ایمیجینگ و توازن تونالیته صدا
– ساند استیج: بعد از تعریفها و تمجیدهایی که از این هدفون کردیم، حال به نقطهای از بررسی میرسیم که M50x در آن ضعیف ظاهر میشود و در قسمت قبلی نیز اشارهای مختصر به این موضوع داشتیم. M50x ساند استیجی نسبتاً محدود دارد. یعنی وقتی شما هدفون را روی سر میگذارید و چشمانتان را میبندید، اصوات یک قطعهی موسیقی به گونهای شنیده نمیشوند که شما کاملاً احساس کنید مقابل یک اجرای زنده قرار دارید. این ویژگی برای کسانی که به قطعات کلاسیک و جز علاقهمند هستند بسیار حیاتی است، پس اگر شما از علاقمندان به این سبکها هستید بایستی سعی کنید هدفون خود را از بین نمونههای پشت باز انتخاب کنید. چرا که میدان صوتی بسیار بیشتری نسبت به نمونههای پشت بسته دارند.
هدفونهایی با ساند استیج محدود ممکن است قابلیت این را داشته باشند که فضای یک اجرای زنده کوچک را شبیهسازی کنند، ولی هیچگاه این توانایی را نخواهند داشت که فضای بزرگی که یک ارکسترا در آن در حال اجراست را ارائه دهند.
عمق، بلندی و عرض صدا سه مشخصهی ساند استیج هستند که هر هدفون بنا به قابلیتهای خود هر یک از این ابعاد را متفاوت از دیگری پخش میکند. در M50x عرض استیج نسبتاً بیشتر از عمق و بلندی آن است.
– ایمیجینگ: M50x دارای ایمیجینگ استودیویی مناسبی است. یعنی برای یک قطعهی موسیقی که بصورت استودیویی ضبط شده است گوش شما قادر خواهد بود محل دقیق وکالها و سازها را تشخیص دهد. به دلیل اینکه عمق استیج هدفون کم است، صداهای ریز و دورتر کمرنگتر شنیده میشوند.
– کیفیت و توازن تونالیته صدا: زمانی که یک هدفون صدای یک ساز را بسیار شبیه به صدای واقعی آن بازپخش کند، میگوییم که کیفیت تونالیتهی خوبی دارد. توانایی یک هدفون در حفظ کیفیت تونالیتهی یک صدا در تمام بازهی فرکانسی مربوط به آن را توازن تونالیته یا (Tonal Balance) میگوییم.
بسیاری از سازها و وکالها همانطور که گفتیم در محدودهی مید رنج قرار دارند. حال به نمودار پاسخ فرکانسی توجه کنید؛ همانطور که میبینیم این هدفون صدای بسیاری از سازها را با تغییر بسیار کمی نسبت به صدای واقعیشان پخش میکند و در تجربهی حقیقی نیز این امر کاملاً مشهود است. تمامی این گفتهها حاکی از این است که M50x دارای توازن بسیار عالی بوده و میتوان ساعتهای طولانی، بدون خستگی از آن استفاده کرد.
تست با سبک های مختلف موسیقی
آدیو-تکنیکا M50x در سبکهایی مانند پاپ، EDM و Rap/Hip-Hop/R&B که Bass نقشی اساسی در آنها ایفا میکند، فوقالعاده ظاهر میشود. همچنین محدود بودن ساند استیج در تجربهی شنیداری این سبکها تاثیر قابل توجهی ندارد. پس نقطه ضعف این هدفون خود را زیاد نشان نمیدهد.
امروزه بسیاری از ژانرهای پرطرفدار موسیقی نیز از المانهای الکترونیک استفاده میکنند (مانند آلترناتیو، اکسپریمنتال و …) و اگر موسیقی مورد علاقهی شما نیز در این دستهبندی قرار دارد، این هدفون شما را نا امید نخواهد کرد.
مانند آنچه که در بخش ساند استیج در این بررسی ذکر شد، M50x انتخاب مناسبی برای سبکهای کلاسیک و راک و متال نیست. اما اگر دنبال هدفونی همهکاره میگردید و بودجهی شما اجازه خرید هدفونهای مختلف برای ژانرهای گوناگون را نمیدهد، با انتخاب پروفایل صوتی مناسب در پلیر خود میتوانید تجربهای قابل قبول را دریافت کنید. چرا که این هدفون واکنش خوبی به تنظیمات اکولایزر نشان میدهد.
بستهبندی و موارد داخل جعبه
در قسمت انتهایی مقاله به بستهبندی و آنچه که با خرید هدفون دریافت خواهید کرد میپردازیم.
– هدفون آدیو-تکنیکا ATH-M50x
– کیف مخصوص حمل هدفون
– ۳ کابل (یک عدد ۱٫۲ متری و دو کابل ۳ متری صاف و فنری) که با جک ۲٫۵ میلیمتری به هدفون وصل میشوند
– تبدیل جک ۳٫۵ به ۶٫۳ میلیمتری با امکان پیچ شدن به کابلهای ۳ متری
وجود سه کابل با توانایی قفل شدن به هدفون، دست شما را در کاربریهای مختلف کاملاً باز خواهد گذاشت. این کابلها به معنای واقعی کلمه با کیفیت هستند و انتظار چنین عمر بالایی از آنها نداشتم. بر خلاف کابلهای تعبیه شده در جعبه کیف حمل هدفون تا حدودی نا امید کننده ظاهر میشود و اگر نگران صدمه دیدن هدفون در سفر هستید، بهتر است تهیهی هارد کیس را در نظر داشته باشید.
بستهبندی هدفون کیفیت مناسبی دارد و از Presentation معمولی برخوردار است که البته در این رنج قیمت نباید انتظار بالایی در حد جعبهی هدفونهای لوکس داشت.
نتیجه گیری
مزایا
– درایورهای بزرگ ۴۵ میلیمتری
– کیفیت ساخت بالا و قابلیت جمعشوندگی و حمل عالی
– رنج فرکانسی وسیع با شفافیت بالا و مید رنج خطی
– بهترین انتخاب برای کاربری استودیویی، مانیتورینگ و گوش دادن به موسیقی بصورت حرفهای
– پاسخدهی دقیق و عمیقِ Bass
– کابلهای جداشونده
– ارزش خرید بالا در برابر رقبای خود
معایب
– ایزولیشن نه چندان بالا
– بیس ممکن است در بعضی آهنگها بیش از اندازه باشد
– گرم شدن گوش در استفادهی مداوم
– نبود میکروفون و کنترلهای صدا در کابل ۱٫۲ متری
۳ نظرات
سلام.من یک هدفون سنهایزر ۲۱۵-۲ دارم..ایا خرید هدفون dt770یا msr7و این هدفون m50x بهتر از هدفون خودم هست..من موسیقی گوش می دهم…اگر جناب عالی توی همین رنج قیمت هدفونی چه پشت بسته یا پشت باز
خوش صدایی معرفی کنید..ممنون می شود…
وقت بخیر،
سطح هر سه هدفون اشارهشده از Sennheiser HD 215-II بالاتر است. دو هدفون MSR7 و DT 770 از صدای متوازنتر و دقیقتر و M50x از صدای کمی فانتر و بیسیتر برخوردار است و هر سه از نظر کیفیت ساخت، تفکیک و شفافیت از HD 215 بهتر هستند. البته تولید MSR متوقف شده است و با نسخهی جدیدی به نام MSR7b جایگزین شده است که از هر نظر بهتر است. شما میتوانید برای دریافت مشاوره دقیق و کامل، از طریق شماره تلفن ۸۶۰۸۱۴۳۸ با کارشناسان ما تماس بگیرید.
موفق باشید.
سلام
ممنون بابت توضیحات عالی بود . خداقوت